Η σημασία του ελληνικού #MeToo…Της Αλεξίας Χαρακίδα

Η σημασία του ελληνικού #MeToo

 Το σημείο εκκίνησης του κινηματος #MeToo ήταν η 5η Οκτωβρίου του 2017, όταν ο Ron Farrow, δημοσιογράφος και ο μοναδικός βιολογικός γιος της Mia Farrow και του Woody Allen, με τη βοήθεια των συναδέλφων του, Jodi Kantor και Megan Twohey των New York Times, έβγαλε τα “άπλυτα” του Harvey Weinstein, του ισχυρού άντρα του Hollywood, στη φόρα. Μέσα από ένα εκτενές ερευνητικό ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο New Yorker, αποκάλυψε υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης δεκαετιών με δράστη τον πολυεκατομμυριούχο αμερικανό παραγωγό, συνιδρυτή της Miramax, αλλά και της The Weinstein Company.Μία από τις γυναίκες που μίλησε επώνυμα στον Farrow, κατηγορώντας δημόσια τον Weinstein, ήταν η Asia Argento, Ιταλίδα ηθοποιός και σύντροφος του αείμνηστου Anthony Bourdain. Του εξομολογήθηκε ότι τη βίασε και ότι η ντροπή και ο φόβος που ακολουθεί σχεδόν πάντα τις γυναίκες που βιώνουν σεξουαλική κακοποίηση την αποθάρρυναν από την καταγγελία του συμβάντος. “Το 1997 βιάστηκα από τον Weinstein εδώ στις Κάννες. Ήμουν 21. Το φεστιβάλ αυτό ήταν για εκείνον, “τόπος κυνηγιού”…
Λίγες εβδομάδες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Weinstein, που πυροδότησε την έκρηξη του #MeToo στα social media, νέες αποκαλύψεις παλιών υποθέσεων σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης είδαν το φως της δημοσιότητας. 
Και παμε στο σημερα με το ελληνικό #metoo να συνιστά ένα κίνημα δικαιωμάτων που θα επιφέρει αλλαγές σε πολλους χώρους όπως αυτοί του θεάματος, του αθλητισμού ακόμα και της πολιτικής ,οπως και  πρέπει να επιφέρει. Αυτές οι μεταβολές δε συνιστούν οπως θα λεγαμε φυσική εξέλιξη αλλά θα υπαγορευτούν και θα εξαρτηθουν από τη στάση της κοινωνίας των πολιτών, των κοινωνικών κινημάτων, όλων των πολιτικών χώρων και φυσικά της ίδιας της δημοκρατίας.  Ειναι αναγκαίες σημερα οι επιβεβλημένες και αμεσες αλλαγές  στο νομικό πλαίσιο που αφορά στις παραγραφές αδικημάτων σχετικά με τη κακοποίηση, τον βιασμό, την ασέλγεια, την παιδεραστία, τη βία.
Οι αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου για την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη συμπαρέσυραν έναν καταιγισμό καταγγελιών για σεξουαλική, σωματική, λεκτική και ψυχολογική βία και παρενόχληση, εκμετάλλευση των θέσεων εξουσίας και έμφυλες διακρίσεις. Φαίνεται πως βρισκόμαστε μόνο στην αρχή της χιονοστιβάδας στην οποία εξελίσσεται το λεγόμενο ελληνικό #MeToo, τέσσερα χρόνια αργότερα από το αμερικάνικο ,πολύ αργότερα από τον καιρό που θα έπρεπε να έχουν λυθεί όλες αυτές οι παραβιαστικές συμπεριφορές.
Μετά απο ολες αυτες τις αποκαλύψεις  οφείλουμε να ενθαρρύνουμε έναν δρόμο δικαιοσύνης που θα σφραγίσει την τιμωρία και που θα επαναδιαμορφώσει το σύστημα των κανόνων κι αξιών της κοινωνίας μας, να χτίσουμε απο την αρχη μια κοινωνία  σεβασμού,ισότητας και δικαιοσύνης!

Αλεξία Χαρακίδα 

Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνική Διοίκηση ΔΠΘ

ΠΜΣ Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα ΕΚΠΑ

ΠΜΣ Δημόσιο Δίκαιο και Δημόσια Πολιτική ΕΚΠΑ

Τομεάρχης Έρευνας και Καινοτομίας ΟΝΝΕΔ Αιτωλοακαρνανίας

Υπεύθυνη Εμπορίου και Βιομηχανίας ΟΝΝΕΔ (πανελλαδικά)



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...