Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο

Γίνεται γνωστό στους μελισσοκόμους  ότι από 17/4/2021 βρίσκεται εν ισχύ η Υπουργική Απόφαση 140/106513 (ΦΕΚ 1560 Β΄), με την οποία θεσμοθετείται η εφαρμογή του Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου.
Σύμφωνα με αυτή οι ενεργοί μελισσοκόμοι έχουν την υποχρέωση δήλωσης κατεχόμενων κυψελών μία φορά κάθε έτος υποχρεωτικά από 1/9 έως 20/10 κάθε έτους.
Επίσης για κάθε μεταβολή πρέπει να κατατίθεται δήλωση μεταβολής κατεχόμενων κυψελών εντός 15 ημερών από τη στιγμή που συμβαίνει.
Τίθενται σε εφαρμογή κανόνες για τον τρόπο και τα δικαιολογητικά που πρέπει να κατατίθενται για τις μεταβολές του μελισσοκομικού κεφαλαίου κάθε μελισσοκόμου, όπως επίσης και για την παραγωγή και τον τρόπο διάθεσης των μελισσοκομικών τους προϊόντων.
Σε κάθε ενεργό μελισσοκόμο χορηγείται ατομική μελισσοκομική ταυτότητα, η οποία αντικαθιστά τα μέχρι σήμερα μελισσοκομικά βιβλιάρια που καταργούνται. Η ταυτότητα αυτή θα είναι διαθέσιμη όταν εκδοθεί η νέα υπουργική απόφαση που προβλέπεται στο άρθρο 9 του νόμου 4691/2020. Προς το παρόν η κατοχή του θεωρημένου μελισσοκομικού βιβλιαρίου για τους ενεργούς μελισσοκόμους καθώς και η βεβαίωση εγγραφής στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο για όσους καταθέσουν νέα αίτηση είναι επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για τον κάτοχο της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης.
Κάθε ενεργός μελισσοκόμος έχει τα προνόμια πώλησης και διάθεσης των προϊόντων του, μεταφοράς των μελισσοσμηνών του, απόκτησης μελισσοκομικού φορτηγού, ασφάλισης στον ΕΛΓΑ και συμμετοχής στα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης και επιδοτούμενων δράσεων μελισσοκομίας.
Για όσους μελισσοκόμους κατέχουν θεωρημένο και εν ισχύ μελισσοκομικό βιβλιάριο, η εγγραφή των στοιχείων τους στο νέο ηλεκτρονικό μητρώο θα γίνει αυτόματα με τον ίδιο κωδικό αριθμό.
Να σημειωθεί ότι καθιερώνεται καθολικός διοικητικός και επιτόπιος έλεγχος για το σύνολο των μεταβολών κάθε έτους και θεσπίζονται πρόστιμα για όσους τα στοιχεία της δήλωσης δεν ανταποκρίνονται με την πραγματική κατάσταση της εκμετάλλευσης. Τα πρόστιμα επιβάλλονται από την οικεία ΔΑΟΚ και πληρώνονται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία αλλιώς βεβαιώνονται στην αρμόδια ΔΟΥ.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...