Δώρο Πάσχα: Πώς θα καταβληθεί σε όσους είναι σε αναστολή – Σκέψεις για «μοντέλο Χριστουγέννων»

bb
Δώρο Πάσχα: Πώς θα καταβληθεί σε όσους είναι σε αναστολή – Σκέψεις για «μοντέλο Χριστουγέννων»

Δώρο Πάσχα: Πώς θα καταβληθεί σε όσους είναι σε αναστολή – Σκέψεις για «μοντέλο Χριστουγέννων»

Πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι συνεχίζουν να τελούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας καθώς οι επιχειρήσεις που εργάζονταν έκλεισαν με κρατική εντολή στο πλαίσιο των μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό το οικονομικό επιτελείο αναζητά τη βέλτιστη δυνατή λύση σε σχέση με την καταβολή του Δώρου του Πάσχα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική» προκρίνεται η εφαρμογή μοντέλου μικτής χρηματοδότησης από εργοδότες και Δημόσιο. Το μέτρο αυτό θα έχει εφαρμογή σε πάνω από μισό εκατομμύριο εργαζόμενους, που τελούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας από τον Ιανουάριο. Καθώς η πανδημία συνεχίζει να βρίσκεται σε έξαρση και η άρση του lockdown απομακρύνεται, η «διασωληνωμένη» οικονομία δεν αφήνει άλλα περιθώρια, εκτός από την επανάληψη του μοντέλου συνεργασίας δημόσιου – ιδιωτικού τομέα.

Προς ώρας το επικρατέστερο σενάριο, το οποίο πιθανότατα θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, προβλέπει πληρωμή του Δώρου Πάσχα με «μοντέλο Δώρου Χριστουγέννων».

Αξίζει να σημειωθεί πως το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται κάθε χρονιά με βάση τον χρόνο εργασίας εντός του πρώτου 4μηνου του έτους, δηλαδή εντός της περιόδου από 1η Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου. Σε αυτό το πλαίσιο, το επικρατέστερο μέχρι στιγμής σενάριο για το φετινό Δώρο Πάσχα προβλέπει την καταβολή σε δύο τμήματα:

  • Το κράτος θα πληρώσει την αναλογία για τη χρονική περίοδο αναστολής της σύμβασης εργασίας, εντός του πρώτου 4μηνου, με βάση υπολογισμού τα 534 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
  • Ο εργοδότης θα πληρώσει την αναλογία για τη χρονική περίοδο κατά την οποία ο μισθωτός εργάστηκε κανονικά, πάντα εντός του 4μηνου Ιανουάριος – Απρίλιος, με βάση υπολογισμού τον ονομαστικό μισθό του.

Αυτό σημαίνει πως όποιος εργαζόμενος έχει παραμείνει σε αναστολή ολόκληρο το πρώτο 4μηνο του έτους, θα λάβει από το κράτος 267 ευρώ. Για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, αυτό θα είναι φέτος συνολικά το Δώρο Πάσχα. Επίσης, κάθε μήνας αναστολής της σύμβασης εργασίας μεταφράζεται σε Δώρο Πάσχα της τάξης των 67 ευρώ.

Για παράδειγμα:

  1. Εργαζόμενος σε ξενοδοχείο ο οποίος είναι αδιάκοπα σε αναστολή από 1η Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου: Θα λάβει Δώρο Πάσχα μόνο από το κράτος 267 ευρώ.
  2. Αντίστοιχα, εργαζόμενος με ονομαστικό μισθό 800 ευρώ, που ήταν σε αναστολή το πρώτο τρίμηνο του 2021, δηλαδή από 1η Ιανουαρίου έως 31 Μαρτίου, ενώ τον Απρίλιο επέστρεψε σε ενεργή απασχόληση θα λάβει:

* 200 ευρώ από το κράτος

* 100 ευρώ από τον εργοδότη του

* σύνολο Δώρου Πάσχα: 300 ευρώ.

Και φέτος το Δώρο Πάσχα αναμένεται να καταβληθεί στην ώρα του, δηλαδή έως τη Μεγάλη Τετάρτη, που φέτος είναι στις 28 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι είχε ακολουθηθεί άλλη φόρμουλα, καθώς οι εργοδότες είχαν κληθεί να πληρώσουν ολόκληρο το Δώρο Πάσχα 2020 με βάση τον ονομαστικό μισθό και ακολούθως υπέβαλαν αίτηση για να λάβουν πίσω από το κράτος το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχούσε στη χρονική περίοδο της αναστολής. Γι’ αυτόν τον λόγο είχε τότε δοθεί παράταση, ώστε να καταβληθεί από τους εργοδότες έως 30 Ιουνίου.

Πηγή: kontranews.gr

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...