Ενημέρωση για τα Εσπεριδοειδή

bb

Κατά τη συγκομιδή των εσπεριδοειδών θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε ότι αφορά τα κριτήρια ωριμότητας των εσπεριδοειδών, προκειμένου οι καρποί να πληρούν τις ειδικές προδιαγραφές εμπορίας, όπως αυτές καθορίζονται από τον ΚΑΝ.(ΕΕ) 543/2011 (Παράρτημα Ι, Μέρος Β, Ειδικές Προδιαγραφές Εμπορίας, Μέρος 2).

Τα εσπεριδοειδή πρέπει να έχουν φτάσει σε κατάλληλο στάδιο ανάπτυξης και βαθμό ωρίμανσης λαμβανομένου υπόψη των κριτηρίων όσον αφορά την ποικιλία, την περίοδο συλλογής και τη ζώνη παραγωγής.

Τα κριτήρια ωριμότητας για τα εσπεριδοειδή ανάλογα με το είδος ή / και την ποικιλία είναι τα κάτωθι:

–          ελάχιστη περιεκτικότητα σε χυμό,

–          ελάχιστη συνολική περιεκτικότητα σε διαλυτά στερεά, δηλ. ελάχιστη περιεκτικότητα σε σάκχαρο,

–          ελάχιστη αναλογία σακχάρων προς οξέα,

–          χρωματισμός των καρπών.

Τα εσπεριδοειδή που πληρούν τα κριτήρια ωριμότητας με εξαίρεση το χρωματισμό μπορούν να «αποπρασινιστούν», εφόσον δεν αλλοιώνονται τα άλλα φυσικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και ακολουθούνται οι σχετικές οδηγίες των ποιοτικών ελεγκτών. Εάν εφαρμοστεί η τεχνική του αποπρασινισμού, επειδή οι καρποί καθίστανται εξαιρετικά ευαίσθητοι, πρέπει να δοθεί προσοχή στους μετασυλλεκτικούς χειρισμούς και στη μεταφορά τους για να μην υποβαθμιστούν.

      Απαγορεύεται η χρήση χρωστικών ουσιών ή άλλων ουσιών που μπορούν να αλλάξουν το χρώμα των καρπών είτε ξεχωριστά είτε σε μίγμα με τους κηρούς.

Η χρήση συντηρητικών ή οποιασδήποτε άλλης χημικής ουσίας επιτρέπεται όταν είναι σύμφωνη με τις ισχύουσες διατάξεις  της Ε.Ε.

Τα μέσα συσκευασίας και τα υλικά που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να εξασφαλίζουν τη προστασία των προϊόντων. Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται σε κανένα στάδιο εμπορίας πλαστικές κλούβες, που χρησιμοποιούνται για την συγκομιδή των εσπεριδοειδών και ως εκ τούτου φέρουν λάσπες και χώματα. Σε περίπτωση που οι έμποροι κάνουν χρήση επαναχρησιμοποιούμενης πλαστικής κλούβας για διακίνηση και εμπορία των προϊόντων τους, θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι πλαστικές κλούβες καθαρίζονται επιμελώς και έχουν αφαιρεθεί από αυτές ετικέτες σήμανσης που τυχόν υπάρχουν λόγω της επανειλημμένης χρήσης τους, ώστε να αποφεύγεται η παραπλάνηση των καταναλωτών.

Σε κάθε μέσο συσκευασίας πρέπει να αναγράφονται εξωτερικά στην ίδια πλευρά με ευανάγνωστους, ανεξίτηλους και ευδιάκριτους χαρακτήρες τα κάτωθι:

–     τα στοιχεία ταυτότητας του συσκευαστή ή / και αποστολέα,

–     ο αριθμός μητρώου εμπόρου νωπών οπωροκηπευτικών (GR),

–     το είδος του προϊόντος (σε ορισμένα είδη και η ποικιλία),

–     η καταγωγή του προϊόντος,

–     τα εμπορικά χαρακτηριστικά και

–     η ένδειξη της χρησιμοποίησης συντηρητικού μέσου, όπως ορίζει η Εθνική και η

Ενωσιακή νομοθεσία.

Οι υπεύθυνοι πρέπει να υποβάλλουν αναγγελία υποχρεωτικά για κάθε φορτίο, έγκαιρα (24 ώρες πριν) με πλήρη στοιχεία (αριθμός μεταφορικού μέσου κ.λ.π.), προς την αρμόδια Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει και η δυνατότητα υποβολής ψηφιακής αναγγελίας, μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (www.minagric.gr).

Απαγορεύεται η εμπορία και η διακίνηση ατυποποίητων εσπεριδοειδών τα οποία φορτώνονται απευθείας από τον τόπο παραγωγής τους στα μέσα μεταφοράς.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2013

Πληροφορίες: Δ. Γιαννόπουλος

Κ. Καλαντζόπουλος                              O ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

Τηλ.:2610-226176                                              ΠΕΤΡΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ

2610-271959                                     Γεωπόνος Msc/Msc Τεχν.Τροφίμων

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...