Ζέρβας: Κανένας εφησυχασμός, κοντά στο 100% η πληρότητα στις ΜΕΘ

«Οι ΜΕΘ είναι εκείνες που θα κρίνουν το lockdown», διεμήνυσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Την άποψη του, ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, ή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες και παρά τη μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού, εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο κ. Ζέρβας ανέφερε ότι υπάρχει μια «συγκρατημένη ανακούφιση» για το γεγονός ότι το ιικό φορτίο στα λύματα της πόλης υποχώρησε κατά 50% από την προηγούμενη εβδομάδα και ότι τα κρούσματα βρίσκονται στο επίπεδο των αρχών Νοεμβρίου, όπως ήταν πριν την έξαρση της πανδημίας. Τόνισε, όμως, ότι εάν πρόωρα αποφασιστεί χαλάρωση των μέτρων και πρόωρο άνοιγμα της αγοράς υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξει εκ νέου αναζωπύρωση της πανδημίας, στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Ζέρβας εκτίμησε ότι με την παρούσα συγκυρία δεν είναι ρεαλιστική μια άρση του lockdown στην Θεσσαλονίκη.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι συζητά με όλους τους εμπλεκόμενους καθημερινά και ότι ανέφερε τις απόψεις του και στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, το Σάββατο, στη Θεσσαλονίκη. Σημείωσε, δε, ότι η γνώμη του είναι «πανομοιότυπη» στο θέμα αυτό με τις απόψεις του περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.

«Το ιικό φορτίο στην πόλη μας είναι ψηλά, προφανώς ότι δεν μπορεί να οδηγεί σε κανένα εφησυχασμό, βλέπουμε τη δυσκολία που υπάρχει με τις πληρότητες στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία της πόλης, κοντά στο εκατό τοις εκατό» είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε: «Οι ΜΕΘ είναι εκείνες που θα μειώσουν το αποτέλεσμα του lockdown, οποιαδήποτε καλά αποτελέσματα σε επίπεδο λυμάτων και κρουσμάτων θα φέρουν καλά νέα και στα νοσοκομεία μας, μετά από δύο εβδομάδες».

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι «οι ημερομηνίες, που αναφέρονται σε δημοσιεύματα, ή συζητούνται για 7, 14 και 21 Δεκεμβρίου δεν έχουν καμία βάση» σε ότι αφορά την άρση του lockdown. Πρόσθεσε, ότι όλα τα μοντέλα δείχνουν, ότι με αυτό το επίπεδο του ιικού φορτίου στην πόλη, εάν υπάρξει χαλάρωση, είναι πιθανό το ενδεχόμενο για νέα αναζωπύρωση της πανδημίας και μέσα στις γιορτές. «Αν ανοίξουμε την αγορά γενικότερα, αν έχουμε συνωστισμούς, θα έχουμε τα ίδια άσχημα αποτελέσματα».

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι η δική του εισήγηση ήταν να μην ανοίξουν ούτε τα δημοτικά σχολεία, τουλάχιστον μέχρι την έναρξη των Χριστουγεννιάτικων διακοπών και όταν και εφόσον επιτρέψουν τα δεδομένα να γίνει μια κλιμακωτή άρση του lockdown.

«Η υγεία πρέπει να είναι το πρώτο μας μέλημα θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για επαγγελματίες και επιχειρηματίες και αυτή ήταν η εισήγησή μου προς τον πρωθυπουργό» είπε ο δήμαρχος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την απάντηση του πρωθυπουργού ότι ο στόχος του είναι και το Δεκέμβριο να συνεχιστεί η στήριξη όσων έχουν πληγεί από την πανδημία.

Ο κ.Ζέρβας πρόσθεσε, ότι και ο δήμος προσπαθεί για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας, μέσα από μέτρα, όπως η απαλλαγή των τελών καθαριότητας και φωτισμού για όσες επιχειρήσεις ανέστειλαν τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων, απαλλαγή από τα τέλη χρήσης κοινόχρηστου χώρου, κ.α.

protothema.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...