Η κινητή μονάδα μαστογράφου στο Ευπάλιο

Για δύο ημέρες η κινητή μονάδα μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ΕΑΕ) επισκέφθηκε το Ευπάλιο, του Δήμου Δωρίδος , του Νομού Φωκίδος. Ως Φαρμακείο του Ευπαλίου, ήταν χαρά μας να στηρίξουμε τη δράση αυτή και να συμβάλλουμε στην προσπάθεια να έχουμε όλες οι γυναίκες τη δυνατότητα μαστογραφικού ελέγχου. Έτσι, την Κυριακή 23 και το Σάββατο 29 Ιουνίου, 120 γυναίκες της περιοχής  μας εξετάστηκανστην κινητή μονάδα μαστογράφου, στην πλατεία του χωριού. 

Η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου της ΕΑΕ δραστηριοποιείται από το 2006 και φροντίζει για τον ετήσιο προληπτικό μαστογραφικό έλεγχο γυναικών σε περιοχές όπου η πρόσβαση σε μαστογράφο είναι αδύνατη, ανεξάρτητα της οικονομικής κατάστασης ή του τόπου διαμονής.

Η ευαισθητοποίηση όλων των γυναικών στην πρόληψη είναι καθοριστική για την εμφάνιση και πορεία της νόσου. Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνή Οργανισμού Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), ο καρκίνος του μαστού είναι το συχνότερο κακοήθες νεόπλασμαπου εκδηλώνεται στις γυναίκες στην Ελλάδα.Οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την ανάπτυξη της νόσου είναι πολλοί: κληρονομικότητα, ηλικία, οικογενειακό ιστορικό, παχυσαρκία, τρόπος ζωής και επιβαρυντικοί παράγοντες,όπως κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα.

Ωστόσο, η τήρηση των κανόνων προληπτικού ελέγχου με τακτική κλινική εξέταση των μαστών και ετήσια μαστογραφία οδηγεί στην έγκαιρη διάγνωση. Η έγκαιρη διάγνωσηεξασφαλίζει με τη σειρά της περισσότερες θεραπευτικές επιλογές και καλύτερη πρόγνωση. Η μαστογραφία, δηλαδή η ακτινολογική απεικόνιση των μαστών είναι μία γρήγορη, ανώδυνη εξέταση και η δόση ακτινοβολίας εξαιρετικά χαμηλή.Έτσι, όταν συνδυάζεται με την κλινική εξέταση, είναι οι καταλληλότερες και αποτελεσματικότερες μέθοδες στη διάγνωση της νόσου.

Η επίσκεψη της Μονάδας στην περιοχή μας ήταν μία καλή ευκαιρία για κάθε γυναίκα άνω των 40 ετών να αφιερώσει λίγο από το χρόνο της και να φροντίσει την υγεία της, ξεπερνώντας προσωπικές φοβίες και ανασφάλειες. Η μαζική προσέλευση των γυναικών της περιοχής μας είναι ένα αισιόδοξο βήμα για τη σωστή αντιμετώπιση καρκινικών καταστάσεων, ικανό να προλάβει την ανάπτυξη της νόσου. Είναι σημαντικό ακόμη, οι γυναίκες να μην αμελούν, να ενημερώνονται συνεχώς και να εξετάζονται τακτικά. Φροντίζοντας την υγεία τους, φροντίζουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους. Να μη φοβούνται, η πρόληψη είναι όπλο και σύμμαχος.Ευχαριστούμε τέλος, τόσο τις συμπολίτισσές μας που προσήλθαν στην εξέταση, όσο και τις εργαζόμενες- μέλη της αντικαρκινικής εταιρίας για τη συνεισφορά και τη διάθεσή τους. Είναι τιμή και χαρά για εμάς να συνεισφέρουμε στην ενημέρωση και πρόληψη των ανθρώπων του τόπου μας.

Αντωνοπούλου Βάλια

Φαρμακοποιός, MBA Οικονομικά της Υγείας



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...