bb
Η συνταγή της ημέρας: Μελιτζάνες με ξινόχοντρο

Η συνταγή της ημέρας: Μελιτζάνες με ξινόχοντρο

«Αυτό το γρήγορο φαγητό το τρώγαμε το καλοκαίρι που έχει γλυκές μελιτζάνες. Καλοκαίρι φτιάχνουμε και τον ξινόχοντρο. Μάλιστα ο μαλακός ξινόχοντρος που στέγνωνε στον ήλιο, στις ταράτσες των σπιτιών, ήταν η λιχουδιά των πιτσιρικάδων, που τον κλέβαμε και τον τρώγαμε έτσι χλωρό», μας λέει ο Ρεθυμνιώτης σεφ Μιχαήλ Χάσικος. Η παραδοσιακή συνταγή, όπως την έμαθε από τη μητέρα του από το Γερακάρι Αμαρίου, έχει μόνο ντομάτες, μελιτζάνες και ξινόχοντρο και την αρωματίζουν με λίγο βάρσαμο (δυόσμο). Ο ίδιος την έχει εμπλουτίσει με περισσότερα αρώματα.

Υλικά

  • 4 μελιτζάνες, σε κύβους ή ροδέλες
  • 300 γρ. ξινόχοντρος (τραχανάς από σπασμένο σιτάρι και ξινισμένο γάλα) ή άλλος ξινός σταρένιος τραχανάς
  • 3 ντομάτες φρέσκες, τριμμένες + 1 ντομάτα, πολτοποιημένη στο μούλτι
  • 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουτ. σούπας πελτές
  • 1 ποτήρι του κρασιού ξηρό κόκκινο κρασί
  • 15 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 60 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το τηγάνισμα της μελιτζάνας και το σερβίρισμα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Αλατίζουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε σε σουρωτό για μισή ώρα (έτσι δεν θα τραβήξουν πολύ λάδι στο τηγάνισμα). Έπειτα τις ξεπλένουμε, τις στύβουμε καλά και τις στεγνώνουμε με μια πετσέτα. Τις τηγανίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν και αφήνουμε στην άκρη. Παράλληλα, μουλιάζουμε τον ξινόχοντρο στον πολτό από τη 1 ντομάτα. Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε το σκόρδο, τον πελτέ και αλάτι και σοτάρουμε για ακόμα 1 λεπτό. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τις ντομάτες και αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση. Ρίχνουμε και τις τηγανισμένες μελιτζάνες στην κατσαρόλα, μαζί με τον μαϊντανό και τον ξινόχοντρο, σπασμένο σε μικρά κομμάτια. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση και να δέσουν τα υλικά. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό ώστε να έχουμε ένα χυλωμένο αποτέλεσμα. Δεν ανακατεύουμε με κουτάλα, αλλά μόνο κουνώντας την κατσαρόλα. Στο τέλος προσθέτουμε τον δυόσμο, πιπέρι και λίγο ωμό ελαιόλαδο.

Πηγή: kontranews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...