Θρίλερ με το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream: Τα κίνητρα θα δείξουν τον δράστη;

Σενάριο κατασκοπευτικού θρίλερ θυμίζει η υπόθεση των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 αντίστοιχα, οι οποίοι αναδεικνύονται σε βασικούς συντελεστές ισχύος, στον παράλληλο ενεργειακό πόλεμο, που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Στους μήνες που προηγήθηκαν, ένας «κλεφτοπόλεμος» μεταξύ Ρωσίας και Δύσης εξελισσόταν παράλληλα με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, με το Κρεμλίνο να περικόπτει σταδιακά την εξαγόμενη ποσότητα φυσικού αερίου προς την Ευρώπη κλείνοντας σταδιακά τις στρόφιγγες στους αγωγούς, ιδίως όταν αισθανόταν την ανάσα της ΕΕ και μαζί των Συμμάχων της, στο πεδίο της μάχης ή στην εισαγωγή κυρώσεων. Πρωτίστως, ωστόσο, η αιφνιδιαστική μείωση των διαθέσιμων ποσοτήτων στο δίκτυο του αγωγού Nord Stream 1 τους τελευταίες μήνες εκτόξευε κάθε φορά τις τιμές του φυσικού αερίου ως και χρηματιστηριακό προϊόν, αδειάζοντας απότομα τις τσέπες των Ευρωπαίων καταναλωτών.

Το ελάχιστο, αλλά δεδομένο μέχρι χθες φυσικό αέριο (20% των δυνατοτήτων του αγωγού) που έρρεε στο σύστημα, αποτελεί, ωστόσο, από σήμερα σχεδόν παρελθόν, καθώς οι διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα, βάλτωσαν ακόμη περισσότερο τις ελπίδες των πολιτών της ΕΕ για ένα καλά προετοιμασμένο και προνοητικό σχέδιο αντιμετώπισης ενός δύσκολου ενεργειακά χειμώνα, καθώς η δολιοφθορά ανέτρεψε τα μέχρι χθες δεδομένα.

Πρακτικά, για τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες -και δη για το Βερολίνο- ο χρόνος μετά την ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρίας Nord Stream AG πως τρεις υποθαλάσσιες γραμμές του συστήματος αγωγών αερίου Nord Stream υπέστησαν ζημιές «άνευ προηγουμένου» μέσα σε μία ημέρα, φέρνει αντιμέτωπη όλη την ευρωπαϊκή τάξη απέναντι σε μια νέα πρόκληση, αυτή του μηδενικού φυσικού αερίου για τη Γηραιά Ήπειρο.

Αν και οι φυσαλίδες στην επιφάνεια της Βαλτικής σήμαναν αμέσως συναγερμό, εντούτοις το ενδεχόμενο δολιοφθοράς ή σαμποτάζ περιπλέκει ακόμη περισσότερο μια δαιδαλώδη ενεργειακά κατάσταση, όχι μόνο γιατί ο Nord Stream 1 υπήρξε επί χρόνια ο ομφάλιος λώρος που συνέδεε ενεργειακά την Ευρασία, αλλά και γιατί ο Nord Stream 2 (ο οποίος δε λειτούργησε ποτέ λόγω των επαπειλούμενων κυρώσεων από τις ΗΠΑ) είχε λάβει χαρακτηριστικά ενεργειακής αποθήκης, αφού συγκεντρώθηκαν εκεί 177 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και αξίας 358 εκατομμυρίων ευρώ, με τις απώλειες να καθίστανται πολλαπλές για τον ευρωπαϊκό βορρά από τη δολιοφθορά.

Στην τελευταία εκδοχή, αυτή της δολιοφθοράς, φαίνεται να συναινεί δημόσια και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος δήλωσε πως «αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο», γνωστοποιώντας παράλληλα πως το Κρεμλίνο ανησυχεί πολύ για την κατάσταση, η οποία απαιτεί άμεση διερεύνηση καθώς πρόκειται για ένα θέμα που αφορά την ενεργειακή ασφάλεια «ολόκληρης της ηπείρου».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, δεύτερες σκέψεις αναφορικά με τα αίτια του τριπλού χτυπήματος στον αγωγό γεννούν οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου, που το καθιστούν θεωρητικά αδιαπέραστο, αφού ο χαλύβδινος σωλήνας του έχει τοίχωμα 4,1 εκατοστών, επικαλυμμένο με άλλα 6-11 κ.μ. από οπλισμένο με χάλυβα σκυρόδεμα. Επιπλέον, κάθε τμήμα του σωλήνα ζυγίζει 11 τόνους, το οποίο φτάνει στους 24-25 τόνους μετά την εφαρμογή του σκυροδέματος, τροφοδοτώντας σενάρια περί «σκόπιμων ενεργειών», όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας.

Σε αυτό το τοπίο, τα πραγματικά κίνητρα, τα οποία θα οδηγήσουν τελικά και στο θύτη της «άνευ προηγουμένου κατάστασης» στους αγωγούς Nord Stream του φυσικού αερίου, ανακοίνωσε πως θα διερευνήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προειδοποιώντας και εκείνη με τη σειρά της πως οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής θα λάβει την «ισχυρότερη δυνατή απάντηση».

Σε κάθε περίπτωση, οι ανεξήγητες, ταυτόχρονες διαρροές πυροδότησαν την αντίδραση της Gazprom, του κρατικού ενεργειακού κολοσσού που διαχειρίζεται το δίκτυο, αφήνοντας ανοιχτό για πρώτη φορά το παράθυρο διακοπής της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο, μέσω των αγωγών της Ουκρανίας.

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών

Ακόμη και για τους πιο καλόπιστους, το γεγονός ότι η «δολιοφθορά» σημειώθηκε σε μια στιγμή που η ΕΕ είχε επιταχύνει τις διαδικασίες προμήθειας και αποθήκευσης φυσικού αερίου, σημειώνοντας καλύτερα ποσοστά εξοικονόμησης με βάση τους αρχικούς στόχους, οξύνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα, καθώς το πιθανό σαμποτάζ συνεπάγεται την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου με το «καλημέρα» κατά 20%, προετοιμάζοντας παράλληλα τους εμπόρους της ενεργειακής αγοράς για χαμηλά διαθέσιμα, άρα πολύ υψηλότερες τιμές για την απόκτησή τους.

Τόσο το χρονικό σημείο, όσο και το ντόμινο αρνητικών συνεπειών για την Ευρώπη από τα γεγονότα της Βαλτικής ωθούν την ΕΕ στο να καλπάσει στο εξής στον τομέα της ενεργειακής απεξάρτησης από τα ρωσικά καύσιμα, αλλά και να κινηθεί με γενναιόδωρη διάθεση απέναντι στα αιτήματα των εθνικών κυβερνήσεων για ουσιαστική οικονομική στήριξη. Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι ισχυρά κίνητρα στο να πλήξει περισσότερο την ευρωπαϊκή οικονομία διατηρεί η Μόσχα, η οποία, όμως, δήλωσε άγνοια για τους δράστες, παρόλο που λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη της δολιοφθοράς, η Gazprom PISC άφησε ανοιχτό το παράθυρο επιβολής κυρώσεων στην ουκρανική κρατική εταιρία ενέργειας NJSC Naftogaz, λόγω της διεθνούς διαιτησίας κατά της Gazprom.

protothema.grΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...