Δ. Τζανακόπουλος: Όσοι βιάστηκαν να γίνουν μάντεις κακών θα διαψευστούν

Δ. Τζανακόπουλος: Όσοι βιάστηκαν να γίνουν μάντεις κακών θα διαψευστούν

Συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας και εκπροσώπου Τύπου στο ραδιόφωνο «News 24/7» και τον δημοσιογράφο Β. Σκουρή για τη μη περικοπή των συντάξεων, τις προσλήψεις, την πρόταση Συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας, το ΚΙΝΑΛ, την ελληνική Δικαιοσύνη καιτην υπόθεση Novartis, τη Συμφωνία των Πρεσπών, τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης του Δ. Τζανακόπουλου:

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Έχουμε εξηγήσει εδώ και καιρό ότι η συζήτηση που διεξάγεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου δεν έχει σχέση με τη διαπραγμάτευση επί μνημονίων και των αξιολογήσεων αλλά αφορά στη δυνατότητα επίτευξης του στόχου +3,5%. Αφού ο στόχος επιτυγχάνεται χωρίς την εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων είμαι απολύτως βέβαιος ότι αυτή η θέση μας θα γίνει δεκτή από την Κομισιόν. Όσοι βιάστηκαν να γίνουν μάντεις κακών θα διαψευστούν.

 

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Ο κος Μητσοτάκης θέλει να επαναφέρει τον περιορισμό 1:5 προσλήψεων-αποχωρήσεων τον οποίον η ελληνική κυβέρνηση έχει διαπραγματευθεί και έχει κερδίσει το 1:1 από το 2019 και έπειτα. Επειδή ο κος Μητσοτάκης δεν πιστεύει στην ανάγκη της δημόσιας παιδείας, υγείας και πρόνοιας και θέλει να αποδώσει αυτές τις υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα είναι προφανές ότι θα είναι αντίθετος στην ενίσχυση αυτών των τομέων του κοινωνικού κράτους. Από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η ενίσχυση αυτών των τομέων του κοινωνικού κράτους και για αυτό θα προχωρήσουμε στις προσλήψεις που έχουμε εξαγγείλει οι οποίες και εντάσσονται στον κανόνα 1:1. Καμία από τις πρωτοβουλίες μας δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πορεία της χώρας. Είναι όλες τους μελετημένες και κοστολογημένες. Δεν πρόκειται για «παροχολογία» αλλά για εφαρμογή μιας στρατηγικής δίκαιης ανάπτυξης.

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ – ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Ο μισθός των κληρικών θα είναι απολύτως εξασφαλισμένος ενώ θα υπάρχει και εποπτεία του ελληνικού κράτους σε σχέση με την αξιοποίηση των κονδυλίων της επιδότησης εκ μέρους του άρα θα υπάρχει και η σχετική εγγύηση. Το πρόβλημα είναι ότι τα πολιτικά κόμματα αντιτίθενται σε οποιαδήποτε συμφωνία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πλαίσιο εξορθολογισμού και εκσυγχρονισμού των σχέσεων Πολιτείας – Εκκλησίας. Τα περί συμπαιγνίας ΠΘ – Αρχιεπισκόπου είναι γελοιότητες και χυδαίες τοποθετήσεις. Πάντοτε όταν προσπαθείς να κάνεις ένα βήμα μπροστά θα υπάρχουν και δυνάμεις που θα αντιτίθενται. Αυτό που θα μείνει όμως στο τέλος θα είναι η ιστορικότητα αυτής της συμφωνίας.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: NOVARTIS

Η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει το νομικό πλαίσιο για να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις δικαστικές ενέργειες και να προχωρήσει τη διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης επομένως κατά τη γνώμη μου δεν τίθεται θέμα «παγώματος» της υπόθεσης Novartis όμως αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσει η Ελληνική Δικαιοσύνη με τα θεσμικά της όργανα και τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

 

ΚΙΝΑΛ

Η κα Γεννηματά είχε αρκετές δυνατότητες όλο αυτό το διάστημα να πάρει αποστάσεις από τις προηγούμενες πολιτικές του ΠΑΣΟΚ που το οδήγησαν στην ταύτιση με τη ΝΔ. Η συζήτηση στο επίπεδο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας αποδείχθηκε και το προηγούμενο ΣΚ ότι είναι σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος. Καλό θα ήταν λοιπόν το ΚΙΝΑΛ να παρακολουθήσει αυτές τις συζητήσεις και να κατανοήσει ότι είναι αναγκαία στροφή με αριστερό πρόσημο. Η πολιτική συνθήκη των μνημονίων είναι που οδήγησε στη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ. Άλλωστε στο ΚΙΝΑΛ ήταν εκείνοι που συγκυβερνούσαν με τους κκ Γεωργιάδη, Βορίδη και είχαν ΓΓ της Κυβέρνησής τους τον κο Μπαλτάκο. Εμείς έχουμε προχωρήσει σε προοδευτικές θεσμικές τομές που καμία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησε να κάνει: Ιθαγένεια, Συμφωνία των Πρεσπών, δικαιώματα συγκεκριμένων κοινωνικών κατηγοριών, όλα αυτά βρήκαν το ΚΙΝΑΛ αν όχι αντίθετο τουλάχιστον αμήχανο.

 

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΕΣΠΩΝ

Ο ορίζοντας αυτής της κυβέρνησης είναι ο ορίζοντας ολοκλήρωσης της 4ετίας. Ο ΠΘ είπε ότι η Συμφωνία θα κατατεθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο όπως ακριβώς ορίζει η Συμφωνία και από εκεί και πέρα η διάσκεψη των προέδρων θα ορίσει τη διαδικασία για την επικύρωσή της.

 

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Αυτή η κυβέρνηση πήρε την πολιτική πρωτοβουλία για την αποκατάσταση κάποιων από τις αδικίες που προκάλεσε το 1ο και το 2ο μνημόνιο. Επίσης, είναι αυτή η κυβέρνηση που έχει δώσει μάχες και πολλές από αυτές επιτυχημένες υπέρ των συνταξιούχων. Αν υπάρχει μια κυβέρνηση που μπορεί να υπερασπιστεί το εισόδημα των συνταξιούχων είναι η σημερινή. Αν παρ΄ελπίδα ο κος Μητσοτάκης γίνει ΠΘ ένα είναι το βέβαιο: όχι μόνο οι συνταξιούχοι δε θα δουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω αλλά πιθανότατα θα δουν και τις συντάξεις τους να περικόπτονται.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/346793-D-Tzanakopoylos-Osoi-biastekan-na-ginoyn-manteis-kakon-tha-diapseystoyn ΠΟΛΙΤΙΚΗΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...