Έχει κανείς την αίσθηση κοιτάζοντας λίγο πίσω,ότι η δημοτική αρχή σε σχέση με την κατασκευή του νέου διοικητηρίου ότι βιάζεται.Ότι βιάζεται πολύ.Λες και τρέχει να προλάβει κάτι ή ότι τρέχει προκειμένου μη χάσει κάτι.

Για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα,που αφορά το νέο διοικητήριο,έρχεται η δημοτική αρχή με τρόπο σχεδόν αφοπλιστικό και ίχνος διαλογικής προσέγγισης με την κοινωνία και δίνει μια πρώτη φωτορεαλλιστική γεύση στο τι θα προσπαθήσει να κατασκευάσει στην περιοχή των εγκαταστάσεων του κολυμβητηρίου.Ένα μοντέρνο και πέρα και πάνω από την αισθητική και πολιτισμική ιστορία της Ναυπάκτου που χάνεται στα βάθη των αιώνων.Ένα κτήριο που δε συνάδει επ’ουδενί με την πολιτιστική της ταυτότητα.

Οι ανάγκες για συμμάζεμα των υπηρεσιών είναι επιβεβλημένη,όπως επίσης και η ανάγκη για συμμάζεμα των οικονομικών των οποίων τα σκόρπια δημοτικά μισθώματα αποτελούν μια σοβαρή οικονομική πληγή για το δήμο.Άλλωστε ήταν και τα βασικά επιχειρήματα του δημάρχου κατά την εισήγηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο,μαζί με την εξοικονόμηση χρόνου και της καλύτερης απόδοσης του δημοτικού έργου.Ποιος διαφωνεί άραγε ως προς αυτά;Ωστόσο,οι βασικές αυτές αιτιάσεις του δημάρχου δεν μπορούν να εξαντληθούν στο χώρο που προορίζει η δημοτική αρχή για την ανέγερση του νέου διοικητηρίου.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Γκίζας ανέφερε ότι από την εποχή του παλαιού δήμου Ναυπάκτου,ήταν ο μοναδικός που δε διέθετε διοικητήριο,επικαλούμενος όμορους παλαιούς δήμους (Αντιρρίου,Πυλλήλης,Αποδοτίας) που διέθεταν δημαρχεία.Εμείς θα προσθέταμε και τον όμορο δήμο Δωρίδος με το δημαρχείο στο Ευπάλιο.Κοιτάζοντας λοιπόν όλα τα κτήρια αυτά,συμπεραίνει κανείς ότι υπάρχει συνέφεια (αρχιτεκτονική) με το περιβάλλον και την ιστορία του τόπου,κάτι που δε συμβαίνει στην περίπτωση της Ναυπάκτου.Για φανταστείτε έναν επισκέπτη που επισκέπτεται την πόλη,περνώντας μέσα από την καστρόπολη να βρεθεί μπροστά σ’αυτό το αρχιτεοκτονικό “θαύμα”.

Πολύ σοβαρότερο όμως,είναι η έλλειψη διάθεσης διαλόγου πέρα από το κυρίαρχο τοπικό όργανο που είναι το δημοτικό συμβούλιο.Η διεξαγωγή μιας δημόσιας διαβούλευσης με την κοινωνία και τους φορείς,με τη συμμετοχή του τεχνικού και επιστημονικού κόσμου της περιοχής,ακόμα και με την συντάκτρια του ΓΠΣ που σύμφωνα μ’αυτό προβλέπει άλλες χρήσεις στην περιοχή.

Οι μηχανικοί της περιοχής,απέστειλλαν ένα υπόμνημα με 23 λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να κατασκευαστεί διοικητήριο στην περιοχή.Πέραν της τυπικής και για ευνόητους λόγους ανάγνωσή του στο δημοτικό συμβούλιο,δεν απαντήθηκαν επί της ουσίας οι λόγοι αυτοί από κανέναν,πέραν των προφανών,της συγκέντρωσης των υπηρεσιών σε ένα χώρο,την εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος και απόδοσης του δημοτικού έργου,που όπως προαναφέραμε αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί σε κάθε άλλη περίπτωση κατασκευής ή επιλογής σε άλλο σημείο.

Άραγε,πόσο σημαντικότερη μπορεί να είναι μια διαβούλευση για την ανάπλαση μιας πλατείας,από τη διαβούλευση για την ανέγερση ενός νέου δημαρχείου;Η δημοτική αρχή είχε μπει πριν λίγους μήνες στη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης για την ανάπλαση της πλατείας Τζαβελλαίων.Γιατί δεν έκανε το ίδιο και για το νέο διοικητήριο;Κι εδώ έρχεται η απορία που καταθέσαμε στην αρχή για τυχόν επίσπευση των διαδικασιών,λες και τρέχει να προλάβει κάτι.

Δεν θα σταθούμε στις επιφυλάξεις Μπουλέ για το πως θα “κουμπώσει” το υφιστάμενο κτήριο του κολυμβητηρίου στο νέο που θα κατασκευαστεί.Θεωρούμε ότι μια χαρά μπορεί να κουμπώσει,αφού η επιστήμη μπορεί να κάνει θαύματα.

Θεωρούμε ότι η ανάγκη για τους λόγους που έγινε γνωστή η πρόθεση για κατασκευή νέου διοικητηρίου είναι γνωστοί.Γνωστοί διαχρονικά.Κανείς δεν αντιλέγει.Εξαντλήστε ωστόσο το διάλογο,κάντε έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό,ακούστε.

Η κοινωνία αυτό επιζητά.Να την ακούμε



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλά κάνει.

    Η αρχιτεκτονική του κτιρίου θα ξένιζε αν ήταν μπροστά στο λιμάνι. Για εκεί που προορίζεται το μόνο που χρειάζεται είναι να εξασφαλιστεί ότι θα καλύπτει τις ανάγκες.

    Μας έπιασε ο πόνος για το πως θα ταιριάξει αισθητικά στην Νάυπακτο. Έτσι όπωςταίριαξαν και οι δεκάδες (ακαλαίσθητες) πολυκατοικίες.

  2. συμφωνώ με την παραπάνω απάντηση. είπαμε κασττουπολη αλλά ζούμε και στο 2021…αλλιώς ας χτίσουν τον Παρθενώνα για διοικητήριο ….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...