Η συνταγή της ημέρας: Ιμάμ μπαϊλντί

Η συνταγή της ημέρας: Ιμάμ μπαϊλντί
Η συνταγή της ημέρας: Ιμάμ μπαϊλντί

Με τα μπαχάρια, τα καραμελωμένα κρεμμύδια του και τις τσακώνικες μελιτζάνες που στάζουν μέλι.

Υλικά

Για τις μελιτζάνες ιμάμ
8 μεσαίες μελιτζάνες τσακώνικες
120 + 120 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
5 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
30 γρ. πελτέ τομάτας
120 ml γλυκό κρασί
600 γρ. ώριμες τομάτες, τριμμένες
40 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

Για το γαρνίρισμα
300 γρ. γιαούρτι
200 γρ. φέτα
1 πρέζα κανέλα
2,5 γρ. πάπρικα γλυκιά

Διαδικασία
Για τις μελιτζάνες: Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες χωρίς να κόψουμε τα κοτσάνια, στεγνώνουμε καλά και χαράζουμε με ένα μαχαίρι σε δύο ή τρία σημεία κατά μήκος από μια πλευρά. Mε αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να περάσει η θερμοκρασία στο κέντρο της μελιτζάνας και παράλληλα, θα μαγειρευτεί ολόκληρη.

Προθερμαίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, με προσοχή τοποθετούμε τις μελιτζάνες στο τηγάνι με τις χαραγμένες πλευρές προς τα κάτω. Μαγειρεύουμε για περίπου 4 – 6 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος κάθε μελιτζάνας, πιέζοντας σταδιακά. Τις αφαιρούμε και αφήνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας ώστε να απορροφηθεί το περιττό λάδι.

Για τα κρεμμύδια: Προθερμαίνουμε μια μεσαία κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε το άλλο 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια και τσιγαρίζουμε για 3 – 5 λεπτά. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και τα μαγειρεύουμε για 20 – 25 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και τον πελτέ και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία και αλατοπιπερώνουμε.

Για τη σύνθεση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα και τις αντιστάσεις. Προσθέτουμε στα κρεμμύδια την τριμμένη τομάτα και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά. Τοποθετούμε σε ένα ταψί 30×40 εκ. τις μελιτζάνες με τις χαρακιές προς τα πάνω και με δυο κουτάλια, τις ανοίγουμε ελαφρά για να δημιουργήσουμε χώρο. Μοιράζουμε ομοιόμορφα τη γέμιση με τα κρεμμύδια και ψήνουμε για 40 – 45 λεπτά μέχρι να μελώσουν.

Για το γαρνίρισμα: Προσθέτουμε στο μούλτι το γιαούρτι, τη φέτα και τα μπαχαρικά και πολτοποιούμε μέχρι να γίνει κρέμα. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε αν χρειάζεται.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...