!

Για 23 χρόνια κομμένο στα δυο, με τους μισούς μαθητές να κάνουν μάθημα σε διπλανή πολυκατοικία στην αρχή και εδώ και πάνω από μια δεκαετία σε λυόμενα μακριά από το υπόλοιπο σχολείο.

Κι όμως το σχολείο αυτό ξεχωρίζει. Όχι μόνο στα γράμματα αλλά και σε δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού. Πρωτοπορεί δε στην ένταξη μαθητών από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Γι’ αυτό και πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα, δυνατά και να τους δώσουμε ένα νέο κτίριο όπως ακριβώς το δικαιούνται.

Λίγα χρόνια πριν, άρχισε να φαίνεται φως. Με τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν στον δήμο, αφού ο πρώην δήμαρχος Τάκης Λουκόπουλος δεν πήρε για πέντε χρόνια τον μισθό του δημάρχου, αγοράστηκε οικόπεδο 10 στρεμμάτων για να χτιστεί το νέο σχολείο. Ένα μεγάλο και σύγχρονο 12θέσιο σχολείο με κλειστό γυμναστήριο και σύγχρονες υποδομές.

Κατόπιν εκπονήθηκε η απαραίτητη γεωλογική και η περιβαλλοντική μελέτη. Προχώρησε για έγκριση η απαραίτητη πολεοδομική διαδικασία (τοπικό ρυμοτομικό). Βρέθηκε χρηματοδότηση για τις απαραίτητες κτιριακές μελέτες και για το κτίσιμο του σχολείου από την Κτ.Υπ (Κτιριακές Υποδομές – πρώην Ο.Σ.Κ.).

Κι όμως υπάρχουν πάντα κι αυτοί που θα βάλουν εμπόδια!

Σε πρόσφατη συνεδρίασή του το Συμβούλιο Πολεοδομικών θεμάτων και αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) γνωμοδότησε αρνητικά για την έγκριση του τοπικού ρυμοτομικού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, θεωρούν ότι είναι εμπόδιο το ότι το οικόπεδο βρίσκεται σε γη υψηλής παραγωγικότητας και στην ζώνη πλημμύρας.

Τι υποκρισία!

  • Η αρμόδια υπηρεσία Γεωργικής Ανάπτυξης, θεωρεί ότι το κτίσιμο του σχολείου είναι αναπτυξιακό έργο και συμφωνεί να γίνει στην γη υψηλής παραγωγικότητας. Τα μέλη του ΣΥΠΟΘΑ όμως δεν κατάφεραν να δουν τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του κτισίματος ενός σχολείου. Να προτιμούσαν άραγε το κτίσιμο μιας φυλακής;
  • Η επίσης αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για το Περιβάλλον και την Χωροταξία (ΠΕΧΩ) θεωρεί ότι το σχολείο μπορεί να γίνει στην συγκεκριμένη περιοχή. Γιατί οι μελέτες που εκπονήθηκαν προβλέπουν ότι το σχολείο θα κτιστεί αφού το οικόπεδο ανυψωθεί κατά δύο μέτρα, ώστε να μην κινδυνεύει ακόμη και από το μέγιστο δυνατό ύψος πλημμύρας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν συμβούν στην περιοχή οι μεγαλύτερες δυνατές πλημμύρες, θα έχουν πρόβλημα όλα τα σχολεία από τον Σκα μέχρι τον Μόρνο (που είναι επίσης στην ζώνη πλημμύρας) η Πυροσβεστική, το Κέντρο Υγείας και εκατοντάδες σπίτια και βιοτεχνίες από το Κεφαλόβρυσο μέχρι την γειτονική Δωρίδα, με νόμιμες πολεοδομικές άδειες. Το μόνο που δεν θα κινδυνεύσει είναι το νέο κτίριο του 3ου Δημοτικού.

Τα μέλη του ΣΥΠΟΘΑ δεν πληροφορήθηκαν(;) τις επίσης θετικές εισηγήσεις και άλλων αρμόδιων υπηρεσιών, όπως της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, την γνώμη της επιτροπής καταλληλότητας για την αγορά του οικοπέδου, αλλά και την εκφρασμένη βούληση της τοπικής κοινωνίας.

Είναι σαφές πως πίσω από όλα αυτά βρίσκονται οι γνωστοί – άγνωστοι. Αυτοί που δεν θέλουν την ανέγερση του νέου, σύγχρονου σχολείου στο συγκεκριμένο οικόπεδο. Όλα τα τελευταία χρόνια, σε όλη την διάρκεια της διαδικασίας για το κτίριο του 3ου Δημοτικού, προσπαθούσαν να βάλουν προσκόμματα. Τους βρίσκαμε μπροστά μας σε κάθε βήμα. Καταφέρναμε πάντα να τους ξεπερνάμε, ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες.

Δυστυχώς όμως στην συνεδρίαση του ΣΥΠΟΘΑ, δεν παραβρέθηκε κανείς αιρετός από τον δήμο Ναυπακτίας. Ήταν κατά την γνώμη μας, υποχρέωση του δημάρχου να παραβρεθεί και να απαντήσει με επιχειρήματα στις υπόγειες παρεμβολές. Έπρεπε να είχαν ειδοποιηθεί οι γονείς και οι δάσκαλοι για να παραβρίσκονται με εκπροσώπους τους. Αν όλα γίνονταν στο φως, οι γνωστοί – άγνωστοι θα κρύβονταν πάλι, γιατί δεν έχουν επιχειρήματα. Μακάρι η απουσία του δημάρχου να οφείλεται απλώς σε άγνοια και να μην είναι από πρόθεση.

Και τώρα τι γίνεται;

Είναι προφανές ότι ο δήμος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην σχολική κοινότητα και την τοπική κοινωνία. Αμέσως μετά την επίσημη κοινοποίηση της απόφασης του ΣΥΠΟΘΑ, πρέπει να προχωρήσουμε σε αίτηση θεραπείας και να ζητήσουμε νέα συνεδρίαση του ΣΥΠΟΘΑ. Σε αυτή να φροντίσουμε να παρουσιάσουμε όλο το εύρος των δίκαιων επιχειρημάτων μας και να απαιτήσουμε να γίνουν αποδεκτές οι εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών. Αυτό είναι το πρώτο βήμα και έπονται και άλλα μέχρι την τελική έγκριση του τοπικού ρυμοτομικού αλλά και την ολοκλήρωση της ανέγερσης του νέου κτιρίου.

Ο δήμος Ναυπακτίας, οι γονείς και οι δάσκαλοι, η τοπική κοινωνία έχει με το μέρος της και το δίκιο και την νομιμότητα.

Το 3ο Δημοτικό σχολείο πρέπει να αποκτήσει αυτό που δικαιούται. Ένα σύγχρονο, ασφαλές και λειτουργικό κτίριο που να καλύπτει τις ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ταυτόχρονα το σημερινό κτίριο, μπορεί να φιλοξενήσει στο μέλλον, νηπιαγωγείο και παιδικούς σταθμούς που σήμερα ασφυκτιούν σε ισόγεια πολυκατοικιών.

Η Ενωτική Πρωτοβουλία, δεσμεύεται, να βοηθήσει με όλες τις δυνάμεις της σε αυτή την κατεύθυνση.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...