«Ενός κακού μύρια έπονται»…Του Φώτη Σκληρού

«Ενός κακού μύρια έπονται»

      Αφορμή για το παρόν άρθρο είναι η πρόταση  του Πανεπιστημίου Πατρών για την αναδιοργάνωση του Ακαδημαϊκού χάρτη στην Δυτική Ελλάδα. Η πρόταση προβλέπει να μεταφερθούν στην Πάτρα επιπλέον  Τμήματα  από αυτά που έχουν απομείνει στην Αιτωλοακαρνανία.

      Δυστυχώς δύο χρόνια μετά  γινόμαστε μάρτυρες των καταστροφικών συνεπειών  του νόμου Γαβρόγλου για την Αιτωλοακαρνανία. Ο  συγκεκριμένος νόμος  (4610/19 «Συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ)  όχι μόνο δεν διόρθωσε τις αδικίες που είχε προκαλέσει ο νόμος Αρβανιτόπουλου (Σχέδιο Αθηνά) στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία αλλά αντιθέτως άνοιξε τον δρόμο για την εξαφάνιση της Αιτωλοακαρνανίας από τον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας.  Το πρόβλημα του νόμου δεν ήταν μόνο το αδικαιολόγητο κλείσιμο και η μεταφορά Τμημάτων εκτός Αιτωλοακαρνανίας αλλά κυρίως η υπαγωγή των υπολοίπων Τμημάτων και της Γεωπονικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Η διοικητική υπαγωγή στο Πανεπιστήμιο Πατρών δεν θα ήταν τόσο καταστροφική  εάν το Πανεπιστήμιο Πατρών είχε κουλτούρα  εξακτινομένης  λειτουργίας όπως για παράδειγμα συμβαίνει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και σε άλλα Πανεπιστήμια. Το Πανεπιστήμιο Πατρών όμως ποτέ  δεν είχε κουλτούρα εξακτινομένης λειτουργίας. Αντιθέτως τα δείγματα γραφής στο παρελθόν ήταν προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.  Δεν ξεχνάμε την μεταφορά του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών από το Αγρίνιο στην Πάτρα (1998). Οποιος  όμως δεν διδάσκεται  από τα λάθη του παρελθόντος είναι καταδικασμένος να τα υποστεί ξανά.                                                                                                                                                

                                                                                                                                                                                                 Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών  κ. Χρήστος Μπούρας είναι ξεκάθαρος και πολύ ειλικρινής. Σε συνέντευξή του  στο περιοδικό «Πατρινόραμα» τονίζει ανάμεσα στα άλλα ότι «η χώρα δεν αντέχει Πανεπιστημιακά Τμήματα σε κάθε πόλη». Και προσθέτει ότι «η δημιουργία τους γίνεται εις βάρος των Πανεπιστημίων και των πολιτών!» Και οι πιο καλοπροαίρετοι  καταλαβαίνουν πλέον ποια θα είναι η συνέχεια για τον Ακαδημαϊκό χάρτη της Αιτωλοακαρνανίας αν τα πράγματα αφεθούν στην τύχη τους. 

      Η λύση προκύπτει αβίαστα και είναι προφανής: Απεγκλωβισμός από το Πανεπιστήμιο Πατρών και επανίδρυση ενός εξακτινομένου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. Μέχρι όμως να συμβεί αυτό, επειδή η κατάσταση είναι επείγουσα,  είναι αναγκαία η άμεση ενίσχυση και διασφάλιση λειτουργίας   της Γεωπονικής Σχολής και των τμημάτων που έχουν απομείνει στην Αιτωλοακαρνανία καθώς και η διεκδίκηση επιπλέον Τμημάτων.

       Δεν ζητάμε χάρες. Διεκδικούμε αυτά που μας στέρησαν. 

       Το ΤΕΙ Μεσολογγίου άρχισε την λειτουργία του πριν σαράντα χρόνια, έχει αξιολογηθεί ως το δεύτερο καλύτερο ΤΕΙ στην Ελλάδα από διεθνή επιτροπή αξιολόγησης υψηλού κύρους και διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα  campus πανελλαδικά.     Επίσης ιδιαίτερα σημαντικό και με υψηλές αξιολογήσεις είναι και το ακαδημαϊκό έργο των Πανεπιστημιακών Σχολών του Αγρινίου τόσο πριν όσο και μετά την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας.   

       Για τους παραπάνω λόγους θεωρώ οτι όλοι οι Αιτωλοακαρνάνες πρέπει να διεκδικήσουμε το αυτονόητο ενωμένοι και χωρίς ανούσιες διχαστικές πρακτικές.

Φώτης Σκληρός

Μέλος του Μητρώου Στελεχών, μέλος της Γραμματείας Επιστημονικών Φορέων, μέλος του Τομέα Παιδείας, μέλος του Τομέα Επαγγελματικής Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης της Ν.Δ.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...