Εξετάσεις για την εισαγωγή στα Πειραματικά Λύκεια

Εξετάσεις για την εισαγωγή στα Πειραματικά Λύκεια
Την αλλοτινή αίγλη και την φήμη που είχαν τα Πρότυπα Πειραματικά Λύκεια φιλοδοξούν να αποκαταστήσουν ο υπουργός και ο υφυπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αντίστοιχα, με νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζουν.

Οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των Πειραματικών Λυκείων αναμένεται να ανακοινωθούν εντός του μήνα και να τεθούν σε εφαρμογή, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της “Δημοκρατίας της Κυριακής”.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη πρωτοβουλία είχε αναλάβει και η πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου, έμεινε ωστόσο, στα χαρτιά.

Η ίδια είχε δηλώσει τότε ότι θα “ξεκινήσει μία νέα εποχή για τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία, τα οποία θα αναμορφωθούν σε πιλότους γνώσης και θα αποτελέσουν τον πυλώνα της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης”, ωστόσο το σχέδιο δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Τι θα ισχύσει

Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να εισάγονται οι μαθητές στα ΠΠΣ με εξετάσεις, μέσω των οποίων θα αναδεικνύονται οι καλύτεροι, και όχι με κλήρωση.

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί είναι να αξιοποιήσουν τα Πρότυπα Πειραματικά με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα που προβλέπονται από τον κανονισμό τους.

Έτσι από την επόμενη σχολική χρονιά,  τα ΠΠΣ θα συνδεθούν με τα προγράμματα πανεπιστημίων και τους Ομίλους Αριστείας.

Οι Όμιλοι, οι οποίοι θα δημιουργούνται ανάλογα με τις κλίσεις και τα ταλέντα των μαθητών, θα λειτουργούν μετά το πέρας του ημερήσιου ωρολογίου προγράμματος. Θα πραγματοποιούνται μία ή δύο φορές την εβδομάδα και θα σχετίζονται με τα γνωστικά αντικείμενα των Μαθηματικών, της Φυσικής, της Γλώσσας, της Λογοτεχνίας, ακόμα και των Εικαστικών.

Κάθε μαθητής θα επιλέγει σε ποιους ομίλους θα ενταχθεί, ανάλογα με τις ικανότητές του.

Όσον αφορά το ημερήσιο ωρολόγιο πρόγραμμα των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, θα είναι βεβαίως προσαρμοσμένο στις ανάγκες της κάθε μονάδας ξεχωριστά, αλλά θα συμβαδίζει με αυτό των υπόλοιπων σχολείων, ειδικά στις τάξεις του λυκείου, όπου οι μαθητές προετοιμάζονται για τις πανελλήνιες εξετάσεις.

ΠΑΙΔΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...