Επισπεύδεται η διαδικασία έκδοσης των βεβαιώσεων για την αποκατάσταση κατοικιών των πυρόπληκτων του Ιουλίου

Επισπεύδεται η διαδικασία έκδοσης των βεβαιώσεων για την αποκατάσταση κατοικιών των πυρόπληκτων του Ιουλίου

Επισπεύδεται η διαδικασία έκδοσης των βεβαιώσεων που είναι απαραίτητες από τις Διευθύνσεις Δασών, ώστε να προχωρήσει η αποκατάσταση κτιρίων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του περασμένου Ιουλίου, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από την κυβέρνηση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, είπε ότι η διάταξη εξυπηρετεί την άμεση έκδοση οικοδομικών αδειών είτε για ανακατασκευή είτε για μεσαίας κλίμακας επισκευή των κτισμάτων στις περιοχές της πυρκαγιάς της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018. Εξήγησε ότι η τροπολογία αφορά τις εκτός σχεδίου περιοχές και πρακτικά δίνει τη δυνατότητα άμεσης έκδοσης βεβαίωσης της δασικής υπηρεσίας, που σε άλλες περιπτώσεις θα έπρεπε να περιμένει την κύρωση του δασικού χάρτη ή την πράξη χαρακτηρισμού.

«Ο πολίτης έχει τη δυνατότητα για τις περιοχές εκτός δασικής νομοθεσίας να πάρει άμεσα τη βεβαίωση με fast track διαδικασία, απευθείας από τις πληροφορίες του αναρτημένου δασικού χάρτη και δεν είναι ανάγκη να περιμένει την κύρωση των δασικών χαρτών», ανέφερε ο κ. Φάμελλος. Όπως πρόσθεσε, όσοι είχαν οικοδομική άδεια και όσοι βρίσκονται σε περιοχές εκτός δασικής νομοθεσίας, με βάση την πληροφορία του δασικού χάρτη, παίρνουν άμεσα δασική βεβαίωση για να προχωρήσει το έργο της ανακατασκευής, της επισκευής ή της αναδόμησης μίας πυρόπληκτης κατοικίας.

«Αυτό γλυτώνει τους πολίτες το λιγότερο πέντε μήνες από τις διαδικασίες που σε άλλες περιπτώσεις θα απαιτούνταν για την περιοχή. Τους γλυτώνει και από τον χρόνο που χρειάζεται για την ανάρτηση του δασικού χάρτη, διότι θα έπρεπε είτε να περιμένει την κύρωση του δασικού χάρτη που τώρα είναι αναρτημένος είτε την πράξη χαρακτηρισμού από την υπηρεσία. Βέβαια, αυτό αφορά την αποκατάσταση των κτιρίων που υπάρχουν διοικητικά έγγραφα χαρακτηρισμού, όπως πρωτόκολλα αυτοψίας, δελτία επανελέγχου, έκθεση αυτοψίας της τριμελούς επιτροπής», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται σειρά Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, που αποφασίστηκαν το καλοκαίρι, αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική. Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε σε αυτά που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Ειδικότερα, τόνισε:

– Οι έλεγχοι των πυρόπληκτων κτιρίων έχουν ολοκληρωθεί, έχουν φύγει τα καμένα και υπάρχει το σχέδιο για το πώς θα αδειοδοτούνται οι κατασκευές για να γίνουν γρήγορα.

– Θρυμματίστηκε η ποσότητα των ξύλων που κόπηκαν στην περιοχή.

– Έγινε η αποκομιδή των ειδικών αποβλήτων από ειδικό σύστημα ανακύκλωσης.

– Άνοιξαν εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων εκσκαφών-κατασκευών για να παραλαμβάνουν ειδικά απόβλητα τον Αύγουστο. Έγινε ουσιαστική διαλογή στην πηγή για όλα αυτά τα απόβλητα.

– Τους μήνες που προηγήθηκαν ολοκληρώθηκαν οι μελέτες, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση και οι διαγωνισμοί για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα.

– «Έχουμε εγκεκριμένα έργα 3,5 εκατομμύρια ευρώ στην ανατολική Αττική και 13,5 εκατομμύρια στη δυτική Αττική», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός και συμπλήρωσε ότι είναι έργα αντιπλημμυρικά, φιλοτεχνικά, αντιδιαβρωτικά, που περιλαμβάνουν και κορμοδέματα, και συρματοκιβώτια, ζαρζανέτια, και φυτοτεχνικά έργα, δηλαδή έργα με αποκατάσταση της βλάστησης ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν πληγεί ξανά από πυρκαγιές.

– Η τεχνητή αναδάσωση πάνω από τη Μαραθώνος στην περιοχή του Νέου Βουτζά, προϋπολογισμού 1,25 εκατομμυρίων ευρώ, είναι σε διαδικασία προκήρυξης και ήδη το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών της Αθήνας παρέδωσε μελέτη για τη φύτευση στη Μαραθώνος.

– Έχει ολοκληρωθεί η ξύλευση στην περιοχή, γίνεται η φύτευση και εργασίες αποκατάστασης. Έχει απομακρυνθεί πολύ μεγάλο ποσοστό της καμένης βλάστησης, ιδιαίτερα κοντά σε κατοικίες.

– Σε όλες τις περιοχές των καμένων κηρύσσεται άμεσα αναδασωτέα η έκταση, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα.

– Έχει αναρτηθεί ο δασικός χάρτης και στην ανατολική και στη δυτική Αττική στις 19 Οκτωβρίου σε περιοχή που έχει έντονα προβλήματα παραβιάσεων και συμφερόντων.

– Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες έναρξης των κατεδαφίσεων.

 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOINONIA/347029-Epispeydetai-e-diadikasia-ekdoses-ton-bebaioseon-gia-ten-apokatastase-katoikion-ton-pyroplekton-toy-Ioylioy ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...