Δ. Τζανακόπουλος: Σενάρια φαντασίας τα περί ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

Δ. Τζανακόπουλος: Σενάρια φαντασίας τα περί ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

Για κινδυνολογία, καταστροφολογία και δημοσιογραφική διαστρέβλωση έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7, αναφερόμενος σε αυτά που έχουν διαρρεύσει το τελευταίο διάστημα, με αφορμή δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκη, για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου:

ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Μόνο στη φαντασία κάποιων δημοσιογράφων βρίσκονται τα περί σεναρίων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ο κος Δραγασάκης καθόλου ανοιχτό δεν άφησε τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτό που έκανε ήταν να εξηγήσει γιατί το θέμα της καταπολέμησης των κόκκινων δανείων αποτελεί έναν κοινωνικό στόχο.

Με τους πιστωτές έχει υπάρξει ήδη από την περίοδο του προγράμματος μια συμφωνία για τον ρυθμό με τον οποίο πρέπει να μειώνονται τα κόκκινα δάνεια η οποία από τη μεριά μας τηρείται κατά γράμμα και μάλιστα πολλές φορές οι τράπεζες υπερβαίνουν αυτόν τον ρυθμό. Τώρα μιλάμε για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη η κάλυψη του οποίου λήγει στις 28/2. Η διάδοχη κατάσταση θα είναι έτοιμη στην ώρα της.

Διαβάζουμε και ακούμε διάφορες τερατολογίες οι οποίες δεν μπορώ να σκεφτώ παρά το ότι αποσκοπούν στη δημιουργία ενός κλίματος εντυπώσεων και αποσταθεροποίησης. Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί σε αυτά τα ζητήματα. Δεν υπάρχουν μονομερείς κινήσεις αλλά διάλογος για συναινέσεις και συμφωνίες για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης που από τη μια μεριά θα προστατεύει τις λαϊκές κατοικίες και από την άλλη θα εμπεδώνει τη σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών και θα συνεχίζει την προσπάθεια της μείωσης των κόκκινων δανείων.

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ

Η κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε ο κος Μητσοτάκης είχε υπογράψει πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% έως το 2031 τουλάχιστον και σήμερα ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εμφανίζεται ως υπερασπιστής μιας πιο ήπιας δημοσιονομικής πολιτικής.

Είναι πολιτικό ατόπημα του κου Βέμπερ να λειτουργεί ως πολιτικός ατζέντας του κου Μητσοτάκη και όχι ως υποψήφιος Πρόεδρος της Κομισιόν και να συσχετίζει άνοιγμα διαπραγματεύσεων με το ποιος θα είναι κυβέρνηση στην Ελλάδα. Αυτό είναι μια κακή αρχή για τον κο Βέμπερ.

120 ΔΟΣΕΙΣ

Υπάρχουν επεξεργασίες οι οποίες εφόσον ολοκληρωθούν τότε τα αποτελέσματά τους θα ανακοινωθούν και θα προχωρήσουμε στις σχετικές πρωτοβουλίες.

ΑΓΡΟΤΕΣ

Η κυβέρνηση ήδη από τον Δεκέμβρη έχει ανοίξει το διάλογο με τους αγρότες και έχουν υλοποιηθεί το ακατάσχετο για τις 7.500 ευρώ των επιδοτήσεων, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 7% για τα μεσαία εισοδήματα των αγροτών, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις κρατικές ενισχύσεις λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων του 2018. Από εκεί και πέρα είμαστε πάντοτε ανοιχτοί στον διάλογο ώστε να συζητήσουμε για τη βελτίωση της παραγωγής και την περαιτέρω στήριξη του αγροτικού κόσμου. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να ζητά διάλογο με την κυβέρνηση καθορίζοντας κιόλας και τους συμμετέχοντες εκ μέρους της κυβέρνησης.

ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Φαίνεται πως η αξιωματική αντιπολίτευση “ξεχνά” ότι το όνομα Μακεδονία ήταν το συνταγματικό όνομα της γείτονος και αναγνωρισμένο ως τέτοιο από 140 χώρες πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Επομένως η Συμφωνία στην πραγματικότητα αποτελεί έναν πολύ μεγάλο βήμα για την ανάκτηση της ιστορικής κληρονομιάς . Αν ο κος Μητσοτάκης και τα στελέχη του συνεχίσουν σε μια γραμμή αμφισβήτησης της Συμφωνίας και σε δηλώσεις που στην πραγματικότητα την παραβιάζουν τότε δίνουν επιχειρήματα στους ακραίους της Βόρεια Μακεδονίας να αμφισβητούν το νέο συνταγματικό της πλέον όνομα.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Οι ευρωεκλογές θα είναι μια μάχη των δυνάμεων της προόδου σε ολόκληρη την Ευρώπη απέναντι στη νέα συμμαχία δεξιάς και ακροδεξιάς. Εκεί ο κος Μητσοτάκης θα πάρει το πολιτικό μήνυμα που αρμόζει στη νέα πολιτική ταυτότητα που οικοδομεί για το κόμμα του.

ΚΑΜΜΕΝΟΣ

Ο κος Καμμένος μπορεί ως αντιπολιτευόμενος πια να ασκεί κριτική. Δεν θα χρησιμοποιήσω ηθικά επιχειρήματα για τη στάση του κου Καμμένου και την πολιτική του επιλογή να ρίξει την κυβέρνηση. Εμείς ήμασταν υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε το έργο της κυβέρνησης, τη Συμφωνία των Πρεσπών και την σταθερότητα στη χώρα. 

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

Αντί να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για το ότι εκφράζει πλειοψηφικά τον χώρο της αριστεράς και τον προοδευτικό χώρο στην Ελλάδα, η κα Γεννηματά θα πρέπει να κατηγορεί τον εαυτό της που κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών υιοθέτησε επιχειρήματα που προέρχονται από την άκρα δεξιά. Στην προσπάθειά της να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε στρατηγικό αντίπαλο του ΚΙΝΑΛ ταυτίστηκε με τη ΝΔ και μάλιστα με αυτή τη ΝΔ την ταυτότητα της οποίας έχει μεταλλάξει ο κος Μητσοτάκης. 

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ

Το προηγούμενο διάστημα έχουν γίνει κινήσεις που έχουν αναδείξει ένα προοδευτικό μέτωπο που μάλιστα παρήγαγε και συγκεκριμένα πολιτικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια των συζητήσεων και την ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τα ψηφοδέλτια θα είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαδικασιών που πάντοτε σε αυτά τα θέματα ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως το 2012 και 2015 είμαστε πάντα ανοιχτοί για τη συμπερίληψη πολιτικών προσώπων, δυνάμεων, οργανώσεων που προέρχονται από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Το ίδιο και με μεγαλύτερο βάθος θα ακολουθηθεί και τώρα.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/353999-D-Tzanakopoylos-Senaria-phantasias-ta-peri-anakephalaiopoieses-ton-trapezon ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...