Ευ. Τσακαλώτος: Η ΝΔ δεν μαθαίνει από τα λάθη της

Ευ. Τσακαλώτος: Η ΝΔ δεν μαθαίνει από τα λάθη της

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με δήλωσή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», με αφορμή την τοποθέτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η Νέα Δημοκρατία μαθαίνει από τα λάθη της» λέει στην «Εφ.Συν.», ο Ευ. Τσακαλώτος. «Για μια άλλη μια φορά σταχυολογεί από μια έκθεση 100 σελίδων τα λίγα σημεία κριτικής παραβλέποντας τα θετικά προκειμένου να προβλέψει επικείμενες καταστροφές», καταλήγει ο υπουργός Οικονομικών στη δήλωση του στη Εφημερίδα των Συντακτών.

Τα σενάρια καταστροφολογίας της ΝΔ και η απάντηση του ΥΠΟΙΚ

Στην καταστροφολογία του τομεάρχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης για τη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησαν το βράδυ της Τετάρτης κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τονίζοντας ότι η η Νέα Δημοκρατία και ο Χρήστος Σταϊκούρας «για μία ακόμη φορά περιστρέφουν την πολιτική τους επιβίωση γύρω από σενάρια καταστροφολογίας».

Αναλυτικότερα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν τα εξής:

«Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Σταϊκούρας για μία ακόμη φορά περιστρέφουν την πολιτική τους επιβίωση γύρω από σενάρια καταστροφολογίας.  Εν προκειμένω, αναλώθηκαν σε μία επιλεκτική σταχυολόγηση σημείων κριτικής της δεύτερης μεταμνημονιακής έκθεσης της ΕΕ, παρουσιάζοντάς τα ως μία ακόμη βερσιόν αδιεξόδου για τη χώρα.

Αγνοούν, προφανώς σκόπιμα, ότι σε οποιαδήποτε έκθεση οποιουδήποτε οργανισμού περιλαμβάνονται σημεία θετικά και σημεία κριτικής.  Ένα είναι βέβαιο. Κανείς δε μπορεί να ισχυριστεί ότι ο κ. Σταϊκούρας και η παράταξή του μαθαίνουν είτε από τα λάθη τους είτε από τις κατ’ επανάληψη αποτυχημένες προβλέψεις τους. Και αυτό το γεγονός στερεί τον δημόσιο διάλογο από ουσιαστικό αντιπολιτευτικό λόγο, που θα μπορούσε να ωφελήσει τη χώρα».

Η «γαλάζια» καταστροφολογία

Νωρίτερα,  ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Χρ. Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η δεύτερη, μεταπρογραμματική Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνει  ότι η χώρα βρίσκεται εκτός προγραμμάτων, αλλά, δυστυχώς, εντός αυστηρών μνημονιακών περιορισμών.
 
Οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι υψηλοί και διατηρούνται για πολλά χρόνια, η δημόσια περιουσία είναι δεσμευμένη για έναν αιώνα, η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, το οποίο και πρόσφατα επεκτάθηκε κατά 6 μήνες, ενώ σημαντικές ρυθμίσεις για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους συναρτώνται με την υλοποίηση πολλών, συγκεκριμένων δεσμεύσεων.
 
Δεσμεύσεις τις οποίες η Ελληνική Κυβέρνηση έχει καθυστερήσει να υλοποιήσει, με αποτέλεσμα παρεμβάσεις για το χρέος, που προβλέπονταν να υλοποιηθούν το Δεκέμβριο του 2018, συνεχώς να μετατίθενται χρονικά, επιβαρύνοντας την εικόνα της οικονομίας. 
 
Καθυστερήσεις σε σημαντικά πεδία, όπως είναι ενδεικτικά:

  • η προώθηση συγκεκριμένων αποκρατικοποιήσεων
  • η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, οι οποίες, αν και θα έπρεπε να είχαν εκκαθαριστεί από τον Αύγουστο του 2018, διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, ενώ δημιουργούνται συνεχώς και νέες υποχρεώσεις
  • η αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού των κόκκινων δανείων
  • η ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας
  • οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας, στο πεδίο της φορολογικής διοίκησης και στον χώρο της δικαιοσύνης.

Παράλληλα, εκφράζονται προβληματισμοί και ενστάσεις για την αποτελεσματικότητα του προτεινόμενου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, για τη συστηματική υποεκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, για τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, για την αύξηση του μισθολογικού κόστους εξαιτίας της υπέρβασης στον αριθμό των προσλήψεων στο Δημόσιο.
 
Και φυσικά, όπως καταγράφει η Έκθεση, οι κίνδυνοι για τη μελλοντική πορεία της οικονομίας όχι απλά υφίστανται, αλλά και ενισχύονται.
 
Είναι φανερό ότι η αβελτηρία, η ανικανότητα και η αναποτελεσματικότητα της σημερινής υβριδικής κυβέρνησης καθηλώνει τη χώρα και υπονομεύει την αναπτυξιακή προοπτική της». 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/355573-Ey-Tsakalotos-E-ND-den-mathainei-apo-ta-lathe-tes ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...