Επενδύσεις 40 δις δολάρια ετοιμάζουν οι Κινέζοι

Επενδύσεις 40 δις δολάρια και εμπορικές συμφωνίες 3 τρις, ετοιμάζουν οι Κινέζοι! Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, με τα επενδυτικά σχήματα από την Άπω Ανατολή, να εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες και την  ενέργεια!  Σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης (Action Plan) που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κίνας κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο, οι ξένοι επενδυτές έχουν ήδη ξεκινήσεις να υπογράφουν προσύμφωνα επενδύσεων και τα επενδυτικά σχήματα, να περιμένουν το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, πριν προχωρήσουν τα σχέδιά τους. Πολλοί, βλέπουν ότι η Κίνα δημιουργεί ένα νέο δρόμο από την Ανατολή στη Δύση, όπου η Ελλάδα θα γίνει η πύλη εισόδου της, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε συνάντηση που είχε με  δημοσιογράφους, ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας τόνισε τη σημασία που απέδωσαν οι Κινέζοι στο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στο Πεκίνο. «Η Κίνα έδειξε ότι η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο στη στρατηγική της για οικονομική επέκταση προς τη Δύση η οποία αναμένεται να δημιουργήσει εμπορικές συναλλαγές ύψους 3 τρισ. δολαρίων και επενδύσεις ύψους 40 δισ. δολαρίων», ανέφερε.

Οι πρώτες δύο συμφωνίες ύψους 3,5 δις ευρώ

Ο ίδιος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα 40 δισ. δολάρια που πρόκειται να επενδύσει η Κίνα μέσα στην επόμενη τριετία και μέρος τους διεκδικούν και ελληνικές επιχειρήσεις. Μάλιστα οι προοπτικές φαίνονται πολύ καλές, δεδομένου, ότι ήδη έχουν πέσει υπογραφές σε δύο πολύ σημαντικές συμφωνίες. Πρώτη, αυτή του ομίλου Κοπελούζου και του Shenhua Group ύψους 3 δις ευρώ στον τομέα της ενέργειας και δεύτερη αυτή της Forthnet με την ZTE που αφορά την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, ύψους 500 εκατ. ευρώ!

Γνώστες των εξελίξεων, έκαναν λόγω για μία μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα, που μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, για χρέος και μέτρα, θέλει να γυρίσει σελίδα και αναζητεί τους ξένους επενδυτές, που θα δώσουν με τα κεφάλαιά τους, την απαραίτητη δυναμική, ώστε να επιτευχθούν οι υψηλοί στόχοι του προγράμματος.  Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομίας, ο  υφυπουργός τόνισε ότι στο πλαίσιο των επαφών που έγιναν στην Κίνα υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από κινεζικές εταιρείες να επενδύσουν συντονισμένα στην Ελλάδα.

 Σύμφωνα με τον ίδιο, η ευκαιρία που δημιουργείται για την ελληνική Οικονομία,  είναι διπλή. Αυτό  γιατί εκτός από τις  επενδύσεις που μπορούν να έρθουν και να δώσουν μία νέα ανάσα στην ελληνική αγορά,  δίνεται παράλληλα και η δυνατότητα ελληνικών εταιρειών να συμμετάσχουν στο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιεί η Κίνα. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, ανοίγεται ο δρόμος συνεργασιών στο ευρύτερο Ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Ο κ. Πιτσιόρλας, απαντώντας  σχετικά με την πιθανότητα προσκομμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν συμφέροντα και δυνητικές συνεργασίες με την Κίνα, οπότε μπορούν να υπάρξουν συνέργειες «με καλή θέληση για την υπερπήδησή των νομοθετικών κωλυμάτων». Μάλιστα εκτίμησε ότι η Ελλάδα, μπορεί ενδεχομένως να αναλάβει και τον ρόλο του διάμεσου στην προσέγγιση Ευρώπης και Κίνας.

Η Ελλάδα, τόνισε ο υφυπουργός,  αναγνωρίζει την ευκαιρία και διεκδικεί να την κάνει πράξη. Στην ίδια λογική όπως όταν η χώρα εκμεταλλεύτηκε τη στρατηγική της θέση προσεγγίζοντας τη μεγάλη επένδυση της Cosco στον Πειραιά. Σε συνέχεια αυτή της επένδυσης, υπάρχει και ενδιαφέρον από τους Κινέζους επενδυτές, για τη σιδηροδρομική σύνδεση του Πειραιά με την Ευρώπη.

Στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των επενδύσεων και την δυεκόλυνσης των ξένων επενδυτών να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική αγορά, ο κ. Πιτσιόρλας είπε ότι ετοιμάζονται αλλαγές στη νομοθεσία για το καθεστώς βίζας σε υπηκόους τρίτων χωρών για αγορά κατοικίας στη χώρα μας ώστε να συμπληρωθεί το σχετικό πλαίσιο χωρίς να υπάρξει αλλαγή στο ύψος των επενδυμένων κεφαλαίων και στο νόμο για τις μεγάλες επενδύσεις.

Σε τρείς κεντρικούς κλάδους ενδιαφέρονται να επενδύσουν τα κινεζικά επενδυτικά σχήματα. Μεταφορές, Τηλεπικοινωνίες και Ενέργεια.

Ενέργεια – ΔΕΗ και Ανανεώσιμες Πηγές

Ο κλάδος της Ενέργειας, μετά και τις αλλαγές που προβλέπονται στην συμφωνία με τους θεσμούς, αναμένεται να αλλάξει σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, υπάρχει κινεζικό ενδιαφέρον τόσο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όσο και για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ οι οποίες θα πρέπει να πωληθούν ή και να εκσυγχρονιστούν. Εδώ, όπως τονίστηκε αρμοδίως, δεν μπορεί να γίνουν απευθείας συνεργασίες αλλά στο πλαίσιο των διαγωνισμών που προβλέπει και η συμφωνία με τους θεσμούς μπορεί οι νέοι επενδυτές να είναι από την Κίνα.

Ένα από τα επενδυτικά σχέδια που είχε απασχολήσει την ειδησεογραφία, και προχώρησε με επιτυχία, είναι η  εξαγορά από την κινεζική State Grid του 24% του ΑΔΜΗΕ. Εδώ, ο υφυπουργός ανέφερε ότι αποτελεί απτή απόδειξη του κινεζικού ενδιαφέροντος για τα ελληνικά δίκτυα και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει κινεζική συμμετοχή στην ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ- Κύπρου – Κρήτης – Αττικής. Μάλιστα, ο ΑΔΜΗΕ ήδη προωθεί το έργο της διασύνδεσης Κρήτης Αττικής το οποίο συνδέεται με το προαναφερόμενο έργο ενώ μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ στη νησιά προς την ηπειρωτική χώρα.

 

Ναυπηγεία

Ένας από τους τομείς, που συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον είναι τα ναυπηγεία. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, υπάρχει κινεζικό ενδιαφέρον για πραγματοποίηση επενδύσεων στο ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα και η κυβέρνηση βλέπει μία ευκαιρία για μία νέα στρατηγική για το μέλλον των ναυπηγείων Σκαραμαγκά Ελευσίνας, Νεωρίου όπως επίσης και για τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος.

Πρώτα στη λίστα, είναι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που αφού ξεκαθαρίσει το θέμα που έχει προκύψει με την ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων ύψους 600 εκατ. ευρώ που εκκρεμεί από το 2008 και  το θέμα των προκαταβολών που έχουν δοθεί από το ελληνικό Δημόσιο στη σημερινή ιδιοκτησία του ναυπηγείου, για έργα που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για μία νέα σημαντική επένδυση.  Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα ο φάκελος των προκαταβολών αυτών θα ανοίξει σύντομα και το Ελληνικό δημόσιο σκοπεύει να τις διεκδικήσει. Ο εκσυγχρονισμός και η λειτουργία των ναυπηγείων, σε ανταγωνιστικούς ρυθμούς, θα μπορούσε να δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας άμεσα, και να ενισχύσει σημαντικά την τοπική, αλλά και την εθνική Οικονομία.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/284459-Ependyseis-40-dis-dolaria-etoimazoyn-oi-Kinezoi ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...