Επίτιμος δημότης Αγρινίου ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγ.Βλασίου Ιερόθεος (Βίντεο-φωτο)

Την Ανακήρυξή του Σεβαμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγ.Βλασίου κ.Ιεροθέου σε επίτιμο δημότη Αγρινίου και την επίδοση του κλειδιού της πόλης προχώρησε μέσα σε λαμπρή τελετή έπειτα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου,ο δήμος Αγρινίου.Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου,στις 12 το μεσημέρι,στα πλαίσια των εορτασμών της πόλης για την Απελευθέρωσή της από τον Τουρκικό ζυγό

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη που επισφραγίζει τους δεσμούς του κ. Ιερόθεου με την πόλη του Αγρινίου,στην οποία πέρασε μέρος των μαθητικών του χρόνων  (από το 1959 έως και το 1963 που ολοκλήρωσε τη φοίτηση του στο Παπαστράτειο Γυμνάσιο).Πόλη που όπως είχε δηλώσει βρίσκεται στην καρδιά του και συναγωνίζεται τα Ιωάννινα,γενέτειρα πόλη του.Άλλωστε, διατέλεσε τοποτηρητής της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας για 11 μήνες ασκώντας με τον καλύτερο τρόπο τα ποιμαντικά του καθήκοντα με την πόλη του Αγρινίου να βρίσκεται στη δικαιοδοσία της Μητροπόλεως.

Ο Μητροπολίτης Ιερόθεος, κατά κόσμον Γεώργιος Βλάχος, έλκει μεν καταγωγή από τα Ιωάννινα, ωστόσο σχετίζεται με το Αγρίνιο ήδη από τα χρόνια της νεότητάς του αρχικά ως επισκέπτης, ενώ αργότερα διέμεινε μόνιμα στην πόλη προκειμένου να ολοκληρώσει τις γυμνασιακές σπουδές του στο εξατάξιο
Παπαστράτειο σχολείο. Οι τρυφερές μνήμες που τον συνδέουν με την πόλη μας αποτυπώνονται στις αναφορές του για το Αγρίνιο, το οποίο συχνά αποκαλεί «δεύτερη πατρίδα του».

Καταλυτική για τον ίδιο υπήρξε η γνωριμία του με τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας & Ακαρνανίας Αρχιμανδρίτη Καλλίνικον Πούλον –νυν Άγιο της Εκκλησίας μας- που καθόρισε τρόπον τινά την μετέπειτα εξέλιξή του.

Τα βήματά του τον οδήγησαν ξανά στην αγαπημένη του πόλη, όταν μετά την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτου κ.κ. Κοσμά, διετέλεσε τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, έως την εκλογή του νυν Μητροπολίτη, Σεβασμιότατου κ.κ. Δαμασκηνού. Οι δεσμοί του με τον τόπο και τους δημότες
Αγρινίου παραμένουν ισχυροί, ενώ τμήματα του Δήμου Αγρινίου, όπως η δημοτική ενότητα Παρακαμπυλίων (και Αγίου Βλασίου), υπάγονται διοικητικά στη δική του Μητροπολιτική περιφέρεια.

Επί τριακονταετίας, εκλεγείς Μητροπολίτης Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου, ο κ.κ. Ιερόθεος σημειώνει εξαιρετικό εκκλησιαστικό, θεολογικό, πολιτιστικό και κοινωνικό έργο. Παράλληλα, διδάσκει ως Επισκέπτης Καθηγητής τα μαθήματα Ελληνικής γλώσσας, Χριστιανικής Ηθικής και Βιοηθικής στην Μπελεμέντειο Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Λιβάνου, καθώς και μαθήματα Φιλοσοφικής, Πατερικής Φιλολογίας και Ποιμαντικής-Ασκητικής στο διδακτορικό πρόγραμμα σπουδών του Πανεπιστημίου Πίτσμπουργκ των Η.Π.Α. Το πλούσιο συγγραφικό του έργο μετρά ήδη την έκδοση 126 συγγραμμάτων -εκ των οποίων 110 μεταφρασμένα σε 27 γλώσσες- τα οποία χρησιμοποιούνται είτε ως διδακτικά εγχειρίδια, είτε ως αντικείμενο διδακτορικών διατριβών, σε Θεολογικές Σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Σε ένδειξη αναγνώρισης του έργου και της προσφοράς του, εισηγούμαι τη λήψη ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου όπως σε ειδική εκδήλωση στο πλαίσιο των εορτασμών της 11ης Ιουνίου ανακηρυχθεί ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος σε Επίτιμο Δημότη Αγρινίου και του απονεμηθεί το Κλειδί της Πόλης».Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...