Με σκοπό την επέκταση του ωραρίου των εργαζομένων των ΚΔΑΠ του δήμου Ναυπακτίας από τις 4 στις 5 ώρες εργασίας, με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης εισήχθη το σχετικό θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.

Στην εισήγηση των μελών της αντιπολίτευσης αναφέρεται το σημαντικό έργο που επιτελείται στη δομή αυτή,επωφελές για εκατοντάδες παιδιά και οικογένειες.Το πρόβλημα ωστόσο του μειωμένου ωραρίου των εργαζομένων περιορίζει τη δυνατότητα περαιτέρω βελτίωσης και επέκτασης των προσφερόμενων υπηρεσιών και για το λόγο αυτό,ζητείται η οικονομική ενίσχυση για την διεύρυνση κατά μία ώρα του ωραρίου λειτουργίας,άρα και απασχόλησης των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ

Πρόκειται για σημαντική δομή που δημιούργησε η προηγούμενη δημοτική αρχή επεσήμανε ο βασικός εισηγητής του θέματος δημοτικός σύμβουλος της Ενωτικής πρωτοβουλίας Γιώργος Σιαμαντάς.Είναι μία δομή που δημιούργησε 45 περίπου θέσεις εργασίας σε επιστημονικό προσωπικό,ενω τα τελευταία χρόνια δέχεται επίθεση σε βάρος των ιδιωτικών ΚΔΑΠ,αφήνοντας πολλά παιδιά εκτός των δομών αυτών.Οι εργαζόμενοι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό με ποιοτική δουλειά και αυτό αποτυπώνεται στις νέες εγγραφές.

Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά σε τρία νέα δεδομένα όπως η αύξηση των δραστηριοτήτων με τη δημιουργία του “βοηθήματος” ή η επιστημονική στήριξη των μαθητών στα σχολεία,η επιστροφή στο τετράωρο των εργαζομένων τους δύο τελευταίους μήνες του καλοκαιριού,αφού η ΚΕΔΝ αδυνατούσε να καλύψει οικονομικά την επιπλέον ώρα εργασίας και το σωματείο μετά από επαφή με το δήμο ζήτησε την συνδρομή του δήμου ώστε να καλυφθεί το κόστος αυτό.Ο δήμος θα πρέπει να στηρίξει τη δομή αυτή μέχρι την επίσημη εξαγγελία της κυβέρνησης για την ενίσχυση των ΚΔΑΠ με το ποσό των 10.000.000 ευρώ.Το μηνιαίο κόστος είναι 8000 ευρώ,ποσό που μπορεί ο δήμος να αντέξει μέχρι να εισέλθει σ’αυτόν η οικονομική βοήθεια της πολιτείας κατέληξε ο κ.Σιαμαντάς.

ΚΔΑΠ Αγωγή και αγάπη - Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Θεσσαλονίκη | Αριστείδης  Πατρινός

Ο κ. Λουκόπουλος επικεφαλής της Ενωτικής πρωτοβουλίας ανέφερε ότι η δομή αυτή δίνει την ευκαιρία στους ωφελούμενους της δημιουργικής απασχόλησης αλλά και στους γονείς τους σε περαιτέρω απασχόλησή τους τις απογευματινές ώρες για ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος.

Το κράτος δίνει τα χρήματα αυτά με μια υστέρηση.Πρόκειται δηλαδή για ταμειακό πρόβλημα.Αν τα χρήματα έρχονται έγκαιρα δεν θα υπήρχε θέμα σημείωσε ο επικεφαλής της ΑΔΚΝ Γιάννης Μπουλές.Άρα οι εργαζόμενοι χάνουν αυτή την επιπλέον ώρα.Προτείνω μέχρι να έρθει η χρηματοδότηση να καλύψει ο δήμος το κόστος των 8000 ευρώ το μήνα και να διευκολυνθεί η εταιρεία να δόσει τελικά το πεντάωρο στους εργαζόμενους.

Ο κ. Κοτσανάς ανέφερε ότι με δεδομένο ότι η χρηματοδότηση θα έρθει αργά, να βάλει ο δήμος ένα κεφάλαιο κίνησης προκειμένου να καλύψει το χρονικό διάστημα της 5ωρης εργασίας του προσωπικού από τώρα χωρίς να περιμένουμε πρώτα την χρηματοδότηση του κράτους.Θα πρέπει να παρθεί πολιτική απόφαση να δοθούν τα χρήματα όταν χρειαστεί και να συναινέσουμε ότι αν δεν καλυφθεί από τη χρηματοδότηση να καλύψουμε εμείς το ποσό μέσω αναμόρφωσης του προυπολογισμού μέχρι να έρθει η κρατική χρηματοδότηση.

Με δεδομένο ότι αναμένονται τα χρήματα και γνωρίζοντας το μηνιαίο κόστος,μπορούμε να αντέξουμε το επιπλέον κόστος σημείωσε ο αντιδήμαρχος οικονομικών Σωκράτης Παπαβασιλείου.Ας περιμένουμε όμως την υπογραφή της υπουργικής απόφασης για την οικονομική στήριξη των ΚΔΑΠ και ακολούθως να στηρίξουμε την αύξηση του ωραρίου και του προυπολογισμού της ΚΕΔΝ.

Οφείλουμε να περιμένουμε να πραγματοποιηθεί η δέσμευση του υπουργείου για την ενίσχυση των ΚΔΑΠ και όχι να αναλάβει ο δήμος μια τέτοια υποχρέωση δήλωσε ο δήμαρχος Βασίλης Γκίζας.

Αν πρέπει να στηριχτεί μία δομή αυτή είναι των ΚΔΑΠ ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατικού κέντρου Μ.Χάρος με παρέμβασή του.Ας μην ξεχνάμε ότι φέτος εισάγεται και το “βοήθημα”, η προετοιμασία των μαθητών για το σχολείο.Είμαστε υπέρ της αύξησης του ωραρίου αλλά και οι καλύτερες αποδοχές των εργαζομένων.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Π.Τσούνης ανέφερε ότι από την αρχή της λειτουργίας της δομής δεν επιβαρύνθηκε οικονομικά ο δήμος.Και φαίνεται ότι ούτε φέτος θα συμβεί παρά μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα μέχρι τη χρηματοδότηση του υπουργείου.Μπαίνοντας και η “μελέτη” συρρικνώνεται το πρόγραμμα λειτουργίας οπότε κρίνεται σκόπιμο ότι το 5ωρο είναι πλέον απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας δήλωσε ότι ο δήμος είναι διατεθειμένος να στηρίξει αλλά όχι να υποκαθιστά τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης.Μέχρι και την κάλυψη του 4 ώρου ο δήμος στηρίζει την προσπάθεια όπως κάναμε μέχρι τώρα.Απο κει και πέρα γιατις 5 ώρες φέτος ή τις 6 ώρες του χρόνου είναι μία αύξηση που θα πρέπει να κριθεί με δύο προυποθέσεις.

Απο το δ.σ. της ΚΕΔΝ εξετάζοντας τα οικονομικά αλλά και την πραγματική ανάγκη πραγματοποίησης των ωρών αυτών και αυτό να καλυφθεί από κυβερνητικές πηγές ως έχει την υποχρέωση.Και αυτή η συζήτηση φέτος γίνεται υπό την επίσημη δήλωση του υφ.εσωτερικών Στ.Πέτσα για οικονομική ενίσχυση των δομών αυτών με το ποσό των 10 εκατ.ευρώ,ενώ το αναλογών ποσό θα μπορεί να εγγραφεί στον προυπολογισμό της επιχείρησης από την επομένη ημέρα και να εφαρμοστεί το 5 ωρο στα πλαίσια της εσωτερικής διαχείρισης της ΚΕΔΝ.

Άρα οφείλουμε για όλα τα ανωτέρω να περιμένουμε την έκδοση της απόφασης ώστε να εγγραφεί το ποσό αυτό για την εφαρμογή του 5ώρου κατέληξε ο δήμαρχος



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...