Θλίψη στη Γαλλία για το θάνατο του διευθυντή σύνταξης της «Le Monde»

Θλίψη στη Γαλλία για το θάνατο του διευθυντή σύνταξης της «Le Monde»
Πέθανε ξαφνικά χθες βράδυ, σε ηλικία 58 ετών, ο διευθυντής σύνταξης της γαλλικής εφημερίδας Le Monde Ερίκ Ιζραελεβίτς. Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ομίλου Le Monde, Λουί Ντρεϊφούς.
« Ο Ερίκ αισθάνθηκε μια αδιαθεσία αργά το απόγευμα στα γραφεία σύνταξης της εφημερίδας, τού προσφέρθηκε μια πρώτη βοήθεια εκεί και μετά εισήχθη στο νοσοκομείο Σαλπετριέρ όπου πέθανε τη νύχτα», είπε χωρίς να διευκρινίσει τα αίτια του θανάτου του.

Πριν αναλάβει τα ηνία της εφημερίδας ο Ερίκ Ιζραελεβίτς έγραφε σε οικονομικές στήλες και ήταν διευθυντής σύνταξης δύο γαλλικών οικονομικών εφημερίδων, αρχικά της Les Echos και μετά της La Tribune

Γεννημένος στο Στρασβούργο, άρχισε τη σταδιοδρομία του στο εβδομαδιαίο έντυπο l’ Expansion, πριν συμμετάσχει στη δημιουργία της οικονομικής εφημερίδας La Tribune.

Το 1986 εντάχθηκε στη Le Monde, όπου εκεί έμεινε σχεδόν 15 χρόνια. Ήταν κυρίως επικεφαλής του οικονομικού ρεπορτάζ και κατείχε τις θέσεις του ανταποκριτή στη Νέα Υόρκη και του αρχισυντάκτη.

Από το 2000 έως το 2008 ασκούσε καθήκοντα στην εφημερίδα Les Echos, από την οποία αποχώρησε για να επιστρέψει στην La Tribune ως διευθυντής, μετά την αντίθεσή του στην εξαγορά της εφημερίδας από τον Μπερνάρ Αρνό του ομίλου LVMH.

Οι πρώην συνεργάτες του τον περιγράφουν ως έναν άνθρωπο εξαιρετικά ευαίσθητο και συνεσταλμένο υπογραμμίζοντας ότι ήταν προικισμένος με πραγματικό χάρισμα.

«Μπορεί να φαίνεται παράδοξο αλλά ο “Ιζρά” ήταν ταυτόχρονα ένας εξαιρετικά σεμνός άνθρωπος και ένας ισχυρός άνδρας», είπε ένας δημοσιογράφος που ήταν χρόνια κοντά του.

Εργαζόταν ακατάπαυστα και είχε γράψει αρκετά βιβλία εκ των οποίων δύο για την Κίνα, το «Όταν η Κίνα αλλάζει τον κόσμο» το 2004 και το βιβλίο «Η κινεζική αλαζονεία» το 2011 (εκδόσεις Grasset).

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε τη «βαθιά του λύπη» για την απώλεια ενός «διακεκριμένου οικονομολόγου, ενός αναγνωρισμένου επαγγελματία και ενός ανθρώπου τόσο απαιτητικού όσο και γενναιόδωρου». Η Γαλλία χάνει «έναν ιδιαίτερα χαρισματικό δημοσιογράφο, που είχε το σεβασμό όλων”, επισημαίνει στην ανακοίνωσή του.

«Ερευνητικός, δεσμευμένος, αυστηρός, ο Ερίκ Ιζραελεβίτς ήταν ένα λαμπρό πνεύμα που σφράγισε τον οικονομικό Τύπο, μετά την εφημερίδα Le Monde την οποία ήξερε να καθοδηγεί στις ψηφιακές προκλήσεις. Ο θάνατός του είναι μεγάλη απώλεια για τον Τύπο και τον κόσμο των ιδεών», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Ορελί Φιλιπετί.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...