Επιστήμονες δημιούργησαν ρομπότ που πετούν όπως οι νυχτερίδες

Οι νυχτερίδες παρουσιάζουν θαυμαστά πτητικά χαρακτηριστικά, και γι’ αυτό από παλιά προσέλκυαν το ενδιαφέρον επιστημόνων, μηχανικών και αεροναυπηγών- όμως οι κινήσεις των φτερών τους είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιγραφούν.

Ωστόσο, αυτό αλλάζει χάρη στη δουλειά ερευνητών του Caltech και του University of Illinois at Urbana-Champaign, οι οποίοι μπόρεσαν να τις αναπαράγουν στο Bat Bot- μια ρομποτική νυχτερίδα με μαλακά, αρθρωτά φτερά.

«Αυτό το ρομποτικό σχέδιο θα μας βοηθήσει να φτιάξουμε πιο ασφαλή και πιο αποδοτικά ιπτάμενα ρομπότ, και επίσης θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε καλύτερα πώς πετούν οι νυχτερίδες» λέει ο Σουν Τζο Τζουνγκ, βοηθός καθηγητής αεροδιαστημικής στο Caltech και ερευνητής του JPL της NASA.

Το Bat Bot ζυγίζει μόλις 93 γραμμάρια και έχει τη μορφή μιας νυχτερίδας, με άνοιγμα φτερών λίγο μεγαλύτερο από 30 εκατοστά. Είναι ικανό να αλλάζει το σχήμα των φτερών του στο πρότυπο των νυχτερίδων, που έχουν τον πιο εξελιγμένο μηχανισμό πτήσης μεταξύ των ζώων, με φτερά που μπορούν να αλλάζουν σχήμα. Ο μηχανισμός αυτός περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά ήδη αρθρώσεων που συνδέουν κόκαλα και μύες, δημιουργώντας ένα μυοσκελετικό σύστημα ικανό για κίνηση σε πολλές κατευθύνσεις.

Ιπτάμενα ρομπότ εμπνευσμένα από νυχτερίδες θα μπορούν να είναι πολύ πιο αποδοτικά όσον αφορά στην κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με τα σημερινά drones, καθώς τα εύκαμπτα φτερά τους μεγιστοποιούν την επίδραση από την κίνηση των αρθρώσεων του ρομπότ. Όταν μια νυχτερίδα ή ένα Bat Bot χτυπά τα φτερά του, οι μεμβράνες των φτερών γεμίζουν με αέρα και αλλάζουν σχήμα. Στο τέλος της καθοδικής κίνησης, οι μεμβράνες επιστρέφουν στο κανονικό τους σχήμα και πετούν έξω τον αέρα, παράγοντας μεγάλη δύναμη.

Το συγκεκριμένο σχέδιο μπορεί να αξιοποιηθεί σε περιβάλλοντα όπου τα κλασικά quadrotor drones, με τους τέσσερις έλικες, δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, λόγω π.χ. κινδύνων πρόσκρουσης σε αντικείμενα ή ανθρώπους.

Πηγή:Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...