Η συνταγή της ημέρας: Tiramisu – Αυθεντική ιταλική συνταγή
Γιατί το αυθεντικό τιραμισού δεν έχει κρέμα γάλακτος ή τυριά τύπου φιλαδέλφεια και ναι, γίνεται με ωμά αυγά…
Υλικά
Για 8 μερίδες
- 500 γρ τυρί mascarpone
- 300 γρ μπισκότα savoiardi
- 200 ml cafe espresso
- 4 κσ κρασί marsala (μπορούμε να βάλουμε vinsanto ή μαυροδάφνη) ή λικέρ amaretto
- 4 φρέσκα αυγά ημέρας χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους σε θερμοκρασία δωματίου και όχι από το ψυγείο
- 170 γρ ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- σκόνη κακάο για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε ετοιμάζοντας τον καφέ τον οποίο βάζουμε σε ένα σκεύος για να κρυώσει
- Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με την ζάχαρη και το αλάτι μέχρι ν΄ασπρίσουν και ν΄αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε στο μίγμα των αυγών το mascarpone λίγο λίγο μέχρι να έχουμε μιά αφράτη γυαλιστερή κρέμα.
- Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
- Ενώνουμε προσεκτικά με απαλές κινήσεις την μαρέγκα με το μίγμα τυριού-κρόκων-ζάχαρης.
- Προσθέτουμε στον κρύο καφέ το κρασι marsala (ή την μαυροδάφνη ή το λικέρ amaretto).
- Βουτάμε τα μπισκότα δύο δύο για ένα δευτερόλεπτο στον καφέ και τα τοποθετούμε σε ένα σκεύος τόσο μεγάλο ώστε να πάρει τα μισά μπισκότα.
- Απλώνουμε από πάνω την μισή κρέμα. Επαναλαμβάνουμε απλώνοντας τα υπόλοιπα μπισκότα και την υπόλοιπη κρέμα. Μπορείτε να το κάνετε και σε μικρότερο σκεύος ώστε να βγούν 3 στρώσεις κρέμας/μπισκότων.
- Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
- Πριν από το σερβίρισμα ρίχνουμε μπόλικο κακάο στην επιφάνεια του γλυκού μας. (Μόνο πριν το σερβίρισμα και μόνο στην επιφάνεια του γλυκού)
- Το συγκεκριμένο γλυκό γινόταν και γίνεται πάντα με ωμά αυγά γι΄αυτό πρέπει να είμαστε σίγουροι για τα αυγά που θα χρησιμοποιήσουμε. Εάν δεν έχουμε φρέσκα αυγά, θα κάνουμε παστερίωση δουλεύοντας την κρέμα κρόκων/ζάχαρης σε μπαίν μαρί με προσοχή όμως να μην ξεπεράσει την θερμοκρασία των 82C στην οποία επιτυγχάνεται η παστερίωση. Για την μαρέγκα θα χρησιμοποιήσουμε έτοιμο μίγμα ασπραδιών. Το αποτέλεσμα όμως πιθανότατα δεν θα είναι το ίδιο.
- Tip: Για να γίνει σφιχτή και σταθερή η μαρέγκα σας προσθέστε στ΄ασπράδια 1/2 κγ κρεμόριο (cream of tartar) ή μερικές σταγόνες λεμόνι.
Πηγή: kontranews.gr