Η Τουρκία έδωσε συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη στον ΟΗΕ

Η Τουρκία έδωσε συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη στον ΟΗΕ
Η Τουρκία έδωσε συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη στον ΟΗΕ


12/12/2019 – 13:03

Η Τουρκία κατέθεσε στον ΟΗΕ συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη

“Οι συντεταγμένες της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης βρίσκονται στην κατοχή των Ηνωμένων Εθνών” αναφέρει στο Twitter το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές της Άγκυρας, οι συντεταγμένες της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, η οποία υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου, στάλθηκαν ΟΗΕ χθες, προκειμένου να καταχωρηθούν, καθώς η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ στις 8 Δεκεμβρίου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Ahaber, χαρακτήρισε νόμιμη τη συμφωνία με τη Λιβύη και πρόσθεσε ότι με τη συγκεκριμένη χώρα μπορούν να κάνουν και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις.

«Κανένας δεν μπορεί να κάνει εργασίες στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς την άδεια μας. Αν μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς τη δική μας άδεια θα τους εμποδίσουμε» πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

“Επιβεβαιώνω ότι λάβαμε την επιστολή στις 9 Δεκεμβρίου και τη μελετούμε. Η Γραμματεία δεν λαμβάνει θέση ούτε σχολιάζει ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα ή την δικαιοδοσία των κρατών μελών για τους θαλάσσιους χώρους τους» δήλωσε χαρακτηριστικά, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Φερχάν Χακ.

Ευρωπαϊκή “ασπίδα” απέναντι στην Τουρκία

Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα με ξεκάθαρη καταδίκη της συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης προσδοκά η Ελλάδα από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες και όπως δείχνει το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων, αλλά και οι αντιδράσεις Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χθες έστειλε εκ νέου μήνυμα στην Τουρκία πως η χώρα μας διαθέτει τα μέσα να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία, αλλά και πολλούς και ισχυρούς συμμάχους, θα θέσει βεβαίως το ζήτημα απόψε στο δείπνο των ηγετών, αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ που θα προηγηθεί, καθώς ο διπλωματικός μαραθώνιος συνεχίζεται μέχρι την τελευταία στιγμή με στόχο την πλήρη απομόνωση της Τουρκίας.

Σημειωτέον πως αν και δεν έχουν ανακοινωθεί διμερείς συναντήσεις του πρωθυπουργού, δεν είναι απίθανο όπως συνηθίζεται στις Συνόδους να έχει συζητήσεις με Μέρκελ και Μακρόν, καθώς άλλωστε ο Γάλλος πρόεδρος ήταν εξαρχής ο πιο ένθερμος σύμμαχος της Ελλάδας στο ζήτημα της συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης.

Το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του News 24/7 «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει και επανεπιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου, 20ής Ιουνίου και 17ης-18ης Οκτωβρίου αναφορικά με την Τουρκία. Το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης περί της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, έρχεται σε αντίθεση με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν δύναται να παράγει καμία έννομη συνέπεια για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει ανεπιφύλακτα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σε σχέση με τις εν λόγω ενέργειες της Τουρκίας».
 

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...