Εκλογές μετά από 15 χρόνια στην Παλαιστίνη

Εκλογές μετά από 15 χρόνια στην Παλαιστίνη
παλαιστίνη

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε σήμερα ότι προκήρυξε βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, με φόντο την προσέγγιση μεταξύ των αντιπάλων κινημάτων Φάταχ και Χαμάς, σε μια προσπάθεια να κλείσουν οι πληγές ετών στα παλαιστινιακά εδάφη.

Η απόφαση αυτή θεωρείται ευρέως ως η απάντηση του Αμπάς στις επικρίσεις για τη δημοκρατική νομιμότητα των παλαιστινιακών θεσμών, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του προέδρου. Ελήφθη επίσης λίγες μόλις ημέρες πριν από την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, με τον οποίο οι Παλαιστίνιοι ελπίζουν ότι θα κάνουν μια νέα αρχή στις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ, οι οποίες ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτες επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με το διάταγμα που εξέδωσε το γραφείο του Αμπάς, η Παλαιστινιακή Αρχή προκηρύσσει βουλευτικές εκλογές για τις 22 Μαΐου και προεδρικές στις 31 Ιουλίου. Στις 31 Αυγούστου θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Εθνικού Παλαιστινιακού Συμβουλίου, του εξόριστου Κοινοβουλίου και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Οι τελευταίες προεδρικές εκλογές έγιναν τον Ιανουάριο του 2005 και οι βουλευτικές έναν χρόνο αργότερα, τον Ιανουάριο του 2006.

Χαιρετίζει η Χαμάς

Σε μια πρώτη αντίδραση, η Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, χαιρέτισε την απόφαση του Αμπάς. «Εργαστήκαμε τους προηγούμενους μήνες για να άρουμε όλα τα εμπόδια ώστε να φτάσουμε σε αυτήν την ημέρα», ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 η Φάταχ και η Χαμάς συμφώνησαν να οργανώσουν εκλογές «μέσα σε διάστημα έξι μηνών» στο πλαίσιο του διαλόγου που ξεκίνησαν με στόχο να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να εναντιωθούν στην εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τις αραβικές χώρες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Wafa, σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Εκλογικής Επιτροπής Χάνα Νάσερ στη Ραμάλα, ο Αμπάς ζήτησε από τα κυβερνητικά όργανα «να ξεκινήσουν μια δημοκρατική προεκλογική εκστρατεία» στα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης και της Ιερουσαλήμ. Δεν είναι σαφές αν το Ισραήλ, που έχει καταλάβει και προσαρτήσει την Ανατολική Ιερουσαλήμ, τον παλαιστινιακό τομέα της πόλης, θα επιτρέψει στους Παλαιστίνιους κατοίκους της να ψηφίσουν.

Ο 85χρονος Αμπάς δεν έχει διευκρινίσει αν σκοπεύει να θέσει και πάλι υποψηφιότητα για την προεδρία.

Το 2005, μετά το τέλος της δεύτερης Ιντιφάντα και τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ, ο Αμπάς κέρδισε τις προεδρικές εκλογές. Έναν χρόνο αργότερα, οι πολιτικοί αντίπαλοί του της Χαμάς κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές.

Η Φάταχ του Αμπάς και οι ισλαμιστές της Χαμάς του Ισμαήλ Χανίγιε συγκρούστηκαν στους δρόμους της Γάζας. Το 2007 η Χαμάς έθεσε υπό τον έλεγχό της τον θύλακα αυτόν, ενώ η Φάταχ διατήρησε τη Δυτική Όχθη. Μέχρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο, τα δύο κινήματα ήταν στα μαχαίρια.

Στη Δυτική Όχθη έχουν οργανωθεί τα τελευταία χρόνια δημοτικές εκλογές, όμως χωρίς τη συμμετοχή ορισμένων κινημάτων, όπως της Χαμάς.

Πηγές: ΑΜΠΕ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...