Ανακάλυψε ποια ήταν η μητέρα της μετά από σχεδόν οκτώ δεκαετίες και κέρδισε μία νέα οικογένεια – Η συγκλονιστική ιστορία της Κλαιρ Ριέι θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει σενάριο μιας ταινίας με πολύ πόνο και ακόμη περισσότερη ελπίδα…

Η 52χρονη Κλαιρ Ριέι από το Νιουκάσλ, γεννήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία. Για τη ζωή της μητέρας της, της Εύας, δεν ήξερε παρά μόνον πως είχε ζήσει κάποιο καιρό σε ένα ισραηλινό ορφανοτροφείο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και στη συνέχεια υιοθετήθηκε από ένα ζευγάρι Βρετανών.

Μόνο όταν η Κλαιρ έλαβε ένα κιτ DNA από το MyHeritage -μια διαδικτυακή γενεαλογική πλατφόρμα με έδρα το Ισραήλ- ως δώρο γενεθλίων από τον γιο της το 2020, ανακάλυψε την εκπληκτική οικογενειακή ιστορία της μητέρας της. Η Εύα, η οποία πέθανε το 2014, γεννήθηκε από τη Ντόρα, μια Εβραία έφηβη που είχε σταλεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Άουσβιτς και Λούμπλιν-Μαϊντάνεκ με τους γονείς της. Κάποια στιγμή, άγνωστο πώς, χώρισε από το μωρό της. Ενώ η Εύα τελικά υιοθετήθηκε και μεγάλωσε στη Μεγάλη Βρετανία, η μητέρα της, η Ντόρα εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ, όπου παντρεύτηκε και απέκτησε δύο ακόμη κόρες, την 74χρονη σήμερα Τζιν, και την 73χρονη Ντένα και πέρασε το υπόλοιπο της ζωή της αναζητώντας την χαμένη της κόρη…

Ανακάλυψη ταυτότητας μετά από 75 χρόνια

«Η μητέρα μου δεν γνώριζε απολύτως τίποτα για τη βιολογική της οικογένεια, δεν είμαστε καν σίγουροι πόσο χρονών ήταν όταν χωρίσθηκε από τη μητέρα της, καθώς δεν είχε ποτέ στα χέρια της πιστοποιητικό γέννησης και δεν είχε ιδέα για την ημερομηνία γέννησής της. Είχε αναμνήσεις από το ορφανοτροφείο στο Ισραήλ και θυμόταν διάφορα γεγονότα από εκείνη την περίοδο, αλλά δεν είχε αναμνήσεις από τη βιολογική της μητέρα», δήλωσε η Κλαιρ στο FEMAIL της Daily Mail.

image_6483441__6_

Από την άλλη πλευρά, οι δύο κόρες της Ντόρα, η Τζιν και η Ντένα υποσχέθηκαν στη μητέρα τους πριν από το θάνατό της ότι θα εκπληρώσουν το όνειρό της να βρει το χαμένο παιδί  της. Αυτό πράγματι συνέβη στις αρχές του 2020 όταν η Ντένα -προς μεγάλη της έκπληξη-  έλαβε μια ειδοποίηση από το MyHeritage, που έλεγε πως είχε μια ανιψιά που ζούσε στη Μεγάλη Βρετανία.

«Στην αρχή δεν το πίστευα», παραδέχτηκε η Κλαιρ. «Ζήτησα λοιπόν από την Ντένα να  μου εξηγήσει τις συνθήκες  κάτω από τις οποίες αποχωρίσθηκαν η μητέρα και η κόρη της. Μου είπε  πως τις  είχαν χωρίσει ενώ βρίσκονταν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και μετά  μου έστειλε μια φωτογραφία της μητέρας της. ΄Όταν την είδα  δεν είχα καμία απολύτως αμφιβολία στο μυαλό μου ότι αυτή ήταν η μητέρα της μητέρας μου, η γιαγιά μου. Ήμουν συγκλονισμένη και ενθουσιασμένη γνωρίζοντας ότι είχαμε βρει την οικογένεια της μητέρας μου, αλλά ταυτόχρονα ένιωθα λύπη που η μητέρα μου δεν ήταν εδώ να ζήσει αυτήν την απίστευτη ανακάλυψη».

image_6483441__11_

Ζωή σαν μυθιστόρημα στο χάος του πολέμου

Η Ντόρα Μόρτκοβιτς γεννήθηκε στη Βαρσοβία το 1927. Στο ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στάλθηκε αρχικά στο γκέτο της Βαρσοβίας και αργότερα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Άουσβιτς και Λούμπλιν-Μαϊντάνεκ με τους γονείς της. Κάποια στιγμή στις αρχές της δεκαετίας του 1940, ενώ βρισκόταν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και η ίδια ήταν έφηβη, γέννησε την Εύα. Η γέννησή της μέσα σ’ ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης σήμαινε πως η ίδια δεν ήξερε πού ή πότε γεννήθηκε και έζησε ολόκληρη  τη ζωή της χωρίς να γνωρίζει την ημέρα των γενεθλίων της. Κάποια στιγμή μητέρα και κόρη χώρισαν. Μια φωτογραφία που έχει διασωθεί δείχνει τη Ντόρα να κρατά αγκαλιά την κόρη της. Με την απελευθέρωση των στρατοπέδων συγκέντρωσης, η Εύα στάλθηκε σε ένα ισραηλινό ορφανοτροφείο, ενώ η Ντόρα σε ένα στρατόπεδο εκτοπισμένων, πριν μετακομίσει στις ΗΠΑ. Η Κλαιρ είπε: «Δυστυχώς ακόμα γνωρίζουμε πολύ λίγα για οτιδήποτε συνέβη πριν φτάσει η μητέρα μου στο Ισραήλ, δεν θυμόταν τίποτα για το στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ο Nιτέι Ελμπογίμ, ο οποίος είναι ερευνητής στο MyHeritage, κατάφερε να βρει το όνομα της μητέρας μου στη λίστα επιβατών από τη Μασσαλία στο Ισραήλ τον Φεβρουάριο του 1948 με το όνομα Χάβα Λέσμαν, ώστε πλέον γνωρίζουμε πώς και πότε έφτασε στο Ισραήλ,  αλλά τίποτα πριν από αυτό».

image_6483441__8_

 
Η Εύα ήταν μικρό παιδάκι όταν υιοθετήθηκε  από ένα ζευγάρι Βρετανών και μεγάλωσε στο Λονδίνο. Απέκτησε δύο κόρες, την Κλαιρ και την Βιβιέν. Η Εύα ζούσε στην Μεγάλη Βρετανία και αγνοούσε την ύπαρξη της βιολογικής της μητέρας, της  Ντόρας, που, ζώντας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. κατάφερε να φτιάξει μια καινούργια ζωή αλλά δεν ξέχασε ποτέ την κόρη της, που της πήραν από τα χέρια στο στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Η μεγάλη συνάντηση των δύο κόσμων

Οι δύο κόσμοι συναντήθηκαν τον Απρίλιο του 2020, όταν η Κλαιρ  έκανε το τεστ DNA  του MyHeritage. «Ήταν ένα δώρο γενεθλίων, επομένως το να βρω τις ρίζες της μητέρας μου δεν ήταν κάτι που δεν είχα σκεφτεί ποτέ, αλλά  διαβάζοντας τις οδηγίες ανακάλυψα πως πραγματικά ενδιαφερόμουν πολύ περισσότερο απ΄ό,τι νόμιζα», εξήγησε. «Έλαβα μια ανάλυση της εθνικότητάς μας που ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και  ειλικρινά δεν σκέφτηκα τίποτα περισσότερο γι’ αυτό». Αλλά εισάγοντας τα δεδομένα της στο σύστημα η Κλαιρ  ενεργοποίησε- χωρίς να το γνωρίζει-  το σύστημα «συναγερμού» για την Ντένα, η οποία είχε κάνει επίσης ένα τεστ DNA MyHeritage.

«Η Ντένα ήρθε σε επαφή μαζί μου πρώτα, μέσω του ιστότοπου MyHeritage.com», εξήγησε η Κλαιρ. «Μου είπε πώς έλαβε ένα αυτόματο e-mail από το My Heritage που έλεγε ότι ήμουν ανιψιά της (από την ταυτοποίηση του DNA). Ήταν πραγματικά εκστασιασμένη από την ανακάλυψη, είναι ένα πολύ ζεστό  και στοργικό άτομο, με έκανε να νιώσω σαν μέλος της οικογένειας μόλις αρχίσαμε να επικοινωνούμε. Η Τζιν ήταν λίγο πιο συγκρατημένη και δύσπιστη αρχικά (λίγο σαν εμένα), αλλά μόλις αρχίσαμε να μιλάμε και να ανταλλάσσουμε φωτογραφίες και πληροφορίες, εκείνη και εγώ ξέραμε ότι δεν υπήρχε καμία αμφιβολία για την οικογενειακή μας σχέση».

image_6483441__7_

Εκείνη την εποχή, οι ΗΠΑ είχαν κλείσει τα σύνορά τους προς τη Μεγάλη Βρετανία και την Ευρώπη λόγω της εξάπλωσης του Covid-19, οπότε  μια συνάντησή τους ήταν αδύνατη. Αλλά οι τρεις γυναίκες δημιούργησαν μια σχέση μέσω βιντεοκλήσεων.

Η Κλαιρ είπε: «Από τότε που βρεθήκαμε,  επικοινωνούσαμε τακτικά μέσω zoom  η Τζιν, η Ντένα, η αδελφή μου Βιβιέν κι εγώ, κάτι που ήταν υπέροχο  καθώς μας έδωσε την ευκαιρία να γνωριστούμε και να ανταλλάξουμε αναμνήσεις και ιστορίες της μαμάς μου και της δικής τους μαμάς… Οι θείες μου, με τις περιγραφές τους, έχουν ζωγραφίσει μια ανάγλυφη εικόνα της- υπέροχης όπως φάνηκε- ζωής τους μεγαλώνοντας με τη Ντόρα, της προσωπικότητάς της, των χαρακτηριστικών και των συνηθειών της.  Υπάρχουν τόσες πολλές εντυπωσιακές ομοιότητες μεταξύ της Ντόρας και της μητέρας μου που συχνά λέμε μεταξύ μας ότι θα μπορούσαμε να μιλάμε για το ίδιο άτομο».

image_6483441__9_

Τον Μάρτιο φέτος, η Κλαιρ  έκλεισε μια πτήση για τον Σεπτέμβριο. Όμως λίγο αργότερα η οικογένεια δέχτηκε ένα καταστροφικό πλήγμα. «Η Ντένα κατέρρευσε στη δουλειά και διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα σταδίου 4», εξήγησε η Κλαιρ. «Έκανα αίτηση στην Πρεσβεία των ΗΠΑ για ειδική απαλλαγή από τη βίζα, την οποία αρνήθηκαν, και μετά ζήτησα τη βοήθεια του τοπικού μου βουλευτή για να ασκήσω έφεση στην απόφασή τους, η οποία απορρίφθηκε. Πέρασα μήνες προσπαθώντας να έρθω σε επαφή  με κάθε  γνωστό σχετικό οργανισμό για οποιαδήποτε βοήθεια,  χωρίς  όμως αποτέλεσμα». Μετά την ακύρωση των πτήσεων της Κλαιρ για τον Σεπτέμβριο, έκανε εκ νέου κράτηση δύο φορές πριν πετάξει τελικά  για τις ΗΠΑ στις 13 Νοεμβρίου… Η συνάντησή μας ήταν ακόμα καλύτερη από ό,τι περίμενα, η αντίδρασή τους ήταν φανταστική, ήμασταν όλοι τόσο χαρούμενοι που είδαμε ο ένας τον άλλον. Έμοιαζε σαν να γνωριζόμασταν όλη μας τη ζωή. Νομίζω ότι η καημένη η Τζιν έπαθε σοκ για λίγο! Η Τζιν και ο Τζον (ο άντρας της) μαζί με την Ντένα  μας χάρισαν δύο φανταστικές εβδομάδες, μάθαμε τόσα πολλά για τη ζωή τους με τη Ντόρα. Γνωρίσαμε όλη την οικογένεια και τους φίλους τους, μοιραστήκαμε μια υπέροχη οικογενειακή Ημέρα των Ευχαριστιών, πήγαμε σε αξιοθέατα και περάσαμε όσο περισσότερο χρόνο μπορούσαμε μαζί τους. Γνωρίζω πολλά περισσότερα τώρα από όσα φανταζόμουν ποτέ να μάθω. Το γενεαλογικό δέντρο της μητέρας μου  ήταν πάντα αδιέξοδο, ένα μυστήριο. Χωρίς  ένα όνομα η μητέρα μου πραγματικά δεν είχε καμία πιθανότητα να βρει πληροφορίες για την οικογένειά της».

protothema.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...