Ενα εξάμηνο

tereza mei

Χρονικό περιθώριο έξι μηνών «δίνουν» τα ενορχηστρωμένα δημοσιεύματα , στην Τερέζα Μέι, για τη διατήρησή της, στο πρωθυπουργικό αξίωμα.

 Κατά σύμπτωση, ανάλογες «διορίες» δίνουν και στον Αμερικανό πρόεδρο, αν και ο τελευταίος τείνει να υπερβεί το πρώτο χρονικό «ορόσημο». Μετά απορούν κάποιοι, γιατί επιμένουμε στην ύπαρξη ενιαίου καθοδηγητικού κέντρου και σύμπτωσης, αν όχι ταυτότητας, συμφερόντων, που αντιμάχονται τους δύο ηγέτες. Αντιλαμβανόμαστε, ιδία την εξ αριστερών, δυσπιστία, για το ποια συμφέροντα μπορεί να θεωρούν «εχθρούς», δύο ακραιφνώς συντηρητικούς πολιτικούς, αλλά αυτό έχει να κάνει, αφ` ενός με την πολυσχιδή φύση του καπιταλιστικού συστήματος και τις σύμφυτες ικανότητες αναπαραγωγής του, αφ` ετέρου δε με τις ιδιοτυπίες της φάσης, που διανύουμε. Πέραν αυτών, όμως, που έχουμε επιχειρήσει να αναπτύξουμε, σε προηγούμενα κείμενα μας, εδώ- θα επαναλάβουμε- διακυβεύονται κάποια θεμελιώδη, που υπερβαίνουν και υπέρκεινται των όποιων θεωρητικών ή ιδεολογικών αναπτύξεων.  Είναι θεμελιώδης και υπερκείμενη αξία, ο σεβασμός στην είδηση, η κατά το δυνατόν αντικειμενικότητα και αμεροληψία στην ενημέρωση, η άρνηση υποταγής του αγαθού της είδησης και απαλλοτρίωσης της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας, σε θηριώδη, ιδιοτελή και, πολλές φορές, ύποπτα συμφέροντα. 

 Είναι, πολύ περισσότερο, θεμελιώδης και υπερκείμενη αξία, ο σεβασμός στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Η αρχή δε της λαϊκής κυριαρχίας, εδώ και δύο αιώνες εφαρμογής της κοινοβουλευτικής αρχής και μάλιστα στη Μεγ. Βρετανία, συμπεριλαμβάνει και τις κυβερνήσεις συνεργασίας, αλλά και τις κυβερνήσεις μειοψηφίας ακόμη, με ρητή δήλωση στήριξης δια της ανοχής, χωρίς «χρονοδιαγράμματα» και «προθεσμίες». Να θυμίσουμε δε στους ημέτερους εγγαστρίμυθους, τις συζητήσεις που έγιναν και τις απόψεις που αναπτύχθηκαν με την επίκληση και του Συνταγματικού Δικαίου, εν Ελλάδι, στο θυελλώδες καλοκαίρι του 1989, όταν η κυβέρνηση Τζαννετάκη έθεσε εξ αρχής χρόνο λήξης της θητείας της, πολύ πριν από τα οριζόμενα στο Θεμελιώδη Νόμο της Πολιτείας. Χωρίς δε να υποτιμούμε, το διαφορετικό επίπεδο ισχύος και νομιμοποίησης, μιας κυβέρνησης με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η πρόσφατη ιστορία και της χώρας μας, μας προσφέρει πειστικά παραδείγματα, που δείχνουν το αντίθετο. Στην περίπτωση, μάλιστα, της Βρετανίδας πρωθυπουργού, να υπενθυμίσουμε για πολλοστή φορά, προς εμπέδωση, ότι η λαϊκή ισχύς της, είναι εμφανώς ανώτερη της κοινοβουλευτικής, οπότε μπορεί κανείς να καταλάβει γιατί τα «κατά ριπάς» απαξιωτικά σχόλια, πέραν της προφανούς ιδιοτέλειας, είναι προσβλητικά, αλλά και υπονομευτικά, για την ίδια την κοινοβουλευτική δημοκρατία.

ΛΕΥΤ. ΚΑΝΑΣ  

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/288474-Ena-exameno ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...