Ζωϊτάκης: Το ήθος δεν πηγάζει από έξω μας αλλά από μέσα μάς!!

ΗΘΟΣ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ
Η έννοια της ΗΘΙΚΗΣ έχει εξωγενή κίνητρα, ενώ το ΗΘΟΣ, με την αρχαιοελληνική και αρχική έννοια, ενδογενή.
Ενα παράδειγμα: ένας υπάλληλος που δεν βουτάει λεφτά από το ταμείο επειδή δεν το θεωρεί εφικτό, είναι άλλο από έναν συνάδελφό του που δεν το κάνει επειδή απλώς δεν το θεωρεί ΗΘΙΚΟ. Μπορεί μάλιστα να έχει εξασφαλίσει ότι δεν πρόκειται στον αιώνα τον άπαντα να γίνει αντιληπτός. Παρ’ όλα αυτά, ούτε πάλι διανοείται να το κάνει, διότι το ΗΘΟΣ δεν έχει κριτήρια εξωτερικά, επιφανειακά, ευκαιριακά ή ποσοτικά, αλλά ΠΟΙΟΤΙΚΑ και ΜΟΝΟ.
Δεύτερο παράδειγμα: εναν σκύλο που αρπάζει τη μπουκιά απ’ το στόμα ενός άλλου σκύλου, δεν τον κατηγορείς. Έναν άνθρωπο όμως που βουτάει το πιάτο από τον δίπλανό του, τον επικρίνεις. Αυτή η διαφορά οφείλεται στον νου-πνεύμα που διαθέτουμε σε σχέση με τα ΖΩΑ.
Ενα σύμπτωμα λοιπόν της ανθρώπινης παθογένειας ειναι ότι ο άνθρωπος στρέφεται σε οτιδήποτε εύκολο βολικό και επικερδές στοιχεία για τα οποία γίνεται συχνά άδικος και ΑΝΗΘΙΚΟΣ προκειμένου να τα εξασφαλίζει.
Το κυριότερο όμως χαρακτηριστικό του ΝΟΥ και βάση της λειτουργίας του, είναι το γεγονός της ΕΠΙΛΟΓΗΣ.
ΥΓ:Το ήθος δεν πηγάζει από έξω μας αλλά από μέσα μάς!!Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. κανόνας: όταν αντιγράφουμε βάζουμε και τον πραγματικό συγγραφέα αλλιώς το λένε λογοκλοπή…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...