Η αξιολόγηση ξεκίνα με το νέο Υπερ-Ταμείο

Τέλος οι καθυστερήσεις, η αξιολόγηση ξεκίνησε! Με το Υπέρ-Ταμείο θα ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους τροϊκανούς.  Η διαπραγμάτευση, ξεκινά από το πρωί, όπου απέναντι στους επικεφαλής διαπραγματευτές των δανειστών, θα βρεθεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

 Πρώτο θέμα στην ατζέντα είναι το νέο Υπέρ-Ταμείο, από όπου οι δανειστές περιμένουν να πάρουν πίσω τα λεφτά τους, ακολουθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη, ένα θέμα που από όπου και αν το πιάσεις «καίει». Τα ληξιπρόθεσμα προς το Δημόσιο, έχουν ξεπεράσει τα 92,5 δις ευρώ. Στο οκτάμηνο του 2016, τα νέα «φέσια» του 2016 είχαν φτάσει τα 5,17 δις ευρώ και κυβέρνηση και δανειστές, έχουν βάλει στόχο την είσπραξη 2,05 δισ. ως το τέλος του έτους από παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές. Από τις νέες ο στόχος είναι να εισπραχθούν το 23%, αν και με τα τελευταία στοιχεία έχουν μπει στα ταμεία μόνο το 16,8% που αντιστοιχεί περίπου σε 1,3 δις ευρώ.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων:

  • 10:00- 11:30 Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας (Υπερ-ταμείο) – Ευκλείδης Τσακαλώτος

  • 11:30- 12:00 Ληξιπρόθεσμα – Ευκλείδης Τσακαλώτος

  • 12:00- 13:00 Εκπαίδευση – υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης

  • 16:00- 17:00 Διαφθορά – υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος

  • 17:00- 18:00 Ενέργεια – υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης

 

Η κυβέρνηση θέλει να τρέξει την αξιολόγηση και με μία λογική συμφωνία να την ολοκληρώσει πριν το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, που είναι και η τελευταία ευκαιρία για να ανοίξει το χρέος εντός του 2016 και για να ληφθούν και οι αποφάσεις για τη διευθέτηση του χρέους και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

 

 

Όμως η διαπραγμάτευση δεν θα είναι «μονοκόμματη»!  Η αξιολόγηση θα σπάσει σε τουλάχιστον δύο δόσεις. Η πρώτη περίοδος, θα διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα και οι δανειστές θα φύγουν για τις χώρες τους ανήμερα 28ης Οκτωβρίου. Επιστρέφουν μετά από το Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου, όπου θα έχει εξεταστεί η πρόοδος και από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Πηγή:Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...