Επέστρεψε το βερεσέ

Επέστρεψε το βερεσέ
Οι οικονομικές συνθήκες στις οποίες περιήλθε η κοινωνία μας έχουν αλλάξει τη ρευστότητα της αγοράς, που περιορίστηκε σημαντικά.
 Οι παράγοντες της μείωσης της ρευστότητας οφείλονται από τη μια στο θέμα ποσότητας του χρήματος που κυκλοφορεί στην αγορά και από την άλλη στην ταχύτητα με την οποία αλλάζει το χρήμα χέρια, σε συνδυασμό με την ανικανότητα των τραπεζών να παρέχουν δάνεια. Η κρίση έφερε δραματικές αλλαγές στις συνθήκες διαβίωσης των Κυπρίων, οι οποίοι πλέον όχι μόνο αδυνατούν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά και να εξασφαλίζουν τα απαραίτητα.
Οι ιδιοκτήτες πρατηρίων βενζίνης, σύμφωνα με την έρευνα της «Σ», αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς έχουν λίστες με πελάτες που πληρώνουν επί πιστώσει. Το ερώτημα που τίθεται, όμως, είναι το πότε πληρώνουν τις οφειλές τους για τη βενζίνη ή για το πετρέλαιο θέρμανσης.

«Χάλασε το παζάρι»

Το βερεσέ αποτελεί στρέβλωση και γάγγραινα στην οικονομία, επεσήμανε στην εφημερίδα μας ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης. Για να προσθέσει στη συνέχεια πως «το παζάρι χάλασε λόγω αυτής της κατάστασης με τις επί πιστώσει πληρωμές. Αποδείχθηκε ότι η πολιτική εκ μέρους των μεγάλων επιχειρήσεων να εφαρμόσουν συστήματα πληρωμών που ξεπερνούσαν τους δώδεκα μήνες -στη βάση ξένων κεφαλαίων- είτε από τους προμηθευτές, είτε από τους εμπόρους, είτε ακόμη και από τους παραγωγούς, ήταν καταστροφική για την οικονομία», τόνισε. Τα βερεσέδια, ανέφερε ο κ. Κουρσάρης, στρέβλωσαν την αγορά, διέλυσαν αντιπροσωπίες και επιχειρήσεις οι οποίες κινδυνεύουν με πτώχευση.

«Ήταν χρήματα τα οποία υπολογίζονταν στην οικονομία, αλλά δεν ήταν απτά και οδήγησαν σε κατάρρευση της οικονομικής αλυσίδας παραγωγής πώλησης και διάθεσης», εξήγησε.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα έχει ψηφιστεί νομοθεσία, η οποία προνοεί πληρωμές των αγορών με χρονικό ορίζοντα τις εξήντα ημέρες για τον ιδιωτικό τομέα, ενώ για τον δημόσιο τομέα τις τριάντα ημέρες. Δυστυχώς οι ανάγκες για επιβίωση δημιούργησαν πιστώσεις εκατομμυρίων, ενώ είναι τρομακτικός ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγών που κυκλοφορούν στις συναλλαγές.

Ο κ. Κουρσάρης συμπλήρωσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα οφειλόμενα ποσά αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες πρατηρίων βενζίνης, οι οποίοι λειτουργούν σε πολλές περιπτώσεις με την πληρωμή επί πιστώσει λόγω του ότι τα ποσά που διακινούν είναι πολύ μεγάλα, και παράλληλα αρκετοί πελάτες πληρώνουν σε μηνιαίες, διμηνιαίες ή και περισσότερες δόσεις.

Η αγορά γέμισε ακάλυπτες επιταγές

ΜΙΑ άλλη ομάδα επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα καθυστέρησης οφειλόμενων πληρωμών είναι τα μπακάλικα και οι έμποροι κρεάτων. Ο Αδάμος Κούνδουρος, μιλώντας στη «Σ», ανέφερε ότι οι ακάλυπτες επιταγές είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της αγοράς. «Οι περισσότερες εμπορικές μας συναλλαγές γίνονται με τα κέντρα μαζικής εστίασης.

Υπάρχει δυστυχώς πρόβλημα ρευστότητας. Άλλοι καθυστερούν πάρα πολύ στις πληρωμές τους, άλλοι εξαφανίζονται και άλλοι μας δίνουν ακάλυπτες επιταγές, που αναλογούν σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Κρατάμε τις επιταγές στα χέρια και είμαστε στην αναμονή», τόνισε. Δυστυχώς, επεσήμανε ο κ. Κούνδουρος, δεν υπάρχουν αυστηροί νόμοι, καθιστώντας τους εμπόρους έρμαιο των καλών προθέσεων των αγοραστών.

Κυριάκο, χόρεψε βερεσιέ!

ΕΙΝΑΙ μια έκφραση που χρησιμοποιείτο στο χωριό Λύση, όταν περίμεναν σε κάθε γάμο που γινόταν στο χωριό, τον καλύτερο χορευτή να επιδείξει τις ικανότητές του στον χορό. Ο χορευτής ήταν ο παππούς του γνωστού ψυχίατρου Κυριάκου Βερεσιέ, ο οποίος μας ανέφερε ότι λόγω της έκφρασης ο χαρακτηρισμός έμεινε στην οικογένειά του ως επίθετο.

«Ο παππούς μου ήταν ο πιο καλός χορευτής στη Λύση και όλοι περίμεναν σε κάθε γάμο τον Κυριάκο να χορέψει, αλλά επειδή ήταν φτωχός και δεν κρατούσε να πλουμίσει το αντρόγυνο, οι βιολάριδες του έλεγαν: «Κυριάκο, έλα να χορέψεις τζι εν βερεσιέ. Ο Κυριάκος χόρευε βερεσιέ και του έμεινε το όνομα. Η εξήγηση της πληρωμής επί πιστώσει, σύμφωνα με τον Δρα Βερεσιέ, αποδίδεται στην ελπίδα. «Το ότι δεν πληρώνω την ώρα που παίρνω κάτι σημαίνει ότι δεν έχω τη δυνατότητα και ελπίζω σε κάτι. Έχει κόσμο που επιβιώνει με αυτόν τον τρόπο και τέλος του μήνα που πληρώνεται ξεχρεώνει τα οφειλόμενα ποσά. Ουσιαστικά όμως παίρνεις παράταση. Σαν να ζεις με βερεσέ για ένα μήνα, ενώ σου λείπουν χρήματα για ένα μήνα», εξήγησε.

Οι ερμηνείες

ΕΙΝΑΙ αρκετές οι ερμηνείες της λέξης «βερεσέ», η οποία προέρχεται από την τουρκική λέξη veresiye. Υπάρχουν πολλές επιγραφές με χαρακτηριστική τη φωτογραφία «ο πωλών τοις μετρητοίς και ο πωλών επί πιστώσει», άλλες επιγραφές σε καφενεία και μπακάλικα είναι «φίλοι, αν με αγαπάτε, βερεσέ μη μου ζητάτε», «βερεσέ από αύριο».
Βερεσές είναι η αγορά ή η πώληση με πίστωση.

Τα βερεσέδια είναι τα οφειλόμενα χρήματα της αγοράς ή πώλησης με πίστωση. Το βερεσέδικο είναι το αντικείμενο που αγοράζεται/πωλείται με πίστωση.

Η λέξη βερεσέ χρησιμοποιείται και σε εκφράσεις στην καθημερινότητά μας όπως: «τ’ ακούω βερεσέ», που σημαίνει ότι δεν δίνω σημασία.

«Τζάμπα και βερεσέ»: χωρίς σοβαρή αιτία, άσκοπα, μάταια, άδικος κόπος, πήγε στράφι.

ΚΥΠΡΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...