Η πρώτη ημέρα του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο

Η πρώτη ημέρα του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο
Μπάιντεν

Το πρωί της Πέμπτης (απόγευμα της ίδιας μέρας στην Ελλάδα) ξεκινά μια νέα σελίδα για τις ΗΠΑ, με τον Τζο Μπάιντεν στο τιμόνι της χώρας. Ο νέος πρόεδρος έπιασε δουλειά ήδη από το απόγευμα της Τετάρτης, αμέσως μετά την ορκωμοσία του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλωσόρισε αργά χθες το βράδυ την απόφαση του νέου προέδρου των ΗΠΑ να κινήσει τη διαδικασία επανένταξης της χώρας του στη συμφωνία του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής. Αυτή ήταν μία από τις πρώτες πράξεις του νέου προέδρου, ο οποίος, λίγο μετά την ορκωμοσία του το απόγευμα της Τετάρτης (7 μ.μ. ώρα Ελλάδος), ανακοίνωσε πως έπιασε ήδη δουλειά, έχοντας στην ατζέντα του τους εξής στόχους: τον έλεγχο της πανδημίας στη χώρα, την οικονομική ανακούφιση, την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και τη φυλετική ισότητα.

Ο Δημοκρατικός νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε χθες Τετάρτη μισή ντουζίνα εκτελεστικά διατάγματα με τα οποία καταργούνται σκληρές πολιτικές του προκατόχου του.

Οι ΗΠΑ επιβιβάζονται ξανά στο άρμα κατά της κλιματικής αλλαγής

Η απόφαση για το κλίμα ήταν άμεση. Άμεση όμως ήταν και η αντίδραση Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, οι οποίοι αμέσως μετά την υπογραφή του σχετικού εκτελεστικού διατάγματος από τον Μπάιντεν κάλεσαν τον νέο πρόεδρο να καταθέσει στο σώμα το σχέδιο του για την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, ώστε «να το εξετάσουν και να το επεξεργαστούν».

Η κίνηση αυτή σχολιάστηκε ως ότι αντανακλά τις βαθιές πολιτικές διαιρέσεις που υπάρχουν αναφορικά την υπερθέρμανση του πλανήτη και ίσως και ως προαναγγελία των πρώτων αναταράξεων στην προεδρία του  Τζο Μπάιντεν – με τον ίδιο να επιδιώκει τη μηδενική εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου μέχρι του 2050.

Ο ρόλος-κλειδί της Κάμαλα Χάρις

Ωστόσο, η ισορροπία ισχύος στην αμερικανική άνω Βουλή μεταβάλλεται, κάτι που «σφραγίστηκε» σε μεγάλο βαθμό όταν η νέα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, η Κάμαλα Χάρις, όρκισε χθες τρεις Δημοκρατικούς γερουσιαστές, η ενσωμάτωση των οποίων αφήνει και τα δύο κόμματα με ισάριθμες έδρες (50-50) . Αυτό ήταν αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών στη Τζόρτζια στις 5 Ιανουαρίου.  Εκεί, αν και παραδοσιακό «κάστρο» των Ρεπουμπλικανών, σημειώθηκαν οριακές διαφορές – ικανές ωστόσο να επιτρέψουν στους Τζον Όσοφ και Ράφαελ Γουόρνοκ, αντίστοιχα τον πρώτο εβραίο και τον πρώτο αφροαμερικανό που εξελέγησαν ποτέ στην Τζόρτζια (νότια), να εκπροσωπήσουν την πολιτεία στη Γερουσία.

Πλέον οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Γερουσία, για πρώτη φορά από το 2014, αν και με το ελάχιστο δυνατό περιθώριο. Καθώς η ισχύς είναι απόλυτα μοιρασμένη (50 έδρες κατέχουν γερουσιαστές και γερουσιάστριες του Δημοκρατικού κόμματος, ισάριθμες του Ρεπουμπλικανικού), η Κάμαλα Χάρις, που διατηρεί ως εκ του αξιώματός της δικαίωμα ψήφου, αποκτά πολύ καίριο ρόλο.

Η χώρα κοιτά με άλλο βλέμμα τους μετανάστες, τους γείτονές της και τον μουσουλμανικό κόσμο

Στο ζήτημα της μετανάστευσης οι ειδικοί σημειώνουν πως θα χρειαστούν μήνες, αν όχι περισσότερο, για να αρθούν οι φραγμοί που επιβλήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Το σχέδιο νόμου που έστειλε στο Κογκρέσο ο Μπάιντεν μερικές ώρες μετά την ορκωμοσία του ανοίγει τον δρόμο ώστε να αποκτήσουν την αμερικανική υπηκοότητα εκατομμύρια μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα παράτυπα.

Ωστόσο στα διατάγματα συμπεριλαμβάνονται η άμεση άρση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων που είχαν επιβληθεί σε 13 χώρες, με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό, αρκετές στην Αφρική· ο τερματισμός της οικοδόμησης τείχους στα σύνορα με το Μεξικό· και την άρση της απαγόρευσης να συμπεριλαμβάνονται οι παράτυποι μετανάστες στις απογραφές πληθυσμού με τις οποίες ορίζονται οι εκλογικές περιφέρειες.

Την απόφαση να σταματήσει η ανέγερση του τείχους καλωσόρισε χθες βράδυ ο μεξικανός υπουργός Εξωτερικών. «Το Μεξικό χαιρετίζει το τέλος της κατασκευής του τείχους» και το άνοιγμα «δρόμου προς την απόκτηση διπλής υπηκοότητας», σημείωσε μέσω Twitter ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας Μαρσέλο Εμπράρδ.

Ακόμα, ο Τζο Μπάιντεν θα έχει αύριο Παρασκευή τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, την πρώτη του επαφή με ξένο ηγέτη αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι.

Δίπλα στον ΠΟΥ για τη μάχη κατά της πανδημίας

Η διαδικασία που είχε κινήσει ο Ντόναλντ Τραμπ το 2020 για αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ακυρώθηκε την Τετάρτη επίσης με εκτελεστικό διάταγμα, όπως προέβλεπαν άλλωστε και οι προεκλογικές δεσμεύσεις.

Έτσι, τις ΗΠΑ θα εκπροσωπεί στον διεθνή οργανισμό ο δρ. Άνθονι Φάουτσι, κορυφαίος αμερικανός ανοσολόγος.

«Γενναιόδωρη επιστολή» Τραμπ

Αν και ο τρόπος αποχώρησης του πρώην Αμερικανού προέδρου από τον Λευκό Οίκο σχολιάστηκε έντονα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ του έγραψε μία πολύ γενναιόδωρη επιστολή.

«Ο πρόεδρος έγραψε μία πολύ γενναιόδωρη επιστολή» δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο. «Επειδή ήταν ιδιωτική, δεν θα μιλήσω γι’ αυτή πριν μιλήσω με τον ίδιο, αλλά ήταν γενναιόδωρη», δήλωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Τα φάλτσα και η συνέχεια του αμερικανικού κράτους

Παρά τις αλλαγές που αναμενόμενα θα μονοπωλήσουν για λίγο τη δημόσια σφαίρα, πολλά πράγματα είναι και εκείνα που θα μείνουν στη θέση τους. Το γεγονός αυτό μπορεί να πάρει διαφορετικά πρόσημα ανάλογα την υπόθεση.

Πολλές συμφωνίες της χώρας θα μείνουν ανέγγιχτες, όπως και πολλές μεταρρυθμίσεις στους θεσμούς.

Γνωστό άλλωστε έχει γίνει ότι με την ανάλυψη του υπουργείου Εξωτερικών από τον Άντονι Μπλίνκεν, επί σειρά ετών έμπιστο του Μπάιντεν, η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίσει να αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, αλλά και ότι θα διατηρήσει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

Επίσης, ο Μπάιντεν σχεδιάζει να διατηρήσει τον Κρίστοφερ Ρέι στη θέση του διευθυντή του FBI, παρότι η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζεν Σάκι, σε σχετική ερώτηση που της έγινε, απάντησε πως ο πρόεδρος δεν έχει ενημερώσει σχετικά.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...