Απάντηση στο άρθρο του Γιώργου Γούλα: «Η Ναυπακτία έχει κορεσθεί από τις Α.Π.Ε» (Nafpaktia News.gr, 7.11.2024)
Όπως φαίνεται αγαπητέ Γιώργο μάλλον τα μυαλά μας έχουν υπερκορεσθεί από τις προκαταλήψεις και τη μαύρη προπαγάνδα.
Σύμφωνα με τα μπακαλίστικα Μαθηματικά με τα οποία συμπεράνατε ότι η Ναυπακτία έχει κορεσθεί από τις Α.Π.Ε. θα υποστηρίζαμε ομοίως ότι: επειδή οι δρόμοι της Ναυπάκτου έχουν υπερκορεσθεί από τα τροχοφόρα πρέπει να απαγορευτεί ο περίπλους για τα σκάφη στον κόλπο της Ναυπάκτου! Χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία για να συσχετίσει κάποιος το υπό μελέτη Υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο του Πατραϊκού με τις χερσαίες ανεμογεννήτριες στην Κλόκοβα και αλλού.
Ασφαλώς αποτελεί μεγάλη ντροπή για κάθε επιστήμονα ο οποίος θεωρεί τις ΑΠΕ, με μηδέν αποτύπωμα στο περιβάλλον, «βάρος» για την περιοχή του. Όμως αποτελεί και μεγάλη πρόκληση για τους κατοίκους υπερμολυσμένων πόλεων, όπως η Πτολεμαΐδα και η Μεγαλόπολη, οι οποίοι σήκωσαν αδιαμαρτύρητα για δεκαετίες ολόκληρες όλο σχεδόν το βάρος ηλεκτροδότησης της χώρας. Τα ρυπογόνα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια πράγματι κατέστρεψαν τον τόπο τους ενώ επιπλέον στα σπίτια τους θερίζει ο καρκίνος και κάθε είδους νοσήματα του πνεύμονα. Το κλάσμα απεχθούς «βάρους» είναι ανυπολόγιστο και απείρως μεγαλύτερο από το ψυχρό μαθηματικό κλάσμα 1/166 που επωμίστηκαν οι 2 πόλεις από το σύνολο των 332 δήμων της Επικράτειας.
Η πρόκληση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν κάποιος πληροφορηθεί ότι «ο πίνακας επιμερισμού του ειδικού τέλους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τις δημοτικές ενότητες το 2023» δεν αφορά βάρη οικονομικά αλλά γενναίες επιδοτήσεις, ανταποδοτικά, τόσο προς τους δήμους όσο και για τους ιδιώτες που έχουν ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες κοντά σε ανεμογεννήτριες.
Ο δήμος Ναυπακτίας εισέπραξε πάνω από 800.000 ευρώ κατά το προκαταρκτικό στάδιο κατασκευής των Αιολικών και σύμφωνα με τον πίνακα θα εισπράξει, επιπλέον, περίπου 500.00 ευρώ ενώ οι ιδιώτες μοιράστηκαν 300.000 ευρώ. Μάλιστα το οικονομικό όφελος θα είναι μεγαλύτερο όταν το κλάσμα ωφέλιμου «βάρους» από 1/30 αυξηθεί περαιτέρω. Σήμερα η συνολική Αιολική ισχύς της Δυτικής Ελλάδας (Αιτ/νία + Αχαΐα) είναι 417 MW, τέταρτη επίδοση σε σύνολο 14 νομών με πρώτη τη Στερεά Ελλάδα που έχει 2.314 MW εγκατεστημένης Αιολικής Ενέργειας.
Είναι δεδομένο ότι: α) το ΥΑΠ Πατραϊκού θα είναι το μεγαλύτερο της Ελλάδας, με δυναμικό μέγιστης ισχύος μέχρι 695 MW, και
β) τα αντισταθμιστικά, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα είναι κατά πολύ αυξημένα σχετικά με τα παραπάνω ποσά που αντιστοιχούν στα χερσαία Αιολικά Πάρκα (3%).
Καλούμε λοιπόν τον κ. Γούλα και την «ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» να ενημερώσουν τους πολίτες για το μέγεθος της χασούρας του δήμου και των ιδιωτών, αν ακυρωθεί η επένδυση στο ΥΑΠ του Πατραϊκού όπως επιδιώκουν. Στα θετικά του ΥΑΠ ασφαλώς πρέπει να συνυπολογιστεί και το οικολογικό όφελος από την ανάλογη μείωση εκπομπών CO2.
Επίσης να μας ενημερώσετε υπεύθυνα για τον κατ’ εκτίμηση αριθμό μόνιμων ή μη θέσεων εργασίας που θα πεταχτούν στη θάλασσα καθώς και το ύψος των επιδοτήσεων για την Αλιεία που θα χαθούν, κρίνοντας βάσει των αποτελεσμάτων της πρόσφατης διαβούλευσης με τους αλιείς για το ΥΑΠ Αλεξανδρούπολης. Επιπλέον θα θέλαμε να μας πληροφορήσετε ποια δημοτική παράταξη που κυβέρνησε το δήμο Ναυπακτίας μέχρι σήμερα, χωρίς να εξαιρείται η δική σας θητεία, κατάφερε να προσελκύσει ποτέ αντίστοιχα χρηματικά ποσά αποκλειστικά μέσω ιδιωτικών επενδύσεων.
Η ανικανότητα των δημοτικών αρχών να προσελκύσουν επενδυτές στον εργοταξιακό χώρο του Αντιρρίου καθώς και στο Ξενία Ναυπάκτου μαρτυρά ότι η απάντηση ίσως είναι: «Μηδέν»!
Εάν η ατυχής και απαράδεκτη ανακοίνωση εκφράζει τις θέσεις της «ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ» τότε μετά λύπης μας πρέπει να κατατάξουμε την πολιτική που επέλεξε να ακολουθήσει, για το ΥΑΠ του Πατραϊκού, στις πιο αντιδραστικές, αντιοικολογικές και αντιεπιστημονικές «πρωτοβουλίες» που γνώρισε ο τόπος τα τελευταία χρόνια.
Μετά τιμής,
Ηλίας Σπυρόπουλος, Φυσικός.
Ναύπακτος 7/11/2024