Ευηνοχώρι: Αριστεία μαθητών και μια εκδήλωση αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.Βίντεο

Η ετήσια απονομή αριστείων στους μαθητές και τις μαθήτριες Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και επιτυχόντες στις ανώτερες σχολές πραγματοποιήθηκε από τον πολιτιστικό σύλλογο “Η Αρχαία Καλυδώνα” στην πλατεία Οδυσσέας Ελύτης του χωριού μας.

Είναι μια τιμητική διάκριση και ταυτόχρονα μια ηθική επιβράβευση για την προσπάθεια που έκαναν , σε μια δύσκολη χρονιά , και αρίστευσαν στις τάξεις τους ή πέτυχαν την εισαγωγή τους στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.Καλά κρατεί ο θεσμός της αριστείας στο Ευηνοχώρι . Ο σύλλογος μας στην καθιερωμένη τελετή βράβευσης αριστούχων των σχολείων (18η στη σειρά).

Αναφέρθηκε στα 200 χρόνια μετά την επανάσταση του 1821 ομιλητής ο γνωστός φιλόλογος Κώστας Παπατσίρος ο οποίος με μεστότητα και γλαφυρότητα, συνδέοντας το τότε με το σήμερα, αναφέρθηκε στο κατά πόσο αξιοποιήσαμε ως Νεοέλληνες την Ελευθερία που μας χάρισαν εκείνοι .

Επισημαίνοντας τους σημερινούς κινδύνους για την συρρίκνωσή της , όπως “ τα κατάλοιπα ραγιαδισμού, πελατειακής συμπεριφοράς, αρχομανία, αριβισμού, διχαστικής διάθεσης, αποχή ηθικών από τα κοινά, ατιμωρησία, θυμός των υπεύθυνων πολιτών έναντι της πολιτείας που για ψηφοθηρικούς λόγους στο παρελθόν τουλάχιστον με λογής επιδόματα επιβράβευε τους φυγόπονους.

Ο εθνικός κίνδυνος της πληθυσμιακής συρρίκνωσης , ιδιαίτερα μετά τα μνημόνια , η τεράστια κρίση της οικογένειας, ο διαβρωτικός ρόλος της τηλεόρασης στον ψυχισμό του Νεοέλληνα βρέθηκαν στο στόχαστρο του.

Επισημαίνοντας και τα θετικά βήματα που κάναμε ως λαός από τότε, εστίασε την ελπίδα «στην πηγή της παράδοσής μας, στις αρχές και στις αξίες του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού , στην ευνομία στην τάξη στην αξιοκρατία.

Τέλος αναφερόμενους στους νέους λέγοντας χαρακτηριστικά αν θέλουν να περισώσουν την την ζωή τους και να βοηθήσουν τον τόπο τους αφιέρωσε τους παρακάτω στίχους.

«Δεν θέλω του κισσού

Το πλάνο ψήλωμα

Στα ξένα αναστηλώματα

δεμένο,

ας είμαι ένα χαμόκλαδο,

ένα καλάμι ,

μα όσο ανεβαίνω , μόνος ν ΄ ανεβαίνω».

καθώς και

« Αν είσαι νέος,

Και δεν αισθάνεσαι

Ότι μπορείς να γκρεμίσεις

Τον κόσμο

Και να τον ξαναχτίσεις,

Έ , τότε, δεν είσαι νέος»

Στην συνέχεια ο καλλίφωνος αιδεσιμότατος πατήρ Ιωάννης έδωσε τον δικό του τόνο στην εκδήλωση τραγουδώντας « το χαρά που τ’ χουν τα βουνά και τα κλεφτόπουλα δίνοντας και το ιστορικό τους πλαίσιο.

Παραβρέθηκαν.

Ο Αντιδήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος, η αντιδήμαρχος Οινιαδών Μέμη Γούργαρη, ο πρόεδρος Τ.Κ Ευηνοχωρίου Χρήστος Νασόπουλος , ο ιερέας του χωριού μας π Ζήσης Δημήτριος , ο πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου και διευθυντής Κ.Υ Αιτωλικού, ο περιφερειακός σύμβουλος Μπαλαμπάνης Νίκος , δάσκαλοι, καθηγητές, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Ο πρόεδρος του συλλόγου “Η Αρχαία Καλυδώνα” Φούντας Διονύσης ευχαρίστησε τους συγχωριανούς για την παρουσία τους , τους μαθητές και τις μαθήτριες για την επιτυχία τους και ανακοίνωσε ότι η επόμενη εκδήλωση του συλλόγου θα είναι η Γιορτή γλυκού στις 25 Ιουλίου με παρουσία ορχήστρας του δήμου Μεσολογγίου….

Δηλώσεις μετά το τέλος της εξαιρετικής εκδήλωσης



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...