Η στρατηγική της κυβέρνησης για άδειες – ΕΣΡ

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΠΕΦΤΕΙ ΕΠΕΙΔΗ ΚΡΙΘΗΚΕ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ

Τη στρατηγική και τα επόμενα βήματά τους, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη διάσκεψη των Προέδρων καταστρώνουν  στην κυβέρνηση, έπειτα από το ασφυκτικό πρέσινγκ  που δέχονται από τα κόμμα της αντιπολίτευσης και ορισμένους κακούς χειρισμούς που έγιναν για τις τηλεοπτικές άδειες.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο κατά κοινή ομολογία «καίγονται»  για τη συγκρότηση του ΕΣΡ -το οποίο και θα έχει τις αρμοδιότητες για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού- και για το λόγο αυτό αναγκάστηκαν, έπειτα από μπαράζ κλειστών συσκέψεων να κάνουν βήματα πίσω:Αύριο, έρχεται προς ψήφιση η τροπολογία που μεταφέρει τις αρμοδιότητες των αδειών και το διαγωνισμό στο ΕΣΡ, ενώ δεν κατατίθεται ο νόμος -γέφυρα που θα όριζε το προσωρινό καθεστώς αδειοδότησης των καναλιών. Με φόντο δε, τις “τάσεις συναίνεσης” που βλέπουν να διαμορφώνονται από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Μαξίμου βάζει νερό στο κρασί του. Και όπως εξηγεί κυβερνητικός παράγοντας « προέχει η συγκρότηση του ΕΣΡ”, ξεκαθαρίζοντας ότι “μέχρι τότε δεν θα υπάρξει καμία νομοθετική πρωτοβουλία», ενώ το περιβάλλον του πρωθυπουργού σχολιάζει πως «στην αξιωματική αντιπολίτευση απομονώθηκαν μετά τη διάσκεψη των Προέδρων και τώρα το μπαλάκι να είναι σ’ αυτούς».

Γεροβασίλη: Μία κυβέρνηση δεν πέφτει επειδή κρίθηκε αντισυνταγματικός ένας νόμος

Τα χαρτιά της άνοιξε με συνέντευξή της στο Star η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία ξεκαθάρισε πως «θα είναι πρωτοφανές για ένα νόμο που κρίθηκε αντισυνταγματικός να πέσει η κυβέρνηση. Απορώ πώς μπαίνει στον συλλογισμό κάποιων. Η χώρα έχει πιο κρίσιμα θέματα να αντιμετωπίσει». Η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις της για την απόφαση του ΣτΕ, λέγοντας ότι «είναι εντυπωσιακό πιο πολύ σχολιάστηκε το ύφος και ο τρόπος παρά το περιεχόμενο… μια στιγμή μπορεί να συμβεί στους ανθρώπους για διάφορους λόγους, αλλά δεν είναι άξιο λόγου».
Είπε μάλιστα, ότι πολλές φορές υπάρχουν στοχευμένες ερμηνείες, και συμπλήρωσε πως είναι συνταγματικό δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να κρίνει.
Μιλώντας εκτενώς για τη στρατηγική της κυβέρνησης στο θέμα των αδειών, σχολίασε: «Κάναμε αλλαγή πλεύσης με δεδομένη μια απόφαση του ΣτΕ. Είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε το ΣτΕ της επικρατείας και το κάνουμε». Σχολιάζοντας δε, την προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ, ανέφερε πως «είχαν γίνει 3 προσπάθειες επί νόμου Παππά που προέβλεπε ότι όλες οι αρμοδιότητες πηγαίνουν στο ΕΣΡ», κάνοντας λόγο για σαμποτάζ της ΝΔ. «Η κυβέρνηση όμως ήταν υποχρεωμένη να κάνει μία έκτακτη κίνηση που μετέφερε την αρμοδιότητα. Είχαμε τις αποφάσεις του ΣτΕ που έλεγε για λόγους δημόσιου συμφέροντος».
 
Με φόντο τη διάσκεψη των Προέδρων, η κ. Γεροβασίλη μίλησε για σημαντικό βήμα προς την συναίνεση. Το 4/5 ρίχνει πολύ μεγάλες ευθύνες και στην αντιπολίτευση, είπε.
Και πρόσθεσε: «Κάναμε και άλλο βήμα χθες. Όταν είδαμε ότι αρχίζει να διαμορφώνεται ένα βήμα συναίνεσης και εμφανίζεται ότι έχουμε μετά από 10 μήνες. Είχαμε στο μυαλό μας ότι η κυβέρνηση αν δεν συγκροτηθεί το ΕΣΡ θα περάσει σε μια νομοθετική ρύθμιση που θα δώσει νομιμότητα στην προσωρινότητα. Όμως επειδή είδαμε την διάθεση να διαμορφωθεί άλλο κλίμα προφανώς αυτό μας αφορά περισσότερο. Για αυτό θα εξαντλήσουμε όλες τις πιθανότητες και ξανακαλούμε τη ΝΔ σε αυτό που λέγεται συνταγματική επιταγή σύστασης του ΕΣΡ». H κυβερνητική εκπρόσωπος διευκρίνισε δε, ότι «ένας νόμος δεν αναστέλλεται ακριβώς αλλά ένας νόμος αλλάζει με άλλο νόμο. Σε όλους τους τόνους έχει ειπωθεί πως αυτά τα σημεία που αμφισβητούσε και η αντιπολίτευση δεν υπάρχουν. Αν μην κολλάμε στα νομικίστικα και να δούμε την ουσία».

«θετικό ότι η ΝΔ μπαίνει στη συζήτηση για συγκρότηση ΕΣΡ»

Θετικά σχολιάζουν τέλος στην κυβέρνηση το γεγονός ότι η ΝΔ, επανέρχεται στη συζήτηση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. «Είναι θετικό ότι η ΝΔ μπαίνει στη συζήτηση για συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Έστω και με μία ημέρα καθυστέρηση, αφού το θέμα θα μπορούσε να έχει λήξει από εχθές», αναφέρει κυβερνητική πηγή, με αφορμή το γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανήλθε στη συζήτηση προτείνοντας, από την πλευρά της, ένα πρόσωπο για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ. Σε ό,τι αφορά αυτή καθεαυτή την πρόταση της ΝΔ, η ίδια πηγή παρέπεμψε στη Διάσκεψη των Προέδρων, η οποία αναμένεται να συγκληθεί τις επόμενες ημέρες.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...