Η Ταϊλάνδη ζητεί την επιστροφή 705 κλεμμένων αρχαίων έργων τέχνης της, από ΗΠΑ, Αυστραλία, Βρετανία!

Η Ταϊλάνδη ζητεί την επιστροφή 705 κλεμμένων αρχαίων έργων τέχνης της, από ΗΠΑ, Αυστραλία, Βρετανία!

Η Ταϊλάνδη ελπίζει να ανακτήσει 60 (από τα 705 που ζητεί) λεηλατημένα αρχαία έργα τέχνης της από το εξωτερικό, ανακοίνωσε το υπ. Πολιτισμού της.

«Επιτροπή του υπουργείου εζήτησε τον επαναπατρισμό δεκάδων αντικειμένων μας, από κορυφαία μουσεία των ΗΠΑ και από ένα βρετανικό, μετά από διετή έρευνα», δήλωσε το υπ. Πολιτισμού.

Η κυβέρνηση είχε ζητήσει την επιστροφή από μουσεία ΗΠΑ-Αυστραλίας-Βρετανίας. Αναμένεται να επιστρέψουν δύο λιθόγλυπτα (του 11ου αι.), από την μόνιμη συλλογή του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης (Σαν-Φρανσίσκο). Αναμένονται επίσης 18 αγάλματα και γλυπτά του Βούδα από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης Ν. Υόρκης, το Μουσείο Norton Simon Πασαντένα (Καλιφόρνια), καθώς και το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης.

Αναμένονται επίσης να επιστρέψουν: Ένα χάλκινο άγαλμα του 8ου αιώνα του Βούδα (από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης Ν. Υόρκης). Άλλα 4 πέτρινα αρχαία αντικείμενα. Το κυριότερο είναι ότι η κυβέρνηση διαπίστωσε επίσης ότι ένα άγαλμα του Βούδα του 13ου αιώνα που ευρίσκεται τώρα στην Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών (του Πανεπ. Λονδίνου) είναι ταϊλανδέζικο. Ευρίσκεται επίσης σε διαδικασία επιστροφής.

Η κυβέρνηση παρείχε φωτογραφική και άλλη επαλήθευση της καταγωγής πολλών τεχνουργημάτων στο υπ. Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ όπως εζητήθη.

Επίσης, η Αμερικανίδα συλλέκτης L. Christiansen και ο Ταϊλανδέζος ιατρός S. Viboonmongkol, οι οποίοι διατηρούν συλλογές στις ΗΠΑ, προτίθενται να επιστρέψουν στην χώρα 38 «προϊστορικά» αντικείμενα αγγειοπλαστικής Baan-Chiang.

ΠΗΓΗ: Nation, 7.11.2018.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITISMOS/347092-E-Tailande-zetei-ten-epistrophe-705-klemmenon-archaion-ergon-technes-tes-apo-EPA-Aystralia-Bretania ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...