“Θερίζει” ο κορωνοϊός – Ξεπέρασαν τους 1.500 οι νεκροί – Πρώτο κρούσμα στην Αφρική

“Θερίζει” ο κορωνοϊός – Ξεπέρασαν τους 1.500 οι νεκροί – Πρώτο κρούσμα στην Αφρική


15/02/2020 – 08:59

Η επιδημία ιογενούς πνευμονίας την οποία έχει προκαλέσει ο Κοροναϊός COVID-19 στοίχισε τη ζωή σε άλλους 143 ανθρώπους Παρασκευή, αυξάνοντας το σύνολο των θανάτων στην ηπειρωτική Κίνα σε 1.523, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Η συντριπτική πλειονότητα των νέων θανάτων (139) καταγράφηκε στην επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Σε όλη την κινεζική επικράτεια, εντοπίστηκαν 2.641 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού. Το σύνολο των ανθρώπων που μολύνθηκαν έφθασε τους 66.492 ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

 

Πρώτο κρούσμα στην Αφρική

Το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στην Αφρική κατεγράφη στην Αίγυπτο.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας και το Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προχώρησαν σε κοινή δήλωση επί του θέματος, σημειώνοντας πως ο ασθενής είναι «ξένος». Δεν έδωσαν, όμως, καμία περαιτέρω λεπτομέρεια.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Καλέντ Μουτζαχίντ, το κρούσμα εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια ελέγχων τουριστών. Άμεσα ενημερώθηκε ο ΠΟΥ και ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

 

Έχουν μολυνθεί 1.700 γιατροί

Με τον φόβο μιας μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό και κάτω από δύσκολες συνθήκες, εργάζεται το νοσοκομειακό προσωπικό της Γουχάν, της πόλης που βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας, εξαιτίας ελλείψεων επαρκούς προστασίας, όπως προστατευτικές μάσκες και στολές. Ανώτατος αξιωματούχος του κινεζικού υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε ότι έχουν καταγραφεί 1.716 κρούσματα και έξι θάνατοι μεταξύ των εργαζομένων στο χώρο της υγείας.

«Προς το παρόν τα καθήκοντα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι πράγματι εξαιρετικά βαριά. Εργάζονται και οι δυνατότητες ξεκούρασης είναι περιορισμένες, η ψυχολογική πίεση μεγάλη και ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού υψηλός» αναγνώρισε ο αξιωματούχος σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

Περισσότερο από το 87% των προαναφερθέντων κρουσμάτων είναι στην επαρχία Χουμπέι, το επίκεντρο της επιδημίας, που ξέσπασε τον Δεκέμβριο και μετράει περί τους 1.380 νεκρούς και περισσότερα από 60.000 κρούσματα. Ο αξιωματούχος σημείωσε πως θα πρέπει να γίνει περισσότερη ανάλυση για το πώς έχουν μολυνθεί τόσοι πολλοί εργαζόμενοι σε νοσοκομεία. Τα ίδια τα νοσοκομεία έχουν επανειλημμένα παραπονεθεί για ανεπάρκεια εξοπλισμού προστασίας, όπως μάσκες.

 

Επιχείρηση επαναπατρισμού

Εν τω μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχεδιάζει την κατεπείγουσα απομάκρυνση και τον επαναπατρισμό αμερικανών πολιτών και μελών των οικογενειών τους που επιβαίνουν στο Diamond Princess, το κρουαζιερόπλοιο που βρίσκεται σε καραντίνα στα νερά της Ιαπωνίας και έχει συγκεντρωμένα τα περισσότερα κρούσματα του κοροναϊού εκτός ηπειρωτικής Κίνας, λίγο έξω από το λιμάνι στη Γιοκοχάμα, έγραψε χθες Παρασκευή η εφημερίδα The Wall Street Journal.

Θα προσφερθούν σε περίπου 380 ανθρώπους θέσεις στις πτήσεις για τον επαναπατρισμό Αμερικανών από την Ιαπωνία, ανέφερε η Τζέρναλ

Οι άνθρωποι που θα επαναπατριστούν αναμένεται να φθάσουν στις ΗΠΑ την Κυριακή, διευκρίνισε η εφημερίδα επικαλούμενη τον Χένρι Γουόκ, διευθυντή του τμήματος που αρμόδιο για την προετοιμασία των υγειονομικών αρχών και τις νεοεμφανιζόμενες λοιμώξεις στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Επιδημιών (CDC).

Το Diamond Princess, κρουαζιερόπλοιο που ανήκει στην αμερικανική εταιρεία Carnival Corp, βρίσκεται σε καραντίνα από την 3η Φεβρουαρίου, όταν έφθασε στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας με 3.700 επιβαίνοντες, επιβάτες και πλήρωμα. Οι 218 εξ αυτών έχει εξακριβωθεί πως μολύνθηκαν από τον COVID-19.

Το πλοίο αποφασίστηκε να τεθεί σε καραντίνα διότι επιβάτης που κατέβηκε στο Χονγκ Κονγκ πριν το σκάφος χαράξει πορεία για την Ιαπωνία διαγνώστηκε ότι είχε προσβληθεί από τον κοροναϊό.

Οι άνθρωποι που εξακριβώνεται με εργαστηριακές εξετάσεις πως μολύνθηκαν αποβιβάζονται από το κρουαζιερόπλοιο και διακομίζονται σε νοσοκομεία.

 

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...