Εκκλησία του 15ου αιώνα μεταμορφώθηκε σε έναν εκθαμβωτικό ναό του βιβλίου

 Μια μεγαλοπρεπής Δομινικανή εκκλησία του 15ου αιώνα στην πόλη Ζβόλε της Ολλανδίας, παρέμενε εγκαταλελειμμένη για πολλά χρόνια, με τους χώρους που κάποτε πλημμύριζαν από προσευχές, να παραμένουν βουβοί και ψυχροί. Αρκετούς αιώνες μετά την κατασκευή της, η εκκλησία αυτή άλλαξε μορφή, συνεχίζοντας ωστόσο να είναι ένας ναός του πνεύματος. Ενας ναός που δεν είναι πλέον αφιερωμένος στη… Βίβλο αλλά στα χιλιάδες βιβλία τα οποία βρίσκονται στοιβαγμένα τα ράφια των τριών νέων ορόφων του. Το «Waanders In de Broeren» άνοιξε τις πύλες του για πρώτη φορά το 2013 και αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό θαύμα.

Το απαιτητικό project

Τη μεταμόρφωση του κτιρίου ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο BK. Architecten το οποίο «πάντρεψε» αρμονικά το παλιό με το σύγχρονο σχεδιάζοντας έναν χώρο 700 τετραγωνικών μέτρων και δημιουργώντας τρεις επιπλέον ορόφους που μπορούν να αφαιρεθούν στο μέλλον, χωρίς να προκαλέσει καμία καταστροφή στο ήδη υπάρχον κτίριο. Οι δύο αρχιτέκτονες, ο Jos Burger και ο Wouter Keijzer του γραφείου ΒΚ. Architecten, υπεύθυνοι για την ανακαίνιση της εκκλησίας, αποφάσισαν να διατηρήσουν την ατμόσφαιρα και την αίσθηση του χώρου που κάποτε υπήρξε τόπος λατρείας και προσευχής, χωρίς να μειώσουν την ιστορική αξία του κτιρίου. Οι τρεις επιπλέον όροφοι κατασκευάστηκαν στα πλευρικά κλίτη της εκκλησίας, ανάμεσα στους κίονες, σε μορφή υπερώων. Το μεσαίο κλίτος, που είναι και το πιο ευρύχωρο, παρέμεινε ενιαίο και ανοιχτό για να αναδεικνύεται το ύψος και το μεγαλείο του αρχικού κτίσματος. Εξέχουσα θέση έχει το εκκλησιαστικό όργανο το οποίο παραμένει όπως ήταν και τα εντυπωσιακά βιτρό. Το σκεπτικό πίσω από τον σχεδιασμό της ανακαίνισης του χώρου ήταν να ωθεί τους πελάτες να επισκέπτονται όλους τους χώρους, μέχρι το τελευταίο πάτωμα. Στόχος που επετεύχθη μέσα από μια κεντρική σκάλα που οδηγεί τους πελάτες στους ορόφους με τα εμπορεύματα και καταλήγει στον τελευταίο όροφο που βρίσκεται κάτω από τις ανακαινισμένες αψίδες της εκκλησίας. Η εσωτερική διακόσμηση και τα έπιπλα είναι εμπνευσμένα από τη δουλειά του Dom Hans van deer Laan, ενός Ολλανδού αρχιτέκτονα ο οποίος, μάλιστα, ήταν καλόγερος. Όλα τα τμήματα τα οποία έχουν προστεθεί είναι ανεξάρτητα και δεν υποστηρίζονται από το αρχικό αρχιτεκτόνημα και μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν δίχως να προκαλέσουν ζημιά στην εκκλησία.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...