Επιστολή Σπίρτζη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για όσους… «προβλέπουν» νέους σεισμούς στη Λέσβο

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με αφορμή ατεκμηρίωτες, αβάσιμες και ανακριβείς δημόσιες δηλώσεις και εκτιμήσεις ατόμων που επικαλούνται την επιστημονική τους ιδιότητα, σε σχέση με τον σεισμό της 12-6-2017 που έπληξε τη Λέσβο, καλεί τους πάντες να αρθούν στο ύψος της ευθύνης που απαιτούν οι περιστάσεις.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, θα πρέπει να σεβαστούν επιτέλους τον πόνο και την καθημερινή αγωνία των ανθρώπων, ιδιαίτερα της Λέσβου και να σταματήσουν να τους δημιουργούν αδικαιολόγητο πανικό και αναστάτωση.

Για το λόγο αυτό ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης απέστειλε προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την ακόλουθη επιστολή:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Προς την Εισαγγελέα Αρείου Πάγου,

κ. Ξένη Δημητρίου  

Αξιότιμη κ. Εισαγγελεύ,

Δεδομένης της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που έχουν περιέλθει τα νησιά της Χίου και Λέσβου από το σεισμό της 12-6-2017, η πολιτεία, παρακολουθώντας από την πρώτη στιγμή στενά την εξέλιξη του σεισμικού φαινομένου σε συνεργασία με τους επίσημους φορείς ενημέρωσής της (Εθνικό Αστεροσκοπείο κ.λ.π.), λαμβάνει εξαρχής  όλα τα απαιτούμενα μέτρα με σκοπό την  ασφάλεια των κατοίκων των πληγεισών περιοχών, την εφαρμογή της πολιτικής προστασίας, της εκτίμησης και αποκατάστασης των ζημιών και την κατά το δυνατό άμεση επαναφορά της ομαλότητας της καθημερινότητας της ζωής στις πληγείσες περιοχές.

Δυστυχώς, εν μέσω της κρισιμότητας της κατάστασης αυτής, άτομα επικαλούμενοι την επιστημονική τους ιδιότητα, προβαίνουν  δημοσίως σε ατεκμηρίωτες, αβάσιμες και ανακριβείς δηλώσεις και εκτιμήσεις, που παρεμποδίζουν σοβαρά το ανωτέρω έργο της και δημιουργούν αδικαιολόγητο πανικό και αναστάτωση στους κατοίκους, πλήττοντας το δημόσιο συμφέρον και ζημιώνοντας περαιτέρω ανεπανόρθωτα την οικονομία των νησιών εν μέσω μάλιστα τουριστικής περιόδου.

Μετά ταύτα, σας γνωρίζουμε όλα τα ανωτέρω και παρακαλούμε να προβείτε στα εκ νόμου προβλεπόμενα, προκειμένου η Πολιτεία ανεμπόδιστα να επιτελέσει το έργο της.

Με εκτίμηση,

Χρήστος Σπίρτζης

Οι φήμες που έσπειραν τον πανικό

Σημειώνεται ότι σήμερα φήμες για επικείμενο μεγάλο σεισμό που τροφοδότησαν οι δηλώσεις σεισμολόγων σε τηλεοπτικούς σταθμούς, έβγαλαν το μεσημέρι στους δρόμους, τις πλατείες και τα πάρκα κατοίκους του Πλωμαρίου, των χωριών της Γέρας και άλλων περιοχών του νησιού. Η από στόμα σε στόμα μεταδιδόμενη φημολογία αλλά και η ανακοίνωση από μεγάφωνο τοπικής κοινότητας επικείμενου σεισμού στο διάστημα 3 με 5 το απόγευμα προκάλεσαν πανικό.

Ο Δήμος Λέσβου με ανακοίνωση του διέψευσε τις φήμες ενώ τονίζοντας μάλιστα ότι επιφυλάσσεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά όσων πανικοβάλλουν τον κόσμο αδικαιολόγητα.

Πιο συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του ανέφερε:

«Θέλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες ότι η φημολογία περί επικείμενου σεισμού τις επόμενες ώρες στο νησί μας διαψεύδεται κατηγορηματικά από το αρμόδιο υπουργείο, από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών και από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας.

Οι αρμόδιες αρχές και ο Δήμος Λέσβου, επιφυλάσσονται παντός νομίμου δικαιώματος και δεν θα διστάσουν να κινηθούν νομικά εναντίον οποιουδήποτε προβαίνει σε διασπορά ψευδών ειδήσεων και δημιουργεί πανικό στους πολίτες και βλάπτει τον τόπο μας.

Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας να μην υιοθετούν ανεύθυνες φημολογίες και αν επιθυμούν οποιαδήποτε πληροφόρηση σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα να απευθύνονται στο Τοπικό Συντονιστικό Όργανο τηλ. 2251350280, στο αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ή στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο – Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών».

«…Πρόκειται για διασπορά ψευδών ειδήσεων που έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση αναιτιολόγητου πανικού στους πολίτες. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνεται σημασία στις φημολογίες, όπως άλλωστε τονίστηκε και στη χθεσινή κοινή ανακοίνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/288522-Epistole-Spirtze-sten-Eisaggelia-toy-Areioy-Pagoy-gia-osoys-problepoyn-neoys-seismoys-ste-Lesbo ΠΟΛΙΤΙΚΗΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...