Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στο Άγιο Όρος

Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στο Άγιο Όρος
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η ευρύτερη περιοχή του Αγίου Όρους εξαιτίας τυς πυρκαγιάς.   Απειλείται η Ουρανούπολη. Έκκληση του δημάρχου να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Ο δήμαρχος ζήτησε από τους κατοίκους να δώσουν έμφαση στην ζωή τους και να φύγουν από την περιοχή. Η περιοχή είναι πνιγμένη στους καπνούς, ενώ κάτοικοι ήδη κατευθύνονται προς την παραλία της Ιερισσού. Η αστυνομία,  προχώρησε σε εκκενώσεις οικισμών και ξενοδοχείων της Ουρανούπολης, καθώς το μέτωπο κατευθύνεται προς τα εκεί.

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη στον οποίο ανήκει η  Ουρανούπολη Χρήστος Πάχτας ,ανέφερε πως εκκενώνονται σπίτια και ξενοδοχεία. Η φωτιά είναι περιμετρικά και το μέτωπο φτάνει τα 25 χιλιόμετρα.  Υπάρχουν λεωφορεία έτοιμα να μεταφέρουν όσους κατοίκους χρειαστεί. 

Στο σημείο επεμβαίνουν ένα ελικόπτερο και 4 αεροσκάφη αλλά και επίγειες δυνάμες της πυροσβεστικής που έχουν φτάσει από τις γύρω περιοχές. Πολλοί κάτοικοι αρνούνται να εγκαταλλείψουν την περιοχή. Ο Ναθαναήλ Λαδόπουλος, ο οποίος παραθερίζει στην περιοχή ανέφερε μιλώντας στη ΝΕΤ πως η κατάσταση είναι απελπιστική.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, ανέφερε πως έχουν κόψει την κάθοδο της φωτιάς προς το χωριό, ενώ οι δυνάμεις της πυροσβεστικής κάνουν ότι μπορούν. Ο κ Ιωάννης Γιώργος, ήταν καθυσηχαστικός για τους εκδρομείς και τους τουρίστες που βρίσκονται εκεί και εξέφρασε την πεποίθηση πως μέχρι το μεσημέρι, αν κοπάσουν οι ισχυροί άνεμοι, ίσως τα πράγματα πάνε καλύτερα.

Σύλληψη δράστη

Ένας 45χρονος άνδρας συνελήφθη στην Αρκαδία για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο Ανεμοδούρι Μεγαλόπολης, έχοντας καταστρέψει έκταση τουλάχιστον 25.000 στρεμμάτων.


Ο 45χρονος θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης, με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια. Με απόφαση του ΓΕΕΘΑ ενεργοποιείται το σχέδιο Δευκαλίων και η δεύτερη μοίρα αλεξιπτωτιστών σπεύδει να βοηθήσει τους πυροσβέστες, που δίνουν άνιση μάχη με τις φλόγες. Επί τόπου επιχειρούν 135 πυροσβέστες με 59 οχήματα και 56 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Νέα εστία πυρκαγιάς εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης και σε πευκοδάσος στη θέση Σολωμού Κορινθίας.

Στο σημείο  επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 12 οχήματα και τρία αεροσκάφη, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων στα δυο ρεύματα της Ε.Ο. Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας αποκαταστάθηκε λίγο πριν τις 21:30 το βράδυ. Νωρίτερα η κυκλοφορία είχε διακοπεί από το 178ο έως το 198 χλμ εξαιτίας της πυρκαγιάς στην Αρκαδία.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης πυρκαγιά σε δασική έκταση, στην περιοχή Μονοξελίτης, στο ‘Αγιο Όρος. Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία  η φωτιά κατακαίει δάσος και δασική έκταση. Στην δύσβατη περιοχή επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 11 οχήματα, καθώς επίσης 24 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ κατέφθασαν επτά υδροφόρα οχήματα από διάφορες Μονές της Αθωνικής Πολιτείας καθώς και 11 υδροφόρες της Πυροσβεστικής.
 
Μέχρι στιγμής δεν κινδυνεύουν Μονές.  Από νωρίς το πρωί πραγματοποίησαν ρίψεις δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο που καθηλώθηκαν όμως με τη δύση του ηλίου.

Παράλληλα, σε συναγερμό έχει τεθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιωαννίνων εξαιτίας πυρκαγιάς στην Αλβανία που απειλεί να περάσει σε ελληνικό έδαφος και συγκεκριμένα στην περιοχή της Χαραυγής. Το πύρινο μέτωπο καταστρέφει εδώ και τρεις ημέρες δασικές και θαμνώδεις εκτάσεις στην περιοχή Λόγγου κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα ενώ απειλεί και κατοικημένες περιοχές.

Πυρκαγιά ξέσπασε επίσης αργά το απόγευμα της Τετάρτης σε δασική έκταση στη περιοχή Κατελειός στη Κεφαλλονιά. Στο σημείο επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 6 πετζετέλ. Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Δαμάσι Λάρισας και κατέκαψε 300 στρέμματα δασικής έκτασης.

Στο μεταξύ, υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί και η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα την Τρίτη το απόγευμα στην Ανάβρα Μαγνησίας, εκεί όπου επιχειρούν 15 πυροσβέστες με έξι υδροφόρα οχήματα, καθώς επίσης δύο πεζοπόρα τμήματα, αποτελούμενα από 13 άτομα.

Η φωτιά έχει κάψει δασική έκταση, ωστόσο δεν κινδύνευσαν σπίτια ή κτηνοτροφικές μονάδες που βρίσκονται κοντά στο σημείο εκδήλωσής της. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί την Τρίτη, σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση, στη Χώρα Κυθήρων. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν στο σημείο, μέχρι την πλήρη κατάσβεσή της.

Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση εκδηλώθηκε και στην περιοχή Καρδάμενα στη Κω. Στο σημείο βρέθηκαν  14 πυροσβέστες με 4 οχήματα και 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη. Νωρίτερα λόγω των καπνών εκκενώθηκαν τρία ξενοδοχεία που βρίσκονταν στην περιοχή. Ωστόσο λίγο μετά τις 7.30 το απόγευμα η πυρκαγιά ήταν σε ύφεση και οι τουρίστες επέστρεψαν στα ξενοδοχεία ενώ λίγο αργότερα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο

Υπό έλεγχο τέθηκε και η φωτιά στην Ιεράπετρα. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για μία ακόμη νύχτα έδωσαν μάχη με τις φλόγες και κατάφεραν να θέσουν υπό μερικό έλεγχο τη φωτιά .Επίσης πυρκαγιά  εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην Αγία Μαρίνα Κορωπίου. Στο σημείο επιχείρησαν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 1 πυροσβεστικό αεροσκάφος. Η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα της Τετάρτης

Φωτιά ξέσπασε λίγο πριν το μεσημέρι της Τετάρτης σε χαμηλή βλάστηση στη συμβολή της Λ. Μαραθώνος και Ανατολής στο Πικέρμι. Επί τόπου έσπευσαν 30 πυροσβέστες με δέκα οχήματα. Η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο λίγο μετά τις 5:30 το ίδιο απόγευμα.

ΚΟΙΝΩΝΙΑΠηγή:http://www.briefingnews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...