bb

Αύξηση των εξαγωγών κατά 2 δις ευρώ, εκτιμούν οι εξαγωγείς!

 Πλεόνασμα στις εξαγωγές το 2017, μπορεί να ανεβάσει την συνεισφορά στο ΑΕΠ 2%

Ιστορική ευκαιρία εξόδου της Οικονομίας από την κρίση, βλέπουν οι Έλληνες εξαγωγείς, που εκτιμούν ότι η χώρα μπορεί να επιστρέψει στην κανονικότητα και την ανάπτυξη, με την επίτευξη ορατών στόχων, όπως την επίτευξη πλεονάσματος στο ισοζύγιο εξαγωγών/εισαγωγών για αγαθά και υπηρεσίες, που μπορεί να γίνει μέσα στο 2017, αναφέρει  στο πόρισμά της η Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου, τόσο ο Απολογισμός Δράσης, όσο  και το Πλάνο Νέων Δράσεων εγκρίθηκαν ομόφωνα από τους συμμετέχοντες της Γενικής Συνέλευσης.

Μάλιστα, «οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών κάνουν λόγο για αύξηση των εσόδων από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κατά τουλάχιστον 2 δισ. φέτος, επίδοση που αντιστοιχεί σε αύξηση του ΑΕΠ κατά περισσότερο από 1 μονάδα», τόνισε η Πρόεδρος του Συνδέσμου, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη μιλώντας στα μέλη της Κεντρικής Εξαγωγικής Οργάνωσης της χώρας. Ανάμεσα σε άλλα, επισήμανε ότι  «ο ΠΣΕ εκτιμά ότι αν διατηρηθούν οι τρέχοντες ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών του α’ τριμήνου του έτους, κλείσουν οι εκκρεμότητες της αξιολόγησης και κυρίως αν ενταχθεί εγκαίρως η χώρα στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, με ταυτόχρονη χαλάρωση και των capital controls, οι επιδόσεις θα είναι ακόμη υψηλότερες και η συνεισφορά των εξωστρεφών κλάδων της οικονομίας στο ΑΕΠ θα αγγίξει τις 2 ποσοστιαίες μονάδες».

Σε σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου, αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών τόσο για το 2017 (+3,8% από 3,7%), όσο και για το 2018 (+4,2% από 4%). Η εν λόγω αύξηση αντιστοιχεί σε έσοδα από εξωστρεφείς δραστηριότητες (εξαγωγές, τουρισμός, μεταφορές κ.α.) της τάξης των 56,1 δις ευρώ ή ποσοστό 30,2% του ΑΕΠ της χώρας.

Μάλιστα, το σημαντικότερο στοιχείο, όπως επισημαίνουν οι εξαγωγείς έχει να κάνει με την επίτευξη καθαρού πλεονάσματος στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών (εξαγωγές/εισαγωγές), με αποτέλεσμα η Ελλάδα από το 2017 να εμφανίζεται και πάλι ως καθαρός εξαγωγέας αγαθών και υπηρεσιών.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου, επισήμανε ότι «παρά τις αρνητικές εξελίξεις του πρώτου τριμήνου στο εμπορικό ισοζύγιο, οι προβλέψεις για επίτευξη πλεονάσματος στο άθροισμα των εξωστρεφών κλάδων της ελληνικής οικονομίας μέχρι το τέλος του έτους, θα πρέπει να σηματοδοτήσει και τη μετάβαση στον οριστικό μετασχηματισμό του αναπτυξιακού της προτύπου, μέσα από την επανεκκίνηση της παραγωγικής της μηχανής, με πυλώνα την μεταποίηση και βασικό γνώμονα την υποκατάσταση μέρους των εισαγωγών. Ο ΠΣΕ επιβεβαιώνεται όταν εδώ και καιρό επιμένει στο Τρίπτυχο: Εμπιστοσύνη, Επενδύσεις, Εξαγωγές, ως τον Οδικό Χάρτη εξόδου από την κρίση και βιώσιμης ανάπτυξης».

 Σε αυτό το πλαίσιο, το Προεδρείο του ΠΣΕ παρουσίασε κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση και τις νέες δράσεις του Συνδέσμου για την περίοδο 2017/2018.  Αυτές που ξεχωρίζουν είναι:  

  1. Η διοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου για τους “Δρόμους της Εξωστρέφειας”

  2. Η περαιτέρω ενίσχυση των Ενημερωτικών Εκδηλώσεων και Σεμιναρίων PSE Solutions, για τις εξατομικευμένες Λύσεις Εξωστρέφειας, προς τα μέλη του Συνδέσμου και εν δυνάμει εξαγωγικές επιχειρήσεις

  3. Η υλοποίηση επιδοτούμενων Προγραμμάτων Κατάρτισης, Πρακτικής Άσκησης και Πιστοποίησης Προσόντων για ανέργους και εργαζόμενους σε όλη τη χώρα, πάνω σε θέματα Διεθνούς Εμπορίου.

  4. Η συνεργασία με Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα για την προώθηση καινοτομιών προς όφελος των εξωστρεφών κλάδων της ελληνικής οικονομίας και τη συνολική ενίσχυση των εξαγωγών της χώρας.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/284278-Exagogeis-Istorike-Eykairia-exodoy-apo-ten-krise-to-2017 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...