Εντολή Ερντογάν να μην ανοίξουν πρώτα πυρ τα πλοία που συνοδεύουν το Oruc Reis – Ασφαλίστηκε το ερευνητικό σκάφος

Εντολή Ερντογάν να μην ανοίξουν πρώτα πυρ τα πλοία που συνοδεύουν το Oruc Reis – Ασφαλίστηκε το ερευνητικό σκάφος
Εντολή Ερντογάν να μην ανοίξουν πρώτα πυρ τα πλοία που συνοδεύουν το Oruc Reis – Ασφαλίστηκε το ερευνητικό σκάφος

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι κινήσεις της Τουρκίας συζητήθηκαν στο συμβούλιο που έλαβε χώρα υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν και ο τελευταίος έκανε ξανά επίθεση στην Ελλάδα, στέλνοντας απειλές πολέμου.

Οι ενέργειες της Ελλάδας και της Τουρκίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Τουρκίας τη Δευτέρα (07/09), αλλά και τα επόμενα βήματα της Άγκυρας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με την τουρκική «Milliyet» τέθηκε το ζήτημα σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Τουρκία σε περίπτωση που γίνει κάποια απόπειρα επίθεσης στο πλοίο «Oruc Reis».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δόθηκε εντολή «να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα σε περίπτωση που υπάρξουν απόπειρες επίθεσης από την αντίθετη πλευρά προς τα πολεμικά πλοία, διασφαλίζοντας την ασφάλεια του πλοίου Oruc Reis».

Παράλληλα, δόθηκε επίσης η εντολή στα πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το Oruc Reis να μην ανοίξουν πρώτα πυρ και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα μόνο σε περίπτωση οποιωνδήποτε ενεργειών της αντίθετης πλευράς.

Υπενθυμίζεται πως η τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak», που είναι φιλοκυβερνητική, έγραψε πρόσφατα πως μετά από τη NAVTEX που λήγει στις 12 Σεπτεμβρίου (είχε απαντήσει με αντι-Navtex η Αθήνα), το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» θα συνεχίσει τις έρευνες του με νέα NAVTEX, στα όρια των χωρικών υδάτων Ρόδου και Καστελόριζου. Η «Yeni Safak» και στο παρελθόν έχει προαναγγείλει τις κινήσεις του ερευνητικού σκάφους της Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα φέρεται να ζήτησε από το ΝΑΤΟ την αποχώρηση του «Oruc Reis». Σημειώνεται ότι τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις συνεχιζόμενες ερευνητικές δραστηριότητες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο τονίζει το «State Department», για το ενδεχόμενο να επεκταθούν οι τουρκικές έρευνες πολύ κοντά στο νησί του Καστελόριζου.

Η Τουρκία ασφάλισε το «Oruc Reis»

Η «Milliyet» φιλοξένησε ακόμα μία σημαντική είδηση στα οικονομικά της θέματα για το «Oruc Reis», καθώς ανέφερε ότι στην Τουρκία δημιουργήθηκε κρατική ασφαλιστική εταιρεία, η οποία.. ασχολήθηκε με το ερευνητικό σκάφος. Συγκεκριμένα ασφάλισε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, καθώς όπως τονίζεται είναι πιθανό να πάθει «ζημιές», λόγω των αποστολών στις οποίες συμμετέχει.

Ερντογάν σε Κομισιόν: Μαζέψτε τον Μακρόν για να βρούμε λύση με την Ελλάδα

Εκτός από την Άγκελα Μέρκελ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έβαλε τις «φωνές» και στον Σαρλ Μισέλ για τις θέσεις της Γαλλίας και του Εμάνουελ Μακρόν, σχετικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας σε ανατολική Μεσόγειος και Αιγαίο.

Ο τούρκος πρόεδρος έκανε υποδείξεις στην ΕΕ και στους ηγέτες της και εμφανίζεται ανυποχώρητος στη διαμάχη του με την Ελλάδα, παρά τις απειλές και το τελεσίγραφο από την Κομισιόν, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

Είναι χαρακτηριστικό πως το γραφείο της Προεδρίας έκανε διαρροή με όσα φέρεται να είπε ο «Σουλτάνος» στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Κυριακή (06/09) για την ανατολική Μεσόγειο και τη διαμάχη με την Ελλάδα.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ ο Ερντογάν είπε στον Σαρλ Μισέλ ότι η στάση που θα κρατήσει η ΕΕ στην ανατολική Μεσόγειο θα είναι ένα τεστ για το πόσο ειλικρινής είναι και κάλεσε την Ευρώπη να κρατήσει αμερόληπτη στάση στην διαμάχη της Τουρκίας με την Ελλάδα.

«Τα προκλητικά σχόλια και βήματα από ευρωπαίους πολιτικούς σε περιφερειακά ζητήματα δεν θα βοηθήσουν να βρεθεί λύση», είπε ο Ερντογάν σύμφωνα με το γραφείο του.

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι η στάση που θα έχει κρατήσει η ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι n ένα τεστ ειλικρίνειας από την οπτική του διεθνούς δικαίου και της ειρήνης στην περιοχή», ανέφερε ανακοίνωση που εκδόθηκε και πρόσθεσε: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις χώρες μέλη να συμπεριφερθούν υπεύθυνα και να είναι δίκαιοι, αμερόληπτοι και αντικειμενικοί σε όλα τα ζητήματα της περιοχής και ειδικά της ανατολικής Μεσογείου».

Μισέλ σε Ερντογάν: Σταμάτα τις προκλήσεις, κάνε διάλογο – Στο πλευρό Ελλάδας, Κύπρου η ΕΕ

Από την άλλη σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διεμήνυσε στον τούρκο πρόεδρο ότι η ΕΕ είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει αποκλιμάκωση και κάλεσε την Τουρκία να απέχει από δραστηριότητες που αυξάνουν τις εντάσεις. Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καλεί σε πολυμερή διάσκεψη σημειώνει ότι μέσω του διαλόγου μπορούν να λυθούν οι παρούσες διαμάχες.

Το σχέδιο της Μέρκελ για την αποκλιμάκωση στην αν. Μεσόγειο – «Φωνές» Ερντογάν για Γαλλία

Εν τω μεταξύ, την ώρα που καθημερινά η Τουρκία ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί με τις συνεχείς προκλήσεις προς Ελλάδα και Κύπρο, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το σχέδιο που έχει η γερμανική κυβέρνηση και η Άγκελα Μέρκελ για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Και φέρεται να έχει συγκεκριμένο σχέδιο έως τη Σύνοδο Κορυφής στις 24-15 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μίλησε μαζί του και του τόνισε: «Σταμάτα τις προκλήσεις και κάνε διάλογο». Διαμηνύοντάς του ότι η ΕΕ είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Την ίδια ώρα, η Γαλλία επιμένει για κυρώσεις, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ζαν-Ιβ Λεντριάν, εν όψει της Συνόδου Κορυφής, ενώ από την Άγκυρα υπήρξε νέο σόου με το «Oruc Reis». Με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει «τσαμπουκάδες» με… παράπονα στην καγκελάριο της Γερμανίας αναφέροντας: «Γιατί μπλέκεται η Γαλλία στα πόδια μας;».

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει στείλει πολλά μηνύματα στην Τουρκία με στόχο την αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ήταν ξεκάθαροι για τις συνέπειες στις 28 Αυγούστου, εάν δεν υπάρξει αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής. 

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποφασίσουν μια προσέγγιση «καρότου και μαστίγιου» έναντι της Τουρκίας, όταν συνεδριάσουν, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, δήλωσε την Παρασκευή (04/09) ο Σαρλ Μισέλ, πρότεινε όμως τη διεξαγωγή μιας πολυμερούς διάσκεψης για να εκτονωθούν οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή της Άγκυρας και του ΝΑΤΟ.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...