“Θερίζει” η χρόνια κατάθλιψη στον πλούσιο βορρά
Με αφορμή την ευρωπαϊκή ημέρα της Ψυχικής Υγείας, η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα μια σχετική έρευνα που διεξάγεται πλέον σε τακτά χρονικά διαστήματα και αφορά στην ψυχική κατάσταση του πληθυσμού.
Τα αποτελέσματα βεβαίως, μόνον αισιοδοξία δεν προμηνύουν, καθώς την τελευταία δεκαετία τα ποσοστά των ψυχικώς νοσούντων έχουν αυξηθεί σημαντικά και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν εκτοξευθεί.
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η αύξηση αυτή των ποσοστών συμβαδίζει με την σκληρή πολιτική λιτότητας και της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη γηραιά ήπειρο, οι οποίες σε ορισμένες χώρες είναι υπεύθυνες και για την κοινωνική ισοπέδωση.
Το Νοέμβριο του 2005, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δημοσιεύσει μια Πράσινη Βίβλο με τίτλο «Βελτίωση της ψυχικής υγείας του πληθυσμού – προς μια στρατηγική για την ψυχική υγεία για την Ευρωπαϊκή Ένωση». Στη συνέχεια ξεκίνησε το “ευρωπαϊκό σύμφωνο για την ψυχική υγεία και την ευημερία”, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή με πέντε διασκέψεις μεταξύ 2009 και 2011, ενώ το 2013 – 2016 πραγματοποιήθηκε μια κοινή δράση με την ονομασία “ψυχική υγεία και ευημερία”.
Στόχος της ήταν να συμβάλει στην προαγωγή της ψυχικής υγείας και της ευημερίας, στην πρόληψη των ψυχικών διαταραχών και στη βελτίωση της περίθαλψης και της κοινωνικής ένταξης άτομα με ψυχικές διαταραχές στην Ευρώπη.
Η σχετική ευρωπαϊκή έρευνα λοιπόν που πραγματοποιήθηκε καλύπτει άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω και τα στοιχεία της δόθηκαν σε όλα τα κράτη – μέλη. Η έρευνα περιελάμβανε ερωτήσεις σχετικά με την αυτοαξιολόγηση της υγείας ενός ατόμου και στοιχεία για χρόνιες παθήσεις που διαγνώστηκαν από ιατρό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2014, το 7,1% του πληθυσμού της ΕΕ-28 ανέφερε ότι είχε χρόνια κατάθλιψη! Ωστόσο, με 12,1%, η Ιρλανδία κατέχει την πρωτιά στη χρόνια κατάθλιψη, ενώ διψήφια ποσοστά καταγράφηκαν επίσης στην Πορτογαλία, τη Γερμανία και τη Φινλανδία. Το μικρότερο ποσοστό 4,0% των ατόμων με χρόνια κατάθλιψη, αναφέρθηκε στην Τσεχική Δημοκρατία, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Στην χώρα μας το ποσοστό εκτινάχθηκε από το 1,5% στο 7% την περίοδο της πενταετούς έρευνας. Ενδιαφέρον έχει επίσης, ότι το ποσοστό των ατόμων που είχαν καταθλιπτικές διαταραχές ήταν υψηλότερο για τις γυναίκες από ότι για τους άνδρες σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ. Τ
ο ποσοστό των γυναικών που ανέφεραν χρόνια κατάθλιψη έφτασε στο υψηλότερο σημείο στην Πορτογαλία, στο 17,2%, γεγονός που συνέβαλε στην καταγραφή του μεγαλύτερου χάσματος μεταξύ των δύο φύλων (καθώς το μερίδιο των γυναικών Πορτογαλίας που ανέφεραν χρόνια κατάθλιψη ήταν 11,3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό για τους Πορτογάλους).
Στο Ισπανία, τη Λετονία και τη Σουηδία παρατηρήθηκε επίσης μια διαφορά τουλάχιστον 5 ποσοστιαίων μονάδων. Το ίδιο συνέβη και στην Ελλάδα με λιγότερη απόκλιση. Αναφορικά με τις ηλικιακές ομάδες, ένας στους δέκα Ευρωπαίους ηλικίας 75 ετών και άνω πάσχει από χρόνια κατάθλιψη, ενώ στην Πορτογαλία, ένας στους πέντε ανθρώπους μεταξύ των ετών 65 και 74 ανέφεραν ότι είχαν χρόνια κατάθλιψη! Αντίθετα, το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που ανέφεραν χρόνια κατάθλιψη στη Σουηδία ήταν μεταξύ των ηλικιών 25-34 ετών (13,1%), ενώ στη Δανία ήταν μεταξύ των ατόμων ηλικίας 35-44 ετών (9,8%).
Στην Ισλανδία τα ποσοστά είναι αντίστροφα σε σχέση με όσα παρατηρήθηκαν για ολόκληρη την ΕΕ-28, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού που ανέφερε χρόνια κατάθλιψη, καταγράφηκε μεταξύ των ατόμων ηλικίας 15-24 ετών (21,7%) και 7,9% μεταξύ των ατόμων ηλικίας 65-74 ετών, ενώ στο 10,0% ήταν για τα άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω. Τέλος, η χρόνια κατάθλιψη εμφανίζει πολύ μεγαλύτερα ποσοστά στους πληθυσμούς που ζουν σε πόλεις από ότι σε αυτούς της υπαίθρου.
Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/345091-THerizei-e-chronia-katathlipse-ston-ploysio-borra ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ