Η αλήθεια για τα Μνημόνια

Η αλήθεια για τα Μνημόνια

Επειδή, με αφορμή και την αυτοκριτική του πρωθυπουργού, για το πρώτο εξάμηνο του 2015, κάποιοι επιμένουν στη διαστροφή ή, στην καλύτερη περίπτωση, επιλεκτική ανάγνωση των όσων προηγήθηκαν, με προφανή στόχο να «αθωώσουν» τους πραγματικούς υπεύθυνους, για τη μνημονιακή περιπέτεια, καλό είναι να «σκαλίσουμε» τη μνήμη ορισμένων.

Ξεκινώντας από μια επί πολιτικού αναφορά, να ξαναθυμίσουμε μια περίεργη «προφητεία», του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, στη διάρκεια συζήτησης επί του προϋπολογισμού, στη Βουλή, στις 18 Δεκεμβρίου 2008. Σε μια εντελώς ανύποπτη περίοδο, ο κος. Σημίτης υποστήριζε, επικαλούμενος Ευρωπαίους αξιωματούχους, ότι  ήταν πιθανό ή Ελλάδα, να χρειαστεί την αρωγή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Υπερθεματίζοντας ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος, προέτρεπε την τότε κυβέρνηση, της ΝΔ, να επιζητήσει η ίδια  την παρέμβαση και επιτροπεία του «ευαγούς» Ταμείου. Που βασίζονταν αυτές οι προφητείες; Όπως έχει υποστηρίξει ο χρηματιστηριακός αναλυτής Πάνος Παναγιώτου, με μακρά εμπειρία, σε διευθυντικές θέσεις- σε μεγάλους χρηματοπιστωτικούς ομίλους- οι προβλέψεις στις οποίες βασίστηκαν ήταν λανθασμένες. Συγκεκριμένα, στο βιβλίο του «Το Μεγάλο κόλπο» (εκδόσεις Λιβάνη), ο έμπειρος χρηματιστηριακός αναλυτής υποστηρίζει:

«Πράγματι, η Ελλάδα αντιμετώπιζε μύρια διαρθρωτικά προβλήματα, αλλά, αν δεν την απασχολούσε κάτι, αυτό ήταν η έλλειψη εμπιστοσύνης από τις αγορές». Προς απόδειξη δε τούτου: «Η ελληνική κυβέρνηση που αναδείχτηκε από τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 βρήκε την πιστοληπτική βαθμολογία της Ελλάδας στο Α, τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων κάτω από το 4,5%, το Χρηματιστήριο Αθηνών σε φάση ανάρρωσης, καταγράφοντας μια από τις καλύτερες αποδόσεις διεθνώς».

Συμπερασματικά: «Το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα ήταν σε γενικές γραμμές θετικό σε σχέση με τις διεθνείς συνθήκες, η καταναλωτική εμπιστοσύνη βρισκόταν σε σχέση με τις διεθνείς συνθήκες, η καταναλωτική εμπιστοσύνη βρισκόταν σε ικανοποιητικά επίπεδα και η εγχώρια εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα ήταν έκδηλη ποικιλοτρόπως, με κύρια απόδειξη τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες είχαν παραμείνει ανέπαφες».

Ενδεικτικό της «ακρίβειας» των Κασσάνδρειων προβλέψεων του πρώην πρωθυπουργού είναι και το ότι, στα τέλη Δεκεμβρίου 2008, η εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν είχε καταποντιστεί, όπως πρόβλεπαν οι «Κασσάνδρες» αλλά «η πιστοληπτική (της) βαθμολογία ήταν η δεύτερη καλύτερη στην ιστορία της»! Τι επεδίωκαν, λοιπόν, οι «Κασσάνδρες», με την εν λόγω αναφορά;

ΛΕΥΤ. ΚΑΝΑΣ

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/346884-E-aletheia-gia-ta-Mnemonia ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...