Ενα ακόμη διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA παρουσίασε πρόβλημα

Ενα ακόμη διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA παρουσίασε πρόβλημα

Το Chandra τέθηκε εκτός λειτουργίας   

Ενα ακόμη διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA έπαψε να κάνει αστρονομικές παρατηρήσεις, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το Chandra, τηλεσκόπιο ακτίνων Χ, τέθηκε μόνο του σε safe mode (κατάσταση ασφαλούς λειτουργίας), αυτοπεριορίζοντας τις λειτουργίες του στις ελάχιστες αναγκαίες.

Τις τελευταίες ημέρες κάτι ανάλογο συμβαίνει με το Hubble, το οποίο έχασε ένα ακόμη γυροσκόπιο προσανατολισμού του και υποχρεώθηκε επίσης να μπει σε safe mode, σταματώντας τις παρατηρήσεις. Είναι πιθανό και η δυσλειτουργία του Chandra να οφείλεται σε απώλεια γυροσκοπίου, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη.

Πάντως, η NASA θεωρεί σύμπτωση το γεγονός ότι τα δύο τηλεσκόπιο εμφάνισαν πρόβλημα με διαφορά λίγων ημερών. Κανονικά λειτουργεί προς το παρόν το τρίτο αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο, το παρατηρητήριο ακτίνων γάμα, Spitzer.

Και τα δύο τηλεσκόπια έχουν τα… χρονάκια τους. Το Hubble είναι πλέον 28 ετών, ενώ το Chandra X-ray Observatory 19 ετών. Οι μηχανικοί της NASA προσπαθούν να αποκαταστήσουν την ομαλή λειτουργία και των δύο

 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOSMOS/344577-Ena-akome-diastemiko-teleskopio-tes-NASA-paroysiase-problema ΚΟΣΜΟΣΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...