Η Google έγινε 15 χρονών!

Η Google έγινε 15 χρονών!
Το ψαχτήρι έγινε 15 χρονών! Ψάχνει ασταμάτητα, παίζει μουσική, έχει μπλογκ και στέλνει email;Και φυσικά μιλάμε για τη Google! Τον γίγαντα των διαδικτυακών υπηρεσιών, που έκλεισε 15 χρόνια παρουσίας στον Παγκόσμιο Ιστό.
Σαν χθές, στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998,  ο Λάρι Πέιτζ και ο Σεργκέι Μπριν, οι οποίοι είχαν γνωριστεί στο Στάνφορντ τρία χρόνια νωρίτερα, ίδρυσαν την εταιρεία που έμελλε να αλλάξει τη φύση του Διαδικτύου.

Αρχικά την ονόμασαν BackRub, αλλά σύντομα της έδωσαν το όνομα που σήμερα αποτελεί συνώνυμο της αναζήτησης στο Διαδίκτυο και έχει γίνει ρήμα (το γνωστό μας «γκουγκλάρω»).

Η Google στεγαζόταν αρχικά σε ένα γκαράζ. Σήμερα, όμως, διαθέτει τουλάχιστον 70 γραφεία σε περισσότερα από 40 σημεία στον κόσμο και έχει την έδρα της στο επιβλητικό συγκρότημα Googleplex στο Μάουντεν Βιου της Καλιφόρνιας.

Οι υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρεία σε εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο περιλαμβάνουν τις πλατφόρμες χαρτογραφικής και φωτογραφικής απεικόνισης Google Maps, Street View και Google Earth, την υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Gmail, τον ιστότοπο αναπαραγωγής βίντεο YouTube, την πλατφόρμα ιστολογίων Blogger κ.ά.

Παράλληλα, η εταιρεία κυριαρχεί στην αγορά του λογισμικού για φορητές συσκευές με το Android, ενώ καινοτομεί με εφευρέσεις όπως τα Google Glass, τα φουτουριστικά γυαλιά που συνδέονται με το Διαδίκτυο και αναμένεται να κυκλοφορήσουν τους προσεχείς μήνες.

Ωστόσο, η Google έχει βρεθεί επανειλημμένως στο στόχαστρο κυβερνήσεων και πολιτών κατηγορούμενη για πλημμελή προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών της. Η πιο κραυγαλέα περίπτωση είναι αυτή της παράνομης συλλογής προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων πολιτών από τα αυτοκίνητα του Street View.

Η Google είναι μια «οργουελική συσκευή παρακολούθησης, η οποία έχει τσαλαπατήσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία» έχει δηλώσει η Επίτροπος Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ενωσης Βίβιαν Ρέντινγκ.

Παράλληλα, τον Μάρτιο του 2012 είχε ξεσπάσει σάλος με αφορμή την καινούργια πολιτική απορρήτου της Google, η οποία προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Κομισιόν. H εταιρεία κατηγορήθηκε ότι δεν προστατεύει την ιδιωτικότητα των χρηστών, επιτρέποντας την αξιοποίηση των προσωπικών τους δεδομένων ακόμη και για εμπορικούς σκοπούς.

Πρόκειται για δύο από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις για τις οποίες η Google έχει δεχθεί σφοδρή κριτική. Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερες, δεν έχετε παρά να τις γκουγκλάρετε!

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...