«Δωρίδα για όλους-Γ. Καπεντζώνης»: Κάναμε πράξη την εξωστρέφεια

Η Δωρίδα βγήκε από τα στενά γεωγραφικά της όρια


Η εξωστρέφεια και οι συνέργειες, είναι τα κλειδιά και συνάμα το διαβατήριο για την αναγνωρισιμότητα του Δήμου Δωρίδος από τους Εθνικούς, Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Θεσμούς και Οργανισμούς. Ισχυροποιούν τη θέση μας και αυξάνουν την διαπραγματευτική μας δυνατότητα σε όλα τα επίπεδα. Η φιλοσοφία της Δημοτικής Αρχής, δύο θητείες τώρα, περιλαμβάνει ως απαραίτητο στοιχείο την εξωστρέφεια. Μόνον έτσι έχουμε τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε άλλα μοντέλα διοίκησης, να αποκτήσουμε τεχνογνωσία, να υιοθετήσουμε καινοτομίες, να μάθουμε από τα λάθη, αλλά και τις καλές πρακτικές άλλων Οργανισμών και Δήμων. Από τέτοιες συνεργασίες θα είμαστε πάντα ωφελημένοι.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής επιλογής με ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, κινηθήκαμε και δημιουργήσαμε ένα ευρύτατο πλέγμα συνεργασιών και δράσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνο Δημάρχων 
Είμαστε από τους πρώτους Δήμους της χώρας που υπογράψαμε το Σύμφωνο των Δημάρχων. Ενώσαμε τις δυνάμεις μας με 7.755 Δήμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκπροσωπούν πάνω από 253 εκατομμύρια πολίτες. Δημιουργήσαμε ένα φορέα με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, την ευαισθητοποίηση στην κατεύθυνση προστασίας του κλίματος και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες
Με πρωτοβουλία μας ιδρύθηκε το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες, που έχει έδρα το Λιδωρίκι και Πρόεδρο το Δήμαρχο Γιώργο Καπεντζώνη. Στόχος του Δικτύου είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών, των εθνικών και ευρωπαϊκών θεσμών, σε θέματα που αφορούν την προστασία των υδάτινων πόρων, ιδιαίτερα των λιμνών. Η ανταλλαγή εμπειριών διαχείρισης με άλλους Δήμους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η δημιουργία πλαισίου υγιούς ανάπτυξης των παραλίμνιων περιοχών.

• Το Δίκτυο σήμερα έχει 47 Δήμους – μέλη, Περιφέρειες, Πανεπιστήμια και επιστημονικούς φορείς από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.
• Εκπροσωπεί πάνω από 1,5 εκατομμύριο πολίτες και είναι επίσημος συνομιλητής με όλους τους θεσμικούς φορείς της Ελλάδας και της Ευρώπης.
• Μέσα από το Δίκτυο αναδείχθηκαν προβλήματα των Δήμων μελών μας και ιδιαίτερα για το Δήμο μας το μεγάλο θέμα της καταβολής αντισταθμιστικών ωφελημάτων για την άρση των επιπτώσεων, από την κατασκευή του Φράγματος στο Μόρνο και τη δημιουργία της ομώνυμης τεχνητής Λίμνης.

Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων
Είμαστε ενεργό μέλος στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδος Περιόδου 1940-1945 «Ελληνικά Ολοκαυτώματα» και συμπράττουμε στις προσπάθειες για τη διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων.
Στο πλαίσιο αυτό καθιερώθηκε η 29η Αυγούστου, ως Ημέρα Δημόσιας Εορτής Μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Λιδωρικίου. Στόχος είναι η ανάδειξη ανάλογων περιπτώσεων σε όλο το εύρος του Δήμου και η τιμή των αγωνιστών και θυμάτων της ναζιστικής κατοχής.

Δίκτυο Πολιτισμού και Τουρισμού
Ο Δήμος Δωρίδος, ο Δήμος Δελφών και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ίδρυσαν το Δίκτυο Πολιτισμού και Τουρισμού με  σκοπό την  πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της Φωκίδας. Το Δίκτυο είχε σημαντική παρουσία στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της Δωρίδας. Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτές επαναλαμβάνονται σε μεγάλες αίθουσες της Αθήνας, όπως το Μέγαρο Μουσικής, γεγονός που αποδεικνύει την ποιότητά τους.

Δίκτυο Δήμων των Ελληνικών Εκλεκτών Γεύσεων
Ιδρύσαμε με άλλους Δήμους της χώρας, το Δίκτυο για την ανάδειξη της γαστρονομικής μας παράδοσης και των εκλεκτών ελληνικών γεύσεων, με προϊόντα που διαθέτουν ποιότητα, φήμη και άμεση σύνδεση με την περιοχή παραγωγής. Στόχος είναι η ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και του τουρισμού στο Δήμο μας.

Δίκτυο Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων
Με άλλους 160 Δήμους, έχουμε ως στόχο την κοινή δράση και συνεργασία για θέματα ιστορίας, πολιτισμού και αθλητισμού των ελληνικών Πόλεων του Δικτύου, καθώς και με άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου, στις οποίες είχαν ιδρυθεί Ελληνικές πόλεις στην αρχαιότητα.
Η Δωρίδα με την πλούσια ιστορία έχει πολλά να προσφέρει και να ωφεληθεί από τη δραστηριότητα του Δικτύου.

Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων
Από τις πρώτες αποφάσεις μας ήταν η συμμετοχή στο Δίκτυο, λόγω των πολλών προβλημάτων και της πολυπλοκότητας στη λειτουργία των Δομών Υγείας (ιατρικές υπηρεσίες, κοινωνικές, ψυχολογικές), στην περιοχή μας.
Ο σκοπός του Δικτύου είναι, η συνένωση των δυνάμεων των Δήμων στον τομέα της πρόληψης της υγείας και η δημιουργία ενός ενιαίου πλαισίου λειτουργίας των Δομών Υγείας, σχετικά με την παροχή υπηρεσιών υγείας στον τομέα της πρόληψης.

Γεφύρωση της Ευρωπαϊκής και Τοπικής Δράσης για το Κλίμα 
Ο Δήμος Δωρίδος είναι ένας από τους 5 Δήμους της Ελλάδας, που επιλέχτηκαν μετά από αξιολόγηση επιστημονικών κριτηρίων, για να συμμετάσχουν στο έργο «Γεφύρωση της Ευρωπαϊκής και Τοπικής Δράσης για το Κλίμα».
Το έργο αποσκοπεί στην ενίσχυση τοπικών δράσεων μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, το διάλογο και την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ Κυβερνήσεων, Δήμων και Σχολείων στην Ευρώπη. Συμμετέχουν 34 Δήμοι από την Τσεχία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Πολωνία, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία.

Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων Club de Strasbourg
Συμμετέχουμε στο Ευρωπαϊκό αυτό Δίκτυο του οποίου μέλη είναι 61 Δήμοι, μεταξύ των οποίων οι Δήμοι του Παρισιού,  της Ουτρέχτης, της Δρέσδης, της Τεργέστης κ.α.
Ο Δήμαρχος Δωρίδος προσκλήθηκε διότι εκτιμήθηκαν οι προσπάθειες για την εξωστρέφεια του Δήμου, καθώς και οι παρεμβάσεις στα θεσμικά όργανα της  Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η παρουσίαση στην Επιτροπή Αναφορών για τα Αντισταθμιστικά ωφελήματα του Μόρνου, καθώς και η συμβολή μας στη δημιουργία του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες.

Συμμετοχή στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία
Ο Δήμος ως μέλος του Δικτύου δια του Δημάρχου, έλαβε μέρος στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία, που πραγματοποιήθηκε στο μέγαρο του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο οποίο συμμετείχαν επιφανείς προσωπικότητες του ευρωπαϊκού πολιτικού βίου και μέλη της συνέλευσης του οργανισμού, καθώς και 170 νέοι από όλη την Ευρώπη.

Η διεκδίκηση των αντισταθμιστικών 
• Παρουσία στην Επιτροπή Αναφορών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Ο Δήμαρχος Δωρίδος με την νομική συμπαράσταση του Ευρωβουλευτή και Καθηγητή Πανεπιστημίου Νότη Μαριά, υποστήριξε ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες,  την αναφορά του σχετικά με τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και  οικονομικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή της Δωρίδας, από την τεχνητή λίμνη του Μόρνου.
Η Επιτροπή αποφάσισε να μείνει η υπόθεση ανοιχτή, να συνεχιστεί ο έλεγχος και να διαβιβαστεί και σε άλλες αρμόδιες επιτροπές, όπως η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
• Δημόσια Παρουσίαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της διεκδίκησης αντισταθμιστικών ωφελημάτων
Στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο δημόσιας παρουσίασης με θέμα «Βιώσιμη Διαχείριση Νερού και Ορεινότητα Περιοχών»,  παρουσιάστηκαν οι θέσεις του Δήμου Δωρίδος για τη διεκδίκηση αντισταθμιστικών ωφελημάτων για την τεχνητή λίμνη του Μόρνου.
• Συνεργασία και ομόφωνες αποφάσεις στήριξης της διεκδίκησης αντισταθμιστικών ωφελημάτων από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας
Ενημερώθηκε η Κεντρική Ένωση  Δήμων Ελλάδας, καθώς και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας, για τη διεκδίκηση αντισταθμιστικών ωφελημάτων και εξέδωσαν ομόφωνες αποφάσεις στήριξης προς το Δήμο Δωρίδος.
• Ενημέρωση των Αρχηγών των Πολιτικών Κομμάτων 
Ενημερώθηκαν από τον Δήμαρχο και αντιπροσωπεία Δημοτικών Συμβούλων οι Αρχηγοί των Πολιτικών Κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Ο Υπουργός  Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, καθώς και οι συναρμόδιοι Υπουργοί για τα επιχειρήματα και τις θέσεις του Δήμου, σχετικά με τη διεκδίκηση αντισταθμιστικών ωφελημάτων του Μόρνου.
Όλοι αναγνώρισαν το δίκαιο της διεκδίκησης και οι πολιτικοί αρχηγοί δεσμεύθηκαν ότι θα στηρίξουν νομοθετική πρόταση για την απόδοση του ωφελήματος αυτού στο Δήμο Δωρίδος, όταν έρθει για ψήφιση στη Βουλή.
Ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής εισήγαγε την πρόταση νόμου του Δήμου Δωρίδος για την καταβολή αντισταθμιστικού ωφελήματος, σε  άρθρο νομοσχεδίου του Υπουργείου. Με τον ανασχηματισμό όμως της Κυβέρνησης το άρθρο απεσύρθη από το νέο Υπουργό Παναγιώτη Σκουρλέτη.
Η προσπάθεια αυτή του Δήμου Δωρίδος που βρίσκει σύμφωνη όλη τη Δωρίδα, θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα, μέχρι την πλήρη δικαίωση του.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...