Η Γιώτα Γαζή απαντά για τα έργα στην πεδιάδα του Μόρνου

 

 Θέσατε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας ερώτημα για τα έργα στην πεδιάδα του Μόρνου στο οποίο σας απάντησα προφορικά. Μετά τη δημοσίευσή του ερωτήματός σας σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οφείλω γραπτή απάντηση προς αποκατάσταση της αλήθειας, αλλά και για την σωστή ενημέρωση των αναγνωστών.

Είναι γεγονός ότι έχουν ακφραστεί ανησυχίες για το Τεχνικό τμήμα του έργου «Δίκτυο ανοικτών διωρύγων πεδιάδας Μόρνου» από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αγρότες, πολιτικούς και υπηρεσίες της περιοχής. Σύμφωνα όμως με τον έλεγχο που διενεργήθηκε από τον ΕΣΠΕΛ το έργο χαρακτηρίζεται Ι και δεν χρειάζεται επανέλεγχο.Το Τεχνικό τμήμα του έργου, δηλαδή οι αρδευτικοί αύλακες, δρόμοι, δεξαμενές, αντλιοστάσια, στραγγιστικοί τάφροι κ.λ.π. είναι ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το φυσικό αντικείμενο της εργολαβίας έχει ολοκληρωθεί, εκτός από τις περιοχές όπου υπάρχει είτε δικαστική εμπλοκή είτε έλλειψη σχετικής αδειοδότησης. Οι εργασίες αποκατάστασης των κακοτεχνιών υλοποιούνται εκ μέρους του Αναδόχου βάσει εντολών της Δ/σας Υπηρεσίας. Ήδη από 17-01-2011, έχει κοινοποιηθεί ειδική διαταγή προς τον Ανάδοχο για αποκατάσταση ελαττωμάτων. Όσα ελαττώματα – κακοτεχνίες δεν διορθωθούν, θα εκτιμηθούν από την Επίβλεψη και πρόκειται να περικοπεί, μέσω πιστοποίησης, το ποσό που θα προκύψει για την αποκατάστασή τους από το λαβείν του Αναδόχου.

Μετά τον αναδασμό θα επακολουθήσουν οι εργασίες των λεγόμενων «παράλληλων έργων» που αφορούν τη συστηματοποίηση των εδαφών, την ισοπέδωση των χωραφιών, την κατασκευή τεχνικών πρόσβασης κ.λ.π.

Όσο δε για το υποέργο του αναδασμού, την ευθύνη του οποίου έχει η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, το έργο συνεχίζεται με χρηματοδότηση από τη ΣΑΕ 081/3 και εγκρίθηκε ποσό 190.914€ για την ολοκλήρωσή του. Η μέχρι τώρα σχετική καθυστέρηση οφείλεται στην ανάγκη ανασύνταξης του κτηματολογίου του υφιστάμενου καθεστώτος λόγω παρέλευσης μεγάλου χρονικού διαστήματος από την αρχική καταγραφή, με αποτέλεσμα την ύπαρξη μεταβολών στοιχείων των ιδιοκτητών αλλά και διόρθωση λαθών. Το μεγάλο αυτό χρονικό διάστημα που μεσολάβησε οφείλεται στην διακοπή των εργασιών της πρώτης εργολαβίας ένεκα δικαστικών προσφυγών κατοίκων της περιοχής. Εφόσον υπάρξει απρόσκοπτη ροή των διαδικασιών που προβλέπονται από τους σχετικούς νόμους, το έργο του αναδασμού και η παράδοση των νέων τεμαχίων στους αγρότες μπορεί να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2013.

Άρα το έργο συνεχίζεται και μάλιστα με πόρους του ΕΣΠΑ μια και έχει ενταχθεί στο «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» από το 2010 και όχι με εθνικούς πόρους. Μόνο τα έργα αναδασμού χρηματοδοτούνται από Εθνικούς Πόρους.

Όσο δε για την αποζημίωση της ηρτυμένης  σοδειάς δεν είναι 1.600.000€ όπως γράφεται, αλλά 770.000€ για το 2009 και 690.000€ για το 2010.

Το Τεχνικό τμήμα του έργου δεν έχει σταματήσει, αλλά βρίσκεται στο στάδιο της διοικητικής παραλαβής από τον ΤΟΕΒ για τη χρήση των στραγγιστικών αντλιοστασίων Α0, D1, D2 καθώς και της δεξαμενής αναρρύθμισης Δ12.

Ακόμα έχει πραγματοποιηθεί η παραλαβή περί του 50% των τσιμενταυλάκων στην περιοχή των Μαλαμάτων.

Με τροποποίηση μάλιστα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 2011 στη ΣΑΕ 081 χρηματοδοτήθηκε ο ΤΟΕΒ με 100.000€ για δαπάνες λειτουργίαςγεωτρήσεων στα πλαίσια της διοικητικής παραλαβής.

Το Τεχνικό Συμβούλιο που αναφέρεται στο πρώτο ερώτημα και καλείται τον Περιφερειάρχη να το ορίσει έχει συσταθεί με την 63496/754/29-8-2011 απόφαση Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας. Σε αυτό προωθούνται άμεσα από την αρμόδια υπηρεσία ΠΕ Φωκίδας οι αποζημιώσεις των αγροτών περιοχής Μαλαμάτων για τα έτη 2009-2010 και εντός του τρέχοντος μηνός οι αποζημιώσεις περιοχής Μανάγουλης ετών 2009-2010.

Η επιτροπή, όπου αναφέρεται στο πέμπτο ερώτημα, αφορά την επιτροπή προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου που προβλέπει ο Νόμος Περί Δημ. Έργων, που θα συσταθεί από το ΥΠΑΑΤ μετά την παρέλευση του χρονικού διαστήματος της διοικητικής παραλαβής προς χρήση και την εγγύηση
κα
λής λειτουργίας του έργου. Τότε θα υπάρξει προσωρινή και οριστική παραλαβή του έργου, κι εν συνεχεία παράδοση του έργου προς διοίκηση και λειτουργία στον φορέα λειτουργίας που είναι ο ΤΟΕΒ με τη συνδρομή και της αντίστοιχης προς τούτο επιτροπής.

Πιθανολογούμε ότι αυτό θα συμβεί στο 4ο τρίμηνο του 2012.

Η Αντιπεριφερειάρχης
Παναγιώτα Γαζή



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...