Η μαύρη λίστα των πολιτικών με τα ρουσφέτια

Η μαύρη λίστα των πολιτικών με τα ρουσφέτια

Το καυτό ημερολόγιο του “Ερρίκος Ντυνάν”

Ζητούσαν από διορισμούς μέχρι δωρεάν νοσήλια… Αυτό ήταν το κατάντημα του πολιτικού συστήματος

Απόρρητα έγγραφα που δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο το πως είχε στηθεί το πελατειακό κράτος, το οποίο συντηρούσαν για χρόνια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, φέρνει στο φως η Κυριακάτικη Kontranews. Αυτά αποδεικνύουν πως από το 1998 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2000, οι προσλήψεις του προσωπικού στο Ερρίκος Ντυνάν δεν έγιναν βάσει ειδικής μελέτης για τις πραγματικές ανάγκες, αλλά κυρίως με βάση αιτήματα πολιτικών προσώπων.

Σύμφωνα και με το πόρισμα της αντίστοιχης Εξεταστικής Επιτροπής, το Νοσοκομείο εκτός του ότι προσέφερε αδικαιολόγητες εκπτώσεις σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, αποτελούσε και μέσο ρουσφετολογικών διορισμών από επιφανείς εκπροσώπους του παλιού πολιτικού συστήματος, ενώ γίνεται λόγος και για υπέρογκους μισθούς, που λάμβαναν άτομα, τα οποία δεν πατούσαν καν το πόδι τους στο Νοσοκομείο!

Στα έγγραφα φαίνεται πως πάνω από 160 προσλήψεις συνέστησε η Αρτεμησία Γεωργιάδου Κυπραίου, συγγενής και για χρόνια ιδιαιτέρα γραμματέας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (την κ. Κυπράιου διόρισε ως μετακλητή στη Βουλή το 2017 ο Κυριάκος Μητσοτάκης). Επίσης, στις σχετικές λίστες φαίνεται πως η Ντόρα Μπακογιάννη μεσολάβησε για να υλοποιηθούν τουλάχιστον 106 διορισμοί.

Ο Κώστας Σταϊκούρας, πατέρας του νυν τομεάρχη οικονομικών της ΝΔ Χρήστου Σταϊκούρα, εμφανίζεται να έκανε προτάσεις για πάνω από 200 προσλήψεις, ενώ ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης πρότεινε τουλάχιστον 60 άτομα. Για 57 άτομα είχε μεσολαβήσει ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, για 12 ο Αντώνης Σαμαράς, για 14 ο Μάριος Σαλμάς, για 13 ο Νικήτας Κακλαμάνης, για 18 ο Γιώργος Καρατζαφέρης, για 46 το ιστορικό στέλεχος της ΝΔ Γιώργος Δαλακούρας, για 21 ο Πέτρος Τατούλης, για 23 ο Δημήτρης Σιούφας και για 24 ο βουλευτής Αρκαδίας Δημήτρης Κωστόπουλος.

Εκείνη την περίοδο, ο Κωνσταντίνος Γείτονας, όντας υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, προσπάθησε να “βολέψει” τουλάχιστον 27 άτομα.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος είχε αποστείλει τουλάχιστον 76 ονόματα προς διορισμό, ενώ ο τότε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου είχε προτείνει άλλους 21. Αντίστοιχα, ο τότε υφυπουργός στο υπ. Εργασίας, Χρήστος Πρωτόπαππας προσπάθησε να διορίσει άλλους 70. Με τη σειρά του, ο τότε υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Βερελής είχε προτείνει 46 διορισμούς, ενώ τουλάχιστον 78 αιτήματα προσπάθησε να ικανοποιήσει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Στις λίστες, εμφανίζεται και 21 φορές το όνομα του Γιάννου Παπαντωνίου.

Οι παρεμβάσεις των στελεχών της κυβέρνησης Σημίτη δε σταματούν εδώ. Ο τότε υπουργός Υγείας και Πρόνοιας, Λάμπρος Παπαδήμας μεσολάβησε για να υλοποιηθούν 44 προσλήψεις, ενώ άλλες 23 είχε προτείνει ο τότε υφυπουργός του, Νίκος Φαρμάκης. Ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας, Σταύρος Σουμάκης είχε μεσολαβήσει για 24 ονόματα, ο τότε υφυπουργός Ανάπτυξης Ιωάννης Ζαφειρόπουλος για 38, ενώ ο εκλιπών Στέφανος Μανίκας ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, είχε προτείνει άλλους 25.

Σημειώνεται πως στην παρ. 4 του άρθρου 52 του Ν. 2071/1992 της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ορίζεται πως στο Ερρίκος Ντυνάν μπορεί να συνιστώνται θέσεις ειδικευομένων ιατρών, με κοινή απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης, Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Οικονομικών. Παρ’ όλα αυτά, είναι ξεκάθαρο πως οι παραπάνω πολιτικές παρεμβάσεις δεν αφορούσαν μόνο γιατρούς, αλλά κυρίως οδηγούς, λογιστές, ηλεκτρολόγους, διοικητικό προσωπικό, τραπεζοκόμους, κλπ.

Οι σχέσεις εξάρτησης του Νοσοκομείου με το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα δεν σταματούν στις προσλήψεις. Όπως αποκάλυψε η Κυριακάτικη Kontranews στις 4/11, στις 18 Ιανουαρίου του 2019 θα κάτσει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο πρώην πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν, Ανδρέας Μαρτίνης με την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, η οποία αφορά πάνω από πενήντα ηχηρά ονόματα από τον χώρο της πολιτικής, της δημοσιογραφίας, των τεχνών, αλλά και της Δικαιοσύνης, τα οποία έχουν ταυτοποιηθεί ως τα πρόσωπα που ευνοήθηκαν είτε με υπερβολικές εκπτώσεις, είτε με την πλήρη διαγραφή πανάκριβων νοσηλειών.

Το εξοργιστικό σε αυτή την περίπτωση είναι πως ορισμένοι από όσους ευνοήθηκαν από τις παραπάνω εκπτώσεις, χρησιμοποίησαν το Νοσοκομείο και για να διορίσουν δικούς τους ανθρώπους! Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών – Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Απόστολος Ανδρεουλάκος, στον οποίο φαίνεται να χαρίστηκαν 15.873 ευρώ για τη νοσηλεία του, προσπάθησε να διορίσει πάνω από 30 εργαζόμενους. Το ίδιο ισχύει και για τη Μαριέτα Γιαννάκου, η οποία κατηγορείται πως δέχθηκε συνολική έκπτωση άνω των 300.000 ευρώ και μεσολάβησε για τουλάχιστον 26 προσλήψεις. Επίσης, στον αντιεισαγγελέα, Γιώργο Βλάσση φέρεται να χορηγήθηκε έκπτωση 17.353 για νοσήλια αξίας 19.825. Τα έγγραφα που έχει στην κατοχή της η Κυριακάτικη Kontranews δείχνουν πως προσπάθησε να διορίσει τουλάχιστον 13 υπαλλήλους.

Τέλος, μεγάλη έκπτωση φαίνεται να είχε προσφερθεί και στον Βύρωνα Πολύδωρα (2.475 από τα 2.849 ευρώ), ο οποίος είχε προτείνει έξι διορισμούς.

Οι αθρόες προσλήψεις είχαν ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου πριν ακόμη ξεκινήσει να λειτουργεί. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως τον Νοέμβριο του 2001, η διοίκηση του Νοσοκομείου σύναψε σύμβαση πιστώσεως με ανοικτό λογαριασμό με την ALPHA BANK ποσού 21.000.081.750 δρχ. (ή 61.629.000 ευρώ) προκειμένου να καλύψει χρέη και άλλες υποχρεώσεις.

Χιλιάδες ευρώ σε αργόμισθους

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το πόρισμα της Εξεταστικής, χαρακτηριστικό του Ερρίκος Ντυνάν ήταν οι προκλητικές αργομισθίες προσώπων διαφόρων ειδικοτήτων: “Όπως διαπιστώθηκε από την μισθοδοσία του Νοσοκομείου, υπάρχουν άτομα τα οποία πληρώνονταν κανονικά με τον μηνιαίο μισθό τους, αλλά δεν έγινε αντιληπτό το διακριτό έργο τους στο νοσοκομείο και δεν φαίνεται ότι προσέρχονταν κανονικά” αναφέρει κατά λέξη ο καθηγητής Λ. Λιαρόπουλος, όποιος είχε διοριστεί από τον Α. Λοβέρδο για να συντάξει σχέδιο διάσωσης του Νοσοκομείου. Μάλιστα, αναγράφονται και ορισμένα παραδείγματα: 

Η δημοσιογράφος Π.A. ως Σύμβουλος στο Γραφείο Τύπου λάμβανε 3.000 € τον μήνα, η Χ.Π. ως Σύμβουλος Διοίκησης έπαιρνε 4.550 €, ο Δ.Σ. ως Διευθυντής ΤΕΠ 2.545 €, ο Γ.Γ. ως Ιατρός μερικής απασχόλησης 1.487 €, η Φ.Ε. ως Αρχιτέκτων 3.059 €, η Κ.Χ. ως Υπάλληλος Γραφείου 2.875 €, ο ιατρός Π.Ι. 3.500 €, ο οδοντίατρος Τ.Α. ως επιστημονικός σύμβουλος 2.500 €. Ακόμη, φαίνεται πως στη Νομική Υπηρεσία απασχολούνταν 3 άτομα και αμείβονταν με το συνολικό μηνιαίο ποσό των 20.295 ευρώ. Και αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα από τα δεκάδες που αναφέρονται. Άνθρωποι, οι οποίοι έπαιρναν πολλές χιλιάδες ευρώ τον μήνα, χωρίς να προσφέρουν κανένα ουσιαστικό έργο…

Ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής, ο Ανδρέας Μαρτίνης κατήγγειλε ότι στο Νοσοκομείο προσελαμβάνετο προσωπικό, το οποίο χωρίς να εμφανισθεί στο Κ.Ι.Ε.Ν. μετετάσσετο σε Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας. Μάλιστα, πριν από δέκα χρόνια περίπου, έστειλε δυο επιστολές στον τότε Υπουργό Υγείας Δ. Αβραμόπουλο, με τις οποίες δήλωνε ότι ουδέποτε συναίνεσε με την πρακτική αυτή. 

Πολύ υψηλές (ακόμη και κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης) αντιμισθίες ελάμβαναν και τα 4 εκ των 7 μελών του Δ.Σ. του Κ.Ι.Ε.Ν., ήτοι ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος, ο Γενικός Γραμματέας και ο Ταμίας, ενώ τα υπόλοιπα 3 μέλη λάμβαναν αποζημίωση ανά συνεδρίαση. 

Επιδότηση χωρίς έλεγχο

Εξαρχής, είχε προβλεφθεί πως το Ερρίκος Ντυνάν θα χρηματοδοτείται από τα δικά του έσοδα (νοσήλια, ιατρικές πράξεις, συνέδρια, κυλικεία, ανθοπωλεία, δωρεές, κληρονομιές, κλπ), ενώ θα λαμβάνει και επιχορήγηση από το Ελληνικό Δημόσιο, η οποία θα καθορίζεται με κοινές αποφάσεις των υπουργών Υγείας και Οικονομικών. Σύμφωνα με το πόρισμα της Εξεταστικής, το Νοσοκομείο απολάμβανε οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, χωρίς να υπάγεται σε ουδεμίας μορφής κρατική εποπτεία. Αυτή η παντελής απουσία κρατικού ελέγχου, επέτρεψε να διογκωθεί μία ιδιόρρυθμη μορφή διαπλοκής, που με τη σειρά της επέτρεψε τη διασπάθιση των πόρων του και που βεβαίως, ζημίωσε τα δημόσια ταμεία.

Άλλωστε, το πόρισμα καταλήγει στο συμπέρασμα πως συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις μέχρι και το 2014 “απετέλεσαν καταλυτικό παράγοντα για την κατάληξή του Νοσοκομείου σε ιδιωτικά συμφέροντα”, γεγονός που αναίρεσε τον κοινωφελή σκοπό του ιδρύματος και που “συνιστά βλάβη του δημοσίου συμφέροντος”.

Η ειρωνεία είναι πως οι πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες τώρα ασκούν έντονη κριτική στην κυβέρνηση, η οποία στοχεύει να ενισχύσει την Υγεια και την Παιδεία με το απαραίτητο προσωπικό, ανέκαθεν συντηρούσαν ένα βαθύ ρουσφετολογικό και πελατειακό κράτος με κομματικές προσλήψεις, αργομισθίες και οικονομικά σκάνδαλα, τα οποία οδήγησαν τελικά στη χρεοκοπία της χώρας.

 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/347226-E-mayre-lista-ton-politikon-me-ta-roysphetia ΠΟΛΙΤΙΚΗΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...