92% των Ελλήνων θύματα των μνημονίων
Στην κατάθλιψη έχουν βυθίσει ολόκληρο τον ελληνικό λαό τα μνημόνια, όπως διαπιστώνει έρευνα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), σύμφωνα με τα αποκαρδιωτικά στοιχεία της οποίας εννέα στους δέκα Έλληνες είναι θύματα της κρίσης.
Συγκεκριμένα, η έκθεση διαπιστώνει ότι το 92% των νοικοκυριών που μετείχαν στη σχετική έρευνα δηλώσαν ότι έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση την περίοδο 2010 – 2016.
Μόνο το 2% των νοικοκυριών του δείγματος εκτιμά ότι έχουν βελτιωθεί οι όροι διαβίωσης τους στην διάρκεια της τελευταίας τετραετίας.
Παράλληλα, η έρευνα καταλήγει στη δραματική διαπίστωση ότι οι Έλληνες έχουν πέσει σε κατάθλιψη, αφού το αίσθημα ικανοποίησης τους είναι το χαμηλότερο σε σύγκριση με αυτό όλων των χωρών που μετείχαν σε αυτήν.
Το ποσοστό αυτών των νοικοκυριών στην χώρα μας είναι μόλις 24% και συγκρίνεται μόνο με αυτό της Γεωργίας. Πολύ περιορισμένη είναι και η αισιοδοξία με την οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες το μέλλον των επόμενων γενεών. Μόνο το 24% εκτιμά ότι οι επόμενες γενιές θα κατορθώσουν να ζήσουν σε καλύτερες συνθήκες.
Από τα θλιβερά ευρήματα προκύπτει, ακόμη, ότι μόνο το 1% των νοικοκυριών στην Ελλάδα εκτιμά ότι η κατάσταση είναι καλύτερη σήμερα σε σύγκριση με τέσσερα χρόνια πριν. Το αντίστοιχο ποσοστό των νοικοκυριών στη Γερμανία αγγίζει το 33%.
Μόνο ένα στα δέκα ελληνικά νοικοκυριά στην Ελλάδα δηλώνει ικανοποιημένο από την οικονομική του κατάσταση έναντι 55% στη Γερμανία και 33% στην Ιταλία!
Παρά ταύτα η Έκθεση διαπιστώνει ότι το ποσοστό των Ελλήνων που υποστηρίζουν τις δημοκρατικές αρχές και αυτές της οικονομίας της αγοράς είναι από τα υψηλότερα και αγγίζουν το 79% και 53% αντιστοίχως.
Για παράδειγμα στη Γερμανία τις αρχές της δημοκρατίας τις υποστηρίζει το 93% των νοικοκυριών και το 85% υποστηρίζει την οικονομία της αγοράς. Το ποσοστό εκείνων που θα υποστήριζαν ένα απολυταρχικό καθεστώς είναι μόλις 26% ενώ μόνο το 12% διάκειται θετικά στην ιδέα μίας κεντρικά ελεγχόμενης οικονομίας (σοβιετικού τύπου).
Πάντως η Έκθεση Μετάβασης διαπιστώνει ότι δεν έχουν ωφεληθεί όλα κράτη από την παγκοσμιοποίηση. Μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία της EBRD το 15% του πληθυσμού των χωρών αυτών βρίσκονται σήμερα σε χειρότερη θέση απ’ αυτή που ήταν το 1989! Για τις πρώην κομμουνιστικές χώρες το ποσοστό αυτό φθάνει το 23%.
Επιπλέον διαπιστώνεται ότι οι ανισότητες έχουν διευρυνθεί καθώς το εισόδημα του 21% του πληθυσμού (περίπου ένας στους 5 ) έχει αυξηθεί πολύ λιγότερο σε σχέση με την μέση αύξηση που παρουσίασε το εισόδημα των επτά πλουσιότερων κρατών (G7).
Ταυτόχρονα η EBRD διαπιστώνει ότι ο πλούτος συγκεντρώνεται όλο και περισσότερο σε χέρια ολοένα λιγότερων ατόμων. Στις υπό εξέταση χώρες της EBRD οι δισεκατομμυριούχοι με συνολικό πλούτο άνω των 400 δισ. δολαρίων κατέχουν το 7% του συνολικού πλούτου.
Πηγή: