Εκτέλεση Ιρανού καταδικασθέντος για κατασκοπία υπέρ της CIA

Εκτέλεση Ιρανού καταδικασθέντος για κατασκοπία υπέρ της CIA
Εκτέλεση Ιρανού καταδικασθέντος για κατασκοπία υπέρ της CIA

Η εκτέλεση Ιρανού πρώην εργαζομένου της αεροδιαστημικής υπηρεσίας του υπουργείου Άμυνας ανακοινώθηκε από την Τεχεράνη. Είχε κατηγορηθεί και καταδικαστεί για κατασκοπία και πώληση πληροφοριών στη CIA.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των ιρανικών δικαστικών αρχών, Γιολανχομσεϊν Ισμαϊλί, ο άνδρας αναγνωρίστηκε από τις αρχές, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο.

Ο Ισμαϊλί είπε πως ο Ρεζά Ασγαρί εργαζόταν στην υπηρεσία έως το 2016, όποτε και συνταξιοδοτήθηκε. Τα τελευταία χρόνια της εργασίας του είχε σχέσεις με την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, στην οποία παρέδωσε σημαντικές πληροφορίες για το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν, με αντάλλαγμα τεράστια χρηματικά ποσά.

Η εκτέλεσή του έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, και είναι η δεύτερη τον τελευταίο μήνα.

Τον Ιούνιο το Ιράν ανακοίνωσε την εκτέλεση με απαγχονισμό του Τζαλάλ Χατζιβαζάρ σε φυλακή στην Τεχεράνη. Ο Τζαλάλ ήταν επίσης πρώην υπάλληλος του υπουργείου Άμυνας και είχε παραδεχτεί στο δικαστήριο την πληρωμή του από τη CIA για την παροχή πληροφοριών, ενώ είχε κατασχεθεί και εξοπλισμός από το σπίτι του.

Ο εκπρόσωπος των ιρανικών δικαστικών αρχών ανακοίνωσε επίσης ακόμη μία καταδίκη σε θανατική ποινή με την κατηγορία της κατασκοπίας του Μαχμούντ Μουσαβί, ο οποίος κρίθηκε ένοχος τον Ιούνιο για παράδοση πληροφοριών στις ΗΠΑ και το Ισραήλ, σχετικά με τις μετακινήσεις του στρατηγού Σουλεϊμανί, ο οποίος δολοφονήθηκε τον Γενάρη από πλήγμα αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Τρεις εκτελέσεις για συμμετοχή σε διαδηλώσεις

Την εκτέλεση τριών ακόμη αντρών ανακοίνωσαν οι δικαστικές αρχές του Ιράν, οι οποίοι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις τον Νοέμβριο του 2019. Οι τρεις άντρες κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους σε διαδηλώσεις και τον εμπρησμό τραπεζών, λεωφορείων και δημόσιων κτιρίων και τις επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα και καταστήματα.

Οι αρχές είχαν βρει βιντεοσκοπημένες στα κινητά τους τηλέφωνα τις επιθέσεις αυτές, τις οποίες είχαν στείλει στον ξένο Τύπο, και με αυτό το πρόσχημα κατηγορήθηκαν ως αυτουργοί τους.

Και εκρήξεις επί εκρήξεων

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν ενώ το τελευταίο διάστημα το Ιράν έχει βρεθεί αντιμέτωπο με σειρά ύποπτων περιστατικών εκρήξεων και διαρροών αερίου σε βιομηχανικές και πυρηνικές μονάδες της χώρας, κάποιες από τις οποίες έγιναν η αιτία να χάσουν τη ζωή τους άνθρωποι.

Σοβαρότερη όλων, η έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό της Νατάνζ, που προκάλεσε σοβαρές ζημίες και έχει επηρεάσει μεσοπρόθεσμα τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου, ενέργεια που σχετίζεται με τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικού του πρόγραμμα.

Οι ιρανικές αρχές έχουν δηλώσει ότι το συγκεκριμένο περιστατικό το θεωρούν δολιοφθορά, χωρίς ωστόσο να δώσουν περισσότερα στοιχεία στη δημοσιότητα.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...